Dünya

'Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Müslümanlar yüzyıllardır dışlandı'

Kongolu gazeteci-yazar Maludi, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yüzyıllar boyunca arka planda kalarak, Ugandalı ayrılıkçılarla dayanışma içinde olmakla suçlanan Kongolu Müslümanlar hep dışlandı ve siyasi araç olarak kullanıldı." dedi.

03.11.2017 - Güncelleme : 04.11.2017
'Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Müslümanlar yüzyıllardır dışlandı'

KINŞASA - Gülbahar Sayım

Kongolu gazeteci-yazar Hakim Maludi, "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yanlış tanıtılan Müslümanlar, yüzyıllardır dışlandı." dedi.

"Allah, Vatan ve Atalar" adlı eserin yazarı Maludi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yüzyıllar boyunca arka planda kalan Müslümanların, 2014-2016 döneminde Ugandalı ayrılıkçılardan oluşan silahlı grup Demokratik İttifak Güçleri (ADF-Nalu) ile anılmaya başlandığını belirtti.

Aynı zamanda Müslüman toplumuna dair gelişmeleri yansıtmak amacıyla oluşturulan Dunia Kongo Media adlı internet sitesinin kurucusu olan Maludi, İslam'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkışını araştırdığını söyledi.

Sömürge döneminde ağır dışlamalara maruz kalan Kongolu Müslümanların hikayesini anlatmaya çalıştığını dile getiren Maludi, Ugandalı ayrılıkçıların etkin olduğu Beni kentinde Müslümanların da yaşadığına dikkati çekerek Müslümanların ayrılıkçılarla bir tutulduğunu vurguladı.

Ülkedeki 87 milyon nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Müslümanları tanıtmak amacıyla bu eseri yazdığına dikkati çeken Maludi, "Hükümet ve BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) tarafından Ugandalı ayrılıkçılarla dayanışma içinde olmakla suçlanan Kongolu Müslümanlar hep dışlandı ve siyasi araç olarak kullanıldı." değerlendirmesinde bulundu.

"Kongolu Müslümanlara söz hakkı vermek istedim"

Ülkenin doğusunda, etnik gruplar arasında çatışmaların yaşandığı Kuzey Kivu eyaletinin çeşitli dini ve etnik gruplara ev sahipliği yaptığına işaret eden Maludi, eyaleti "cumhuriyetin mücevheri" olarak niteledi. Maludi, eserinde bu bölgeye değinerek barış ve birlik içinde yaşamanın huzuruna vurgu yaptığını söyledi.

Müslümanların da nüfusun diğer kesimleri gibi yoksulluk ve güvensizlikle karşı karşıya kaldığının altını çizen Maludi, "Yazdığım son eserle Kongolu Müslümanlara söz hakkı vermek istedim. Bu toplumun doğru tanınabilmesi için yazılı bir eser bırakmak istedim." ifadelerini kullandı.

Maludi, 250'den fazla kabileye sahip Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin çeşitliliğin yaşandığı ülkeler arasında yer aldığını belirterek, ülkedeki Müslümanların Arap kökenli olduğuna işaret etti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki ilk nesil Müslümanların, Belçika sömürgesi döneminden önce ticaret için Zanzibar'dan ülkeye gelen Arap tüccarlarla oluştuğunu anlatan Maludi, ülkenin doğusunda Maniema bölgesinde Arap asıllı atalarının ismini taşıyan Müslümanlar ve Hristiyanlığın etkisiyle İslam dininden çıkan ancak kimliklerini korumayı başaran Kongoluların yaşadığını dile getirdi.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın