Dolar
32.58
Euro
34.72
Altın
2,398.41
ETH/USDT
3,071.00
BTC/USDT
64,228.00
BIST 100
9,693.46
Ülke Profilleri

Ürdün

Ürdün, yeterli doğal kaynaklar sahip olmadığı için ekonomik sıkıntılar çekmesine karşın ev sahipliği yaptığı sığınmacılarla son yıllarda ekonomik ve sosyal açıdan artan bir kriz ile karşı karşıya kaldı.

07.09.2017 - Güncelleme : 13.06.2018
Ürdün

Ürdün, yeterli doğal kaynaklar sahip olmadığı için ekonomik sıkıntılar çekmesine karşın ev sahipliği yaptığı sığınmacılarla son yıllarda ekonomik ve sosyal açıdan artan bir kriz ile karşı karşıya kaldı.

Resmi adı Ürdün Haşimi Krallığı olan ülke, coğrafi konumu nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Tarihinde önemli devletlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Ürdün’de nüfusun neredeyse yarısı mültecilerden oluşuyor. 

KÜNYE

Nüfus: 10,2 milyon (2017 tahmini)

Etnik yapı: Yüzde 97 Arap, yüzde 2 Çerkez-Çeçen, yüzde 1 diğer

Yüzölçümü: 89 bin 342 metrekare

Dil: Arapça

Din: Yüzde 97 Müslüman, yüzde 2 Ortodoks Hristiyan, yüzde 1 diğer

Para Birimi: Ürdün Dinarı (1 Ürdün Dinarı = 1,4 dolar)

GENEL BİLGİLER

1946’da bağımsızlığını ilan eden Ürdün, krallık ile yönetiliyor. Ürdün, kötü ekonomik ve sosyal şartlarına karşılık nüfusuna oranla en fazla mülteci barından ülkeler arasında yer alıyor. 2 milyondan fazla Filistinli ve yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mülteci, ülkenin nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturuyor.

İsrail ile yaptığı barışın ardından Ortadoğu’da yaşanan çatışma ve siyasi rekabetten büyük ölçüde uzak kalan ve Arap Baharı döneminde istikrarını koruyan Ürdün'de son zamanlarda ekonomik ve siyasi bir kriz var.

EKONOMİ

Yeterli petrol, doğal gaz ve diğer doğal kaynaklara sahip olmayan Ürdün ekonomisi, hizmet sektörü, turizm geliri, ABD, Körfez ülkeleri ve uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan hibe veya uzun dönemli düşük faizli kredilerle ayakta kalıyor.

Ürdün’de 2017 yılında yüzde işsizlik oranı yüzde 16,5’lik işsizlik oldu. Yoksulluk, işsizlik, enflasyon ve bütçe açığı sorunları yaşayan Ürdün, enerji ve su kıtlığı çekiyor.

Ürdün’ün gayri safi yurt içi hasılası 2017 tahminlerine göre 40 milyar dolar. Ülkede kişi başına gelir 12 bin 500 dolar civarında. Ülkenin büyüme oranı 2017'de yüzde 2,3 oldu.

Filistinli ve Suriyeli mültecilerin Ürdün’e gelmesi, ülke ekonomisini her geçen yıl daha fazla etkiliyor ve dış yardımlara ihtiyaç artırıyor.

Ürdün topraklarının yüzde 3,32’si ekilebilir arazilerden oluşuyor. Ülkede düzenli hasat elde edilen toprak oranı ise yüzde sadece 1,18.

Ürdün'de zamlar ve Mulki hükümetinin ekonomi politikaları sorunlara yol açtı, temel ihtiyaç maddelerindeki yüksek oranlı fiyat artışları vatandaşın tepkisini çekerken, son olarak tartışmalı gelir vergisi yasa tasarısı geniş çaplı protestolara neden oldu. 

SİYASİ DURUM

Osmanlı yönetimi altında 400 yıl kalan Ürdün, 1920’de İngiltere’nin yönetimi altına girdi ve 1946’da bağımsızlığını ilan etti. Yönetim şekli anayasal monarşi olan Ürdün, 7 Kasım 1951’de anayasasını kabul etti. 

Resmiyette yönetim şekli meşruti bir monarşi olarak görülse de silahlı kuvvetlerin başkomutanı olması, başbakan ve bakanlar kurulunu atması nedeniyle kral, ülkedeki tek yetki ve güce sahip. 1953 ile 1999 arasında Kral Hüseyin tarafından yönetilen ülke, 1999’da şu anki Kral II. Abdullah’ın yönetimine geçti.

Aşiret ve aile bağlarının oldukça önemli olduğu ve çok sayıda partinin yer aldığı Ürdün parlamentosu, Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki kanttan oluşuyor.

Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, tartışmalı gelir vergisi yasa tasarısına karşı düzenlenen yoğun protestolarda okların hükümete çevrilmesi sonucu etti, Kral Abdullah ise Eğitim Bakanı Ömer er-Rezzaz'ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın