Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,548.70
BTC/USDT
70,399.00
BIST 100
9,094.23
Dünya

Kuzey Kore 'kıtalararası balistik füze' denedi

Kuzey Kore, başarılı bir kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını bildirdi.

29.11.2017 - Güncelleme : 29.11.2017
Kuzey Kore 'kıtalararası balistik füze' denedi

PEKİN/WASHINGTON

Kuzey Kore Merkez Televizyonu, "Hwasong-15" adlı yeni nesil kıtalar arası balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.

Ülke lideri Kim Jong-un'un emriyle yapılan denemenin başarıyla tamamlandığı belirtilen haberde, bu füzenin ABD topraklarını vurabilecek kapasitede olduğu iddia edildi.

Ülkenin resmi yayın organlarından Kore Merkez Haber Ajansına (KCNA) göre, Kim, Pyongyang'ın dışındaki bir alanda yapılan füze fırlatma işlemini yerinde komuta etti.

KCNA'da yer alan demecinde Kuzey Kore lideri, "Devlet, nükleer gücünü tamamlamanın büyük tarihi sebebini nihayet anladı." diye konuştu.

Pyongyang yönetiminden yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin stratejik silah geliştirme amacının, halkını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ABD'nin nükleer politika ve tehditlerine karşı korumak olduğu ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kuzey Kore'nin çıkarları ihlal edilmediği sürece bu füze denemeleri, hiçbir ülke ya da bölgeye yönelik tehdit oluşturmuyor. Pyongyang, sorumlu bir nükleer güç ve barıştan yana bir devlet olarak dünyada barışın korunması yönünde her türlü çabayı sarf edecek." 

KCNA'nın haberinde, "Hwasong-15"in, stratejik ve teknik olarak temmuz ayında test edilen "Hwasong-14" füzesinden daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu ve ülkenin silahlı füze geliştirme projesinin tamamlandığı belirtildi.

"Yeni nesil balistik füzenin ABD'de herhangi bir noktayı vuracak kapasitede olduğu" iddia edilen füzeye ilişkin diğer ayrıntılara yer verilmedi.

Habere göre, söz konusu füze yerel saatle 02.48'de fırlatıldıktan sonra 53 dakika belirlenen yörüngesinde seyretti ve Japon Denizi'nde hedeflenen noktaya indi.

Haberde, "Füze, 4 bin 475 kilometre irtifaya kadar ulaşarak 950 kilometre mesafe aldı." ifadesi yer aldı.

Moon: Dünya barışı ciddi tehdit

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Ulusal Güvenlik Konseyinde yaptığı açıklamada, güvenliği artırmak için ABD ile çalışacaklarını belirtti.

Dünya barışı için "ciddi tehdit" olarak nitelendirdiği Kuzey Kore'nin kıtalar arası balistik füze denemesinin, bölgesel güvenliği "kontrolden çıkaracağına" ilişkin endişelerini dile getiren Moon, ordusunu, yeteneklerini güçlendirmek için daha ileri adımlar atmaya çağırdı.

Öte yandan Moon, Kuzey Kore'nin kıtalar arası balistik füze denemesine yönelik ülkelerin tepkisini görüşmek üzere ABD Başkanı Donald Trump ile 20 dakikalık bir telefon konuşması yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin, "Kuzey Kore'nin son provokasyonunun yalnızca ABD ve Güney Kore için değil, aynı zamanda tüm dünya için vahim tehdit oluşturduğunun altını çizdiği" belirtildi.

Açıklamaya göre, Moon ve Trump, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programlarını geliştirmek için sergilediği pervasız tutumu sert bir şekilde kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Trump'ın, "Kuzey Kore'nin kıtalar arası balistik füze fırlatması konusunda" Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonla görüştüğüne ilişkin bir tweet paylaştı.

İkilinin, Kuzey Kore rejiminin provokatif eylemlerinin, ülkeyi uluslararası toplumdan izole ettiği konusunda hemfikir olduğu bildirildi.

Diğer yandan, Abe'nin, Japonya'nın, herhangi bir provokasyona karşı geri çekilmeyeceğini ve ABD ile ittifak içinde Kuzey üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkaracağını söylediği aktarıldı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise New York'taki Hudson Enstitüsünde düzenlenen akşam yemeğinde, Kuzey Kore'yi, ABD Başkanı Trump'ın kararlılığını ve ABD Silahlı Kuvvetlerinin yeteneklerini sınamaması konusunda uyardı.

Füze denemesine tepkiler

Öte yandan, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, bakanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında, Kuzey Kore'nin son balistik füze denemesini kınadıklarını duyurdu.

Filipinler Dışişleri Bakanı Alan Peter Cayetano ise açıklamasında, "Anlamlı diyalog ancak Kuzey Kore bu tür provokatif ve tehlikeli eylemlerine son verdiğinde gerçekleşebilir." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore'nin son füze denemesinden "ciddi kaygı duyulduğu" açıklaması yaptı.

Muhabir: Tevfik Durul-Recep Şakar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın