Ekonomi

Seralar Genç Çiftçi Projesi ile 'çiçek' açıyor

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca finanse edilen kırsal kalkınma destekleri kapsamında son 2 yılda 13 sera projesi hayata geçirildi.

27.10.2017 - Güncelleme : 27.10.2017
Seralar Genç Çiftçi Projesi ile 'çiçek' açıyor

YALOVA - Yunus Ozan Söyler

Kesme çiçek üretiminin önemli merkezlerinden Yalova'nın Çınarcık ilçesinde "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında son 2 yılda 13 sera kuruldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca finanse edilen kırsal kalkınma destekleri kapsamındaki Genç Çiftçi Projesi çerçevesinde ilçeye bağlı Koru beldesinde son iki yılda hibe desteği alan 13 çiftçiye toplam 400 bin lira destek sağlandı. Aldıkları destekle seralarını kuran genç çiftçiler, Çınarcık'ta kesme çiçek üretiminde söz sahibi olmak için çaba gösteriyor.

Çınarcık Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalova'nın çiçek üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

"Hibe programlarıyla bu konuya ağırlık vermek istiyoruz"

Genç Çiftçi Projesi'yle ömrü tükenmiş seraların yerini daha modern seraların aldığını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Genç Çiftçi Projesi ve Kırsal Kalkınma Destekleri hibe programlarıyla bu konuya ağırlık vermek istiyoruz. Çiftçiyi bilinçlendirmek ve bu konuda desteklemek istiyoruz. 2016-2017 yıllarında toplam 13 sera projesi için Genç Çiftçi Projesi kapsamında yaklaşık 400 bin liralık destek sağlandı. Amacımız hem Çınarcık ilçemizin hem de Yalova'nın en önemli gelir kaynaklarından olan çiçekçiliğin daha da yaygınlaşması, modern seralarda üretimin yapılmasıdır. Özellikle çiftçilerin bilinçlenmesi noktasında özel gayret sarf ediyoruz."

Çiftçi, Genç Çiftçi Projesi'nin özellikle köylerde istihdama katkı sağladığını, aynı süreçte diğer üretim alanlarıyla birlikte toplam 36 projenin hayata geçirildiğini ve yaklaşık 1 milyon 600 bin liralık destek verildiğini kaydetti. 

"Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin"

Koru beldesinde hibe desteğiyle bir dönüm alanda sera kuran genç çiftçilerden Hakan Beğiş, daha önce babasıyla çiçek üretimi yaptığını, şimdi ise kendi işinin sahibi olduğunu söyledi.

Beğiş, çocukluğundan beri bu işin içinde olduğunu ifade ederek, "Babamla bu işi yaptığımdan dolayı biraz bir bilgi birikimim var onu buraya aktarmaya karar verdim. Proje kapsamında bunu ilerletmeye, geliştirmeye karar verdim ve bu serayı kurdum. Buradaki proje hayırlara da vesile oldu. Yeni evlendim, eşimle daha rahat bir hayat sürmemizi sağlayacak. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Herkesin, her iş kolunun, her gencin önünü açmaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.