Dolar
32.30
Euro
34.95
Altın
2,356.31
ETH/USDT
2,891.70
BTC/USDT
61,498.00
BIST 100
10,173.42
Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 11 bin 78'e çıktı

İsrail'in, 35 gündür yoğun saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi'nde öldürdüğü Filistinlilerin sayısı, son 24 saatte 266 artarak 11 bin 78'e yükseldi.

Muhammed Emin Canik  | 10.11.2023 - Güncelleme : 11.11.2023
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 11 bin 78'e çıktı Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

İstanbul

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılar nedeniyle yaşanan can kayıpları ve insani krizin boyutlarına ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail'in saldırılarıyla son 24 saatte 266 kişiyi öldürdüğüne işaret ederek, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 4 bin 506'sı çocuk, 3 bin 27'si kadın olmak üzere 11 bin 78'e yükseldiğini söyledi.

Gazze'de yaralı sayısının 27 bin 490'a çıktığını belirten Kudra, enkaz altında kalan 1500'ü çocuk olmak üzere 2 bin 700 kişi hakkında kayıp ihbarı aldıklarını aktardı.

Kudra, İsrail'in sağlık merkezleri ve çalışanlarına yönelik saldırılarında 198 sağlık çalışanını öldürdüğü, 53 ambulansı kullanılamaz hale getirdiği, 135 sağlık kuruluşunu hedef alarak 21 hastane ile 47 sağlık ocağının hizmet dışı kalmasına sebep olduğunu vurguladı.

İsrail ordusunun Şifa Hastanesi Yerleşkesi'ni art arda 5 kez hedef aldığını söyleyen Kudra, İsrail'in hastane çevresine saldırılarına devam ettiğine dikkati çekti.

Kudra, İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyinden kuzeyine dönen ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile koordinasyon içinde çalışmasına rağmen iki ambulans sürücüsünü alıkoyduğu bilgisini paylaştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail ordusunun Nasr ve Rantisi Çocuk Hastanelerini kuşatarak, sağlık çalışanı, yerinden edilmiş siviller ve hastaların oluşturduğu binlerce kişinin hayatını doğrudan hedef alarak tehlikeye attığını belirtti.

Yakıt yetersizliğine de vurgu yapan Kudra, Gazze kenti ve Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin yakıt eksikliği nedeniyle hizmet dışı kalmasında kritik saatlerin yaşandığını sözlerine ekledi.

İsrail, Gazze'nin güneyine giden yerinden edilmiş sivilleri hedef aldı

İsrail ordusunun Gazze'nin güneyine giden yerinden edilmiş sivilleri hedef alması sonucu ölenler ve yaralananların olduğu bildirildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "İsrail işgal güçlerinin, Gazze Vadisi yakınlarında Gazze Şeridi'nin güneyine giden yerinden edilmiş sivilleri hedef alması sonucu ölenler ve yaralananlar var." ifadesi kullanıldı.

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla kişinin tahliye edilmesi çağrısı yapmış ve yerinden edilenlerin geçişi için "güvenlik koridorları" bulunduğunu öne sürmüştü.

Filistinli yetkililer ise Gazze Şeridi'nde güvenlik koridoru veya güvenli bir alanın bulunmadığını, İsrail ordusunun siviller ve hastaneler dahil olmak üzere saldırılarını sürdürdüğünü duyurmuştu.

İsrail'in Gazze'de hedef aldığı çocuk hastanesi hizmet dışı kaldı bir çocuk öldü

İsrail'in Gazze'de bir çocuk hastanesini hedef alması sonucu hastane hizmet dışı kalırken, oksijensiz kalan bir çocuğun da hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze'deki Nasr Çocuk Hastanesi Müdürü Dr. Mustafa el-Kalhalut, Filistin Sağlık Bakanlığının Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, iki defa İsrail bombardımanına maruz kaldıklarını ifade etti.

Kalhalut, "Saldırının birisi hastane kapısına diğeri de direkt olarak hastanedeki bölümlere yapıldı. Hastane büyük zarar gördü ve hastalar oksijensiz kaldı. Oksijen sorunu yaşayan bir çocuk vefat etti." dedi.

Filistinli doktor, çocukların kaldığı yoğun bakımdaki cihazlara giden elektriklerin de kesildiğini kaydederek, hastanenin 8 hastanın tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesi dışında hizmet veremez durumda olduğunu aktardı.

Hastanedeki durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Kalhalut, hastaneye kimsenin ulaşamadığını, yoldaki ambulansların da hedef alındığını kaydetti.

Filistinli doktor, Nasr Hastanesi çalışanlarıyla hastaların kurtarılması için Kızılhaç ve uluslararası kuruluşlara çağrıda bulundu.

İsrail keskin nişancıları Gazze'deki Kudüs Hastanesi'ne ateş açtı, 1 kişi öldü 20 kişi yaralandı

Filistin Kızılayı, İsrail ordusundaki keskin nişancıların abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Kudüs Hastanesi'ne açtığı ateş sonucu hastaneye sığınan Filistinlilerden birinin öldüğünü, 20 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

Filistin Kızılayının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kudüs Hastanesi çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail ordusundaki keskin nişancıların Kudüs Hastanesi'ne ateş açtığı belirtildi.

Filistin Kızılayı, İsrail keskin nişancılarının ateş açması sonucu hastaneye sığınan Filistinlilerden birinin öldüğünü, 20 kişinin ise yaralandığını kaydetti.

Filistin Kızılayından bu sabah yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin sabahın erken saatlerinde Kudüs Hastanesi yakınındaki Tel el-Hava bölgesini şiddetli bir şekilde bombaladığı bildirilmişti.

İsrail ordusu: 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 15 binden fazla yeri vurduk

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 15 binden fazla yerin vurulduğunu bildirdi.

İsrail, uluslararası toplumdan gelen ateşkes çağrılarına rağmen yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Ordudan yapılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana 15 binden fazla yerin vurulduğu ifade edildi.

Açıklamada vurulan yerlerin Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait “hedefler” olduğu öne sürülse de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 11 bin 78 kişinin öldürüldüğü bildirilmişti.

Açıklamada, hayatını kaybedenlerden 4 bin 506’sının çocuk, 3 bin 27’sinin ise kadın olduğu belirtilmişti.

Filistin Kızılayı: İsrail güçleri Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açtı

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açtığını bildirdi.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Kudüs Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesine ateş açtığı belirtildi.

Açıklamada saldırıya ilişkin detaylara henüz yer verilmedi.

Filistin Kızılayından daha önce yapılan açıklamada, İsrail’in bu sabah erken saatlerde Kudüs Hastanesi yakınındaki Tel el-Heva bölgesini şiddetli şekilde bombaladığı bildirilmişti.

Akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise İsrail ordusuna bağlı keskin nişancıların Kudüs Hastanesi'ne ateş açtığı belirtilmişti.

İsrailli keskin nişancılarının ateş açması sonucu hastaneye sığınan Filistinlilerden birinin öldüğü, 28 kişinin yaralandığını kaydedilmişti.

Filistin Sağlık Bakanı'ndan "İsrail'in Gazze hastanelerindeki katliamlarına son verilmesi" çağrısı

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail kuşatması ve bombardımanına maruz kalan Gazze'deki hastanelere yönelik saldırıların ve buradaki hastalara yönelik "katliamların" durdurulması için acil müdahale çağrısında bulundu.

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in Gazze'deki hastaneleri hedef almasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Hastanelere, hastalara, sağlık personeline ve yerinden edilmiş kişilere yönelik katliamlara son verilmesi çağrısında bulunan Keyle, Gazze'de yaşanan felaketin daha önce Filistin tarihinde ve uluslararası tarihte görülmediğini vurguladı.

Filistinli Bakan açıklamasına şöyle devam etti:

"İsrail uluslararası normlara, hukuka, ahlaka bakmaksızın hastaneleri kuşatıyor, bombalıyor, içindekileri tüm dünyanın gözü önünde öldürüyor. Bu tam anlamıyla katliamdır."

Yakıt ve tıbbi sarf malzemelerinin tükenmesi sonucu yaralıların da ölmeye başladığını aktaran Bakan Keyle, Gazze'deki 35 hastaneden 20'sinin artık hizmet veremeyecek durumda olduğunu kaydetti.

Kızılhaç: Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkım dayanılmaz hale geliyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkımın dayanılmaz hale geldiğini ve bunun durdurulması gerektiğini kaydetti.

ICRC, İsrail'in saldırılarında hedef olan Gazze'deki hastanelerin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gazze'deki tıbbi tesislere, hastalara ve sağlık çalışanlarına saygı gösterilmesi ve korunması yönünde çağrı yapılan açıklamada, "Gazze'de aşırı zorlanan, eksik malzemeyle çalışan ve giderek güvensiz hale gelen sağlık sistemi, binlerce yaralı, hasta ve yerinden edilmiş insanın hayatını tehlikeye atacak şekilde geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştı." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Gazze'deki tıbbi tesislere kritik malzemeler dağıtan ICRC ekiplerinin yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle korkunç görüntülere tanık olduğu belirtilen açıklamada, bu durumun, hastaneleri ve ambulansları ciddi şekilde etkilediği vurgulandı.

Tıbbi tesislere ve personele yönelik saldırıların, bir aydan uzun süredir devam eden yoğun çatışmaların ardından ciddi biçimde zayıflayan Gazze'deki sağlık sistemine ağır zarar verdiği de ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ICRC'nin Gazze Alt Delegasyon Başkanı William Schomburg, "Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkım artık dayanılmaz hale geliyor ve bunun durdurulması gerekiyor. Binlerce kişinin hayatı risk altında." ifadelerini kullandı.

"Kudüs Hastanesinin çevresindeki durum vahim"

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Genel Sekreteri Jagan Chapagain de X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, Gazze'de Kudüs Hastanesinin çevresindeki durumun vahim olduğunu belirtti.

Elektrik enerjisi için kullanılan yakıtın azaldığı Kudüs Hastanesinin, saldırılara da maruz kaldığının altını çizen Chapagain, hastanedeki ameliyathanenin kapatılmak zorunda kaldığını kaydetti.

Chapagain, tüm taraflara, Gazze genelinde sağlık ve insani yardım malzemelerinin güvenli ve engelsiz erişimini sağlama çağrısında bulundu.

İsrailli haham: "İnsanlarla uğraşıyor olsaydık Gazze’ye insani yardım gönderirdik ama hayvanlarla uğraşıyoruz”

İsrailli haham ve siyasi lider Meir Mazuz, İsrail’in topyekün ablukası ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasına karşı çıkarak, “İnsanlarla uğraşıyor olsaydık Gazze’ye insani yardım gönderirdik ama hayvanlarla uğraşıyoruz.” dedi.

İsrail’in Kanal 7 televizyonunun haberine göre, İsrail’deki Sefarad Yahudilerinin önde gelen liderlerinden haham Mazuz, kurucusu olduğu bir Yahudi dini okulunda yaptığı haftalık sohbetinde Gazze’ye yönelik insani yardımlara tepki gösterdi.

Mazuz, ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’ye insani yardım ulaştırılması yönünde yaptığı çağrıya karşı çıkarak İsrail’in ABD’nin bu talebini reddetmesi gerektiğini savundu.

Yahudi din adamı, "Biden'a şunu söylemeliyiz: Haklısın, insanlarla uğraşıyor olsaydık Gazze’ye insani yardım gönderirdik ama hayvanlarla uğraşıyoruz. Ne yapacağız?" ifadelerini kullandı.

Mazuz, İsrail ablukası altındaki Gazze halkının içinde bulunduğu insani krizle de alay ederek, şunları söyledi:

“Araplara insani yardım yapmak için fazla güvendik. Çünkü onlar fakirlermiş ve yiyecek hiçbir şeyleri yokmuş, elektriğe ihtiyaçları varmış, yiyeceğe ve tatlı patatese ihtiyaçları varmış. Görünüşe göre hiçbir şeye ihtiyaçları yok. Sadece İsrail'e zarar vermek istiyorlar."

Haham Mazuz, daha önce de İsrailli terörist Baruch Goldstein'ın 1994'te El Halil kentindeki İbrahim Camisi'nde ibadet eden Müslümanlara ateş açarak yaptığı katliamı savunmuş, Goldstein'ın bu katliamı yaparak "çok büyük bir tehlikeyi önlediğini" iddia etmişti.

Fanatik görüşleriyle tanınan 78 yaşındaki haham Meir Mazuz, Sefarad Yahudileri tarafından kurulan aşırı dindar Şas Partisi’nin ruhani lideri sayılıyor.

İsrail’de 1984'ten bu yana çoğu iktidar koalisyonunun parçası olan Şas, Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin ortağı ve İsrail Meclisindeki 11 milletvekili ile şu an ülkenin en büyük dördüncü partisi durumunda.

İsrail Savunma Bakanı da daha önce benzer bir yorumda bulunmuştu.

Filistinlilere "hayvan" benzetmesi yapan İsrailli Savunma Bakanı Yoav Gallant, "İnsansı hayvanlarla savaşıyoruz ve ona göre hareket edeceğiz." demişti.

Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nde yakıtın bitmesi sonucu elektrik tamamen kesildi

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız saldırıları devam ederken Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nde elektrik, su ve iletişimin kesildiği bildirildi.

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bulunan yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı Endonezya Hastanesi'nde elektrik tamamen kesildi. Jeneratörler, yakıtın bitmesi nedeniyle durdu ve hastane karanlığa gömüldü.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında konuyla ilgili açıklama ve görüntüye yer verildi.

Açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nin elektriği, suyu ve iletişiminin tamamen kesildiği kaydedildi.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan Endonezya Hastanesi Müdürü Atıf el-Kahlut, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada, sadece 24 saat yetecek kadar yakıtları kaldığını, yeni bir gelişme olmazsa bu sürenin sonunda faaliyetlerinin duracağını belirtmişti.

UNESCO'dan Gazze'de sivillere saldırıların derhal sonlandırılması çağrısı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 42. Genel Konferansı'nda Türkiye'nin de eş sunucusu olduğu, Gazze'de sivillere saldırıların derhal sona erdirilmesi çağrısı yapan karar tasarısı 8'e karşı 96 oyla kabul edildi.

33 ülkenin ise çekimser kaldığı oylamada kabul edilen Gazze ve Filistin Konulu Karar'da çocuklar, kadınlar, gençler, öğretmenler ve eğitim çalışanları başta olmak üzere sivillere saldırıların derhal sona erdirilmesi, okullar ve üniversitelerin hedef alınmaması ve kültürel mirasa daha fazla zarar verilmemesi çağrısı yapıldı.

Gazze'de gazetecilerin öldürülmeye devam edilmesinin ve basın merkezleri ve medya kuruluşlarının hedef alınmasının kınandığı kararda, suya ve enerjiye erişimin ve insani yardımların engellenmesinden duyulan endişe dile getirildi.

UNESCO yönetiminden Gazze'ye acil yardım için acil program hazırlaması ve bunu uygulamaya geçirmesi talep edilen kararda, UNESCO'nun yetki alanlarında ilgili ortakların da bu amaçla seferber edilmesi istendi.

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, kararla ilgili konuşmasında, Gazze'deki sivil nüfusun İsrail'in rastgele saldırıları nedeniyle acı çekmeye devam ettiğine dikkat çekerek, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 10 binden fazla kişinin öldüğünü hatırlattı.

Aybet, bu saldırılarda saatte ortalama 6 çocuğun öldürüldüğüne işaret ederek felaketin bölgedeki sağlık çalışanların tarafından "Yaralı Çocuk Hayatta Olmayan Aile" (WCNSF) olarak adlandırıldığını söyledi.

İnsanlığa karşı suç işlendiğinin altını çizen Aybet, "Milyonlarca insanın acısını durdurmak için derhal ateşkese ihtiyacımız var ve Gazze'ye engelsiz insani yardım akışı sağlanmalıdır." dedi.

Aybet, "Bu bağlamda, son kararın BM Genel Kurulunun özel oturumunda büyük bir destekle kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Başta ateşkes olmak üzere karardaki çağrıların bir an önce hayata geçirilmesini umuyoruz." ifadelerini kullanarak, bölgede kalıcı çözümün 1967 sınırlarına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin Devleti'nin hayata geçirilmesiyle mümkün olacağını söyledi.

Evrensel değerlere, uluslararası hukuka ve insani ilkelere dayanan politikaların dünyanın belirli bölgeleriyle sınırlanamayacağına vurgu yapan Aybet, bunların Orta Doğu dahil her yerde uygulanması gerektiğini kaydetti.

Aybet, İsrail'in saldırılarının UNESCO'nun yetki alanında kalan meselelere de zarar verdiğini dile getirerek "Okullar neredeyse her gün hedef alınırken, Filistinli çocukların eğitime erişimi de giderek zorlaşıyor. Bombalamalar onlarca gazetecinin ölümüne ve Filistin'in kültürel mirasının yok olmasına da yol açtı. UNESCO'nun diğer çatışma alanlarında olduğu gibi mevcut durumu izlemek ve hafifletmek için kendi uzmanlık alanında sunabileceği çok şey var." dedi.

Bu arada oylamada karara "hayır" diyen ülkeler ABD ile Almanya, İtalya, Paraguay, Çekya, Hırvatistan, Guatemala ve Avusturya oldu.

ABD'nin karar tasarısına sunduğu değişiklik önergeleri ise 35'e karşı 59 oyla reddedilirken 39 ülke çekimser kaldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın