Dolar
32.53
Euro
34.89
Altın
2,334.01
ETH/USDT
3,155.60
BTC/USDT
64,371.00
BIST 100
9,716.77
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Darbe Girişimi Çatı Davası

Darbe sanığı, Türkkan'ın örgüt abisi olduğunu reddetti

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin davada yargılanan sanık eski Başbakanlık çalışanı Uslu, Orgeneral Akar'ın eski yaveri darbeci Türkkan'ın örgüt abisi olduğu suçlamalarını reddetti.

15.11.2017 - Güncelleme : 15.11.2017
Darbe sanığı, Türkkan'ın örgüt abisi olduğunu reddetti Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın eski yaveri darbeci Levent Türkkan(fotoğrafta).

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.

Duruşmada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın eski yaveri darbeci Levent Türkkan'ın örgüt abisi olduğu belirtilen ve olay tarihinde Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğünde çalışan sanık Muhammet Uslu savunma yaptı.

Okul çağlarında bir çok cemaatle bağlantısının olduğunu, dini değerleri yaşatma amacını taşıdıklarını düşündüğü için bunlara iyi niyetle baktığını belirten Uslu, buna karşın FETÖ ile bağlantısının olmadığını savundu. Uslu, FETÖ'ye karşı çalışmalarda yer aldığını iddia etti.

Gözaltındayken kendisine Levent Türkkan'ı tanıyıp tanımadığının sorulduğunu bildiren Uslu, Türkkan'ın Genelkurmay Başkanı Akar'ın yaveri olduğunu, zaman zaman Başbakanlık'a geldiğinde görüştüğünü söylediğini aktardı. Uslu, bunun üzerine polislerin kendisine "Abisin o zaman." dediğini, ifadesindeki bir çok şeyin tehditle yazdırıldığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, savunmanın ardından sanığın, sulh ceza hakimliğinde avukat huzurunda kayıt altına alınan ve FETÖ mensubu olduğunu itiraf ettiği ifadesini okudu.

Sanık Muhammet Uslu ise sulh ceza hakimliği ve öncesinde verdiği tüm ifadeleri reddettiğine dikkati çekti.

"Partigöç, silah almamızı istedi"

Duruşmada, olay tarihinde Genelkurmay Komutanlığı Personel Başkanlığında Personel Yüzbaşı olarak görev yapan sanık Metin Gümüşburun da savunma yaptı.

Gümüşburun, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz günü mesai boyunca albay hizmet süresine ilişkin çalışmalara devam ettiğini ve YAŞ gündemine ilişkin proje subaylarıyla yapılan toplantıya katıldığını anlattı.

Toplantıya Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Mehmet Partigöç ve General Amiral Şube Müdürü Cemil Turhan'ın katılmadığını vurgulayan Gümüşburun, toplantının örgütün atama listesiyle ilgili olmadığını savundu. Toplantı sürerken Cemil Turhan'ın gelerek, daire personeli dışındakilerin çıkmasını istemesi üzerine toplantıdan ayrıldığını bildiren Gümüşburun, çıktıktan sonra kışla içerisinde bir koşuşturmaca olduğunu fark ettiğini söyledi.

Gümüşburun, koridordayken Mehmet Partigöç'ün geldiğini ve güvenlik zafiyeti olduğunu, saldırı beklendiğini belirterek, silah almalarını istediğini kaydetti.

Sanık Gümüşburun, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen başta olmak üzere darbe girişimini planlayan, yöneten ve uygulayanlardan şikayetçi olduğunu vurguladı.

Adı soyadı dahil hiçbir şeyi kabul etmedi

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, olay tarihinde Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğünde görev yapan sanık Muhammet Uslu'nun çapraz sorgusu yapıldı.

Başbakanlık avukatı Süleyman Ayhan'ın sorusu üzerine Uslu, önceki ifadelerinde adı ve soyadı dahil söylediği hiçbir şeyi kabul etmediğini söyledi.

Levent Türkkan ile en son ne zaman görüştüğü sorulan Uslu, bir iftarda görüştüklerini kaydetti.

Muhabir: Ferdi Türkten

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.