Ekonomi

Ekonomi Bakanı Elitaş: İhracat hedefimizi yakalayacağız

Ekonomi Bakanı Elitaş, "İhracatımızdaki hedefimiz olan 155 milyar dolarlık kısmı yakalayacağız diye ümit ediyorum" dedi.

Mustafa Çalkaya  | 07.03.2016 - Güncelleme : 08.03.2016
Ekonomi Bakanı Elitaş: İhracat hedefimizi yakalayacağız Muhabir: AA/Orhan Karslı

ANKARA

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, NTV özel röportajında Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı.

Elitaş, ihracat verilerinde 14 ay sonra gözlenen artış vurgulanarak, hedeflere ulaşmak açısından piyasaların seyrini nasıl gördüğüne ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"2016 orta vadeli programı çerçevesindeki ihracatımızı 155,5 milyar dolar olarak hedefledik ama dünyadaki emtia fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle 2015 yılında bir düşüş yaşadık. Bizim bütün hesabımız, emtia fiyatlarında bir sabitlenme ortaya çıkacağı, kur dalgalanmalarının da Amerikan dolarının diğer ülke para birimlerine göre dalgalanan miktarının azalacağı, yani değer kayıplarının az miktarda olacağı üzerindedir. Bu çerçevede baktığımızda ihracatımızdaki hedefimiz olan 155 milyar dolarlık kısmı yakalayacağız diye ümit ediyorum."

"Farklı pazarlar bularak telafi etmeye gayret ediyoruz"

Rusya'ya yapılan toplam ihracatın 3 milyar 679 milyon dolar seviyesine gerilediğini, aynı tablonun turizm faaliyetlerinde de ortaya çıktığını ifade eden Elitaş, "Rusya kriziyle ilgili durumu, farklı pazarlar ve piyasalar bularak telafi etmeye gayret ediyoruz" dedi.

Yeni ihracat pazarları yaratmak açısından hedef ülkelere ilişkin de Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin petrol zengini ülkeler olduğuna dikkati çeken Elitaş, bunların gelirlerindeki azalmadan dolayı yeni pazarlara gitmek için gayret gösterdiklerini, bu çerçevede 15 hedef, 33 öncelikli ülke tayin ettiklerini kaydetti.

İran'a ihracat yapmanın mümkün olup olmamasının sorulması üzerine ise Elitaş, "İran'la Türkiye arasındaki ticaret hacminin çok hızlı bir şekilde artacağını düşünüyoruz" yanıtını verdi.

"Türkiye yangın yeriymiş gibi göstermemeliyiz"

Elitaş, Doğu'daki operasyonların yabancı yatırımcılara etkisinin nasıl olduğunun sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin belirli bölgelerinde yapılan operasyonları sanki tüm Türkiye yangın yeriymiş gibi göstermemeliyiz. Diğer taraftan yaptığımız görüşmelerde de anlattığımız meseleleri ifade etmeye çalıştığımızda yabancı sermayenin Türkiye'ye hakikaten çok olumlu baktığını görüyoruz."

Muhabir: Mustafa Çalkaya

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın