Gündem

Başsavcı'dan 'Can Dündar' açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu, Can Dündar ile Erdem Gül'ün tutuklandığı soruşturmada kişi hak ve hürriyetlerini ihlal edecek hiçbir tavır içerisine girilmediğini bildirdi.

Murat Kaya, Muhammed Enes Can  | 27.11.2015 - Güncelleme : 28.11.2015
Başsavcı'dan 'Can Dündar' açıklaması

İstanbul

İSTANBUL

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkındaki "MİT tırları" soruşturmasının, anayasal teminat altında bulunan "basın özgürlüğü" ile hiçbir ilgisi olmadığını bildirdi.

Başsavcı Salihoğlu, Can Dündar ile Erdem Gül'ün tutuklandığı soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Hadi Salihoğlu açıklamasında, "Soruşturmanın anayasal teminat altında bulunan 'basın özgürlüğü' ile hiçbir ilgisi bulunmayıp, kişi hak ve hürriyetlerini ihlal edecek hiçbir tavır içerisine girilmemiştir. Şüpheliler gözaltına alınmaksızın, telefonla aranmak suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmişlerdir" ifadelerini kullandı.  

Şüphelilerin habere konu görüntüleri nereden temin ettiklerine yönelik soruşturmanın devam ettiğini de belirten Salihoğlu, bu soruşturmanın en kısa zamanda sonuçlandırılacağını kaydetti. 

"Devlet sırrını ifşa maksadıyla yayınlandığı tespit edilmiştir"

Yürütülen soruşturma kapsamında yapılan operasyonlardan, tır aramalarında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü lideri Fethullah Gülen ve Emre Uslu'nun talimatları doğrultusunda hareket edildiğinin anlaşıldığını belirten Salihoğlu, şunları kaydetti:

"FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün nihai amacı, Türkiye Cumhuriyeti devletini, sahte ihbar ve dellilerle teröre yardım eden ülke konumuna sokarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını sağlamak olarak tespit edilmiştir. MİT'in 6 Şubat 2014 tarihli cevap yazısıyla tırların, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu ile MİT Müsteşarlığına verilen görev ve yetkiler uyarınca, ülkenin milli menfaatleri doğrultusunda yürütülen faaliyetler kapsamında olduğu bildirilmiştir. Devletin yetkili organları ve cumhuriyet başsavcılığımızca yapılan kamuoyu bilgilendirmelerine rağmen şüpheli Can Dündar'ın genel yayın yönetmenliği görevini yürüttüğü Cumhuriyet Gazetesi'nde, 29 Mayıs 2015 tarihinde şüpheli Can Dündar imzasıyla 'Jandarma var dedi' başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Haberde, gizli kalması gereken bilgi ve fotoğrafların, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün nihai amacına yardım etmek için temin edildiği ve devlet sırrını ifşa maksadıyla yayınlandığı tespit edilmiştir." 


Muhabir: Murat Kaya,Muhammed Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.