Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,213.91
ETH/USDT
3,584.40
BTC/USDT
71,192.00
BIST 100
9,075.66
Dünya, Libya

Almanya Başbakanı Merkel: Libya için kapsamlı bir plan konusunda anlaştık

Almanya Başbakanı Merkel, Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen konferansa ilişkin, "Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık." dedi.

Cüneyt Karadağ, Erbil Başay  | 19.01.2020 - Güncelleme : 20.01.2020
Almanya Başbakanı Merkel: Libya için kapsamlı bir plan konusunda anlaştık

Berlin

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen konferans sona erdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetiyle yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı konferans 4 saatten fazla sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konferans sırasında ayrı bir odada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya Başbakanı Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ayrı ayrı görüştüğü öğrenildi.

Merkel: Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık

Zirvenin ardından Merkel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame basın toplantısı düzenledi.

Berlin’de çok yoğun ve ciddi görüşmelerin yapıldığını ifade eden Merkel, Libya ihtilafındaki çabalara yeni bir siyasi ivme kazandırmak istediklerini kaydetti.

"Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu" diyen Merkel, tüm katılımcıların ihtilafın çözümünde siyasi bir yola ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikir olduğunu ifade etti. 

Özellikle son günlerde askeri çözümün bir şansı olmadığının ortaya çıktığına işaret eden Merkel, askeri çözümün insanların acılarını artıracağını belirtti. 

Merkel, bundan sonraki sürece ilişkin, "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık." dedi. 

"Bugün Libya’da tüm sorunları çözemeyeceğimizi biliyorduk" 

Tüm katılımcıların çok yapıcı bir çalışma sergilediklerini anlatan Merkel, "Silah ambargosuna saygı göstermek istediğimiz ve bu silah ambargosunun daha fazla kontrol edilmesi konusunda hepimizin fikir birliği içinde oluğu tespitinde bulunabiliriz." şeklinde konuştu. 

Merkel, bugün imzalanan metinlerin BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmesi gerektiğini ve böylelikle uluslararası resmiyet kazandırılması konusunda mutabık kalındığını kaydetti.

"Bugün Libya’da tüm sorunları çözemeyeceğimizi biliyorduk" ifadesini kullanan Merkel, "5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verilmesi önemliydi.'' dedi. 

Tüm katılımcıların, 5 artı 5 toplantısının yapılmasına kadar ihtilafın taraflarına destek vermeyeceklerini taahhüt ettiklerini ifade eden Merkel, bugün bu ihtilafın çözümünde yeni adımların atılabileceğini kaydetti.

Merkel, şimdi bir toplantı için davet yapılabileceğini ve gelecek hafta davetlerin gönderilebileceğini belirterek, bu toplantıda ateşkesin kalıcı olmasının sağlanabileceğini dile getirdi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Libya ihtilafını çözecek anahtarı aldık

Konferansın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, atılan imzaların yeterli olmadığını, İzleme Komitesi kurup alınan kararların takibinin yapılmasını istediklerini söyledi.

Konferansa katılmayan ülkelerin Libya konusunda askeri, politik, ekonomik ve insani konularda da katkı sunabileceğini ifade eden Maas, ''Önümüzde zor bir yol var. Asıl çalışma bu andan itibaren başlıyor.'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Maas, iç savaşı siyasi bir çözüme kavuşturmak için tarafları bir araya getirmenin başarılması gerektiğini kaydetti.

İtalya Başbakanı Conte: İleriye dönük adımlar atıldı

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya temalı Berlin Konferansı'nın sonuçlarından, "her durumda ileriye dönük adımlar atıldığı için" memnun olduklarını söyledi. 

Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansın ardından, İtalyan basınına değerlendirmelerde bulundu. 

Başbakan Conte, "Konferans biraz önce bitti. Sonuçlarından memnun olduğumuzu söyleyebiliriz çünkü her durumda ileriye doğru adımlar attık. Üzerinde anlaşılan 55 madde var. Bunlar arasında ateşkes, silah ambargosu, iyi tanımlanmış bir siyasi süreç, aynı şekilde ortak askeri komite üyeleri de belirlendi ki ateşkese uyulup uyulmadığını gözlemleyecekler. Kaydettiğimiz önemli adımlar var." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in konferansta masaya oturmadığını, dolayısıyla söz konusu 55 maddeye resmen katılmadıklarını belirten Conte, "Ama sürekli olarak bilgilendiriliyorlar. Onların da ateşkese devam edeceklerine eminiz." dedi. 

Conte, konferansta ülkesinin, Libya'da barışın korunması hususunda ilk sırada görev alabileceğini de resmen açıkladığını, bunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden geçmesi durumunda görev tanımını yapabileceklerini de söyledi. 

İtalya’nın bugünkü sonuca ulaşmak için çok çalıştığını belirten Başbakan Conte, 55 noktanın ileriye dönük adımlar öngördüğünü ve halen yoğun biçimde çalışılması gereken şeyler olduğunu ifade etti. 

Dışişleri Bakanı Di Maio da "Bugün ulaşılan sonuç önemlidir. Bugün masaya oturanların hepsinin Libya’da büyük nüfuzu var. Eğer herkes bu 55 madde üzerinde mutabıksa ki öyle görünüyor, o zaman bu, Libya halkının ve tüm Akdeniz’in geleceğine yönelik iyi bir şey." değerlendirmesinde bulundu. 

Diğer yandan, konferansın bitiminin hemen ardından Conte, Twitter hesabından "Nihayet Libya için ortak askeri komisyon üyeleri belirlendi. Böyle devam." şeklinde paylaşımda bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.