Dolar
32.51
Euro
34.52
Altın
2,391.00
ETH/USDT
3,080.20
BTC/USDT
63,250.00
BIST 100
9,548.09
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

'Helikopterden, vatandaşların üzerine ateş açıldı'

İstanbul'daki FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davanın iddianamesinde, Emniyet Müdürlüğü'nü işgale giden askerlere destek olmak için Vatan Caddesi'ne gelen helikopterden güvenlik güçlerine ve vatandaşlara ateş açıldığı anlatıldı.

22.09.2017 - Güncelleme : 22.09.2017
'Helikopterden, vatandaşların üzerine ateş açıldı'

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda kalkışma öncesi yapılan toplantı ile tugayda yaşananlar ve burada darbecilerle çatışarak şehit olan aralarında Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de bulunduğu 4 kişinin şehit olmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgale giden askerlere destek olmak amacıyla Vatan Caddesi'ne gelen bir helikopterden güvenlik güçlerine ve vatandaşlara ateş açıldığı, bunun sonucunda 1 vatandaşın şehit olduğu, 3 vatandaşın yaralandığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin eylemlerine yer verildi.

Harp Akademileri Komutanlığında Ölçme ve Değerlendirme Şube Müdürü olarak albay rütbesiyle görev yapan şüpheli Durdu Selim Ayçetin'in, 15 Temmuz'da Harp Akademileri'nde darbeci Ahmet Zeki Gerehan'ın başkanlığında yapılan ve katılımcıların darbe teşebbüsü hakkında bilgilendirildiği değerlendirilen toplantıya katıldığı aktarılan iddianamede, şüpheli Ayçetin'in, toplantı sonrasında, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na darbe girişimi kapsamında görevlendirilen öğrenci subayları koordine etmekle yetkilendirildiği kaydedildi.

İddianamede şüpheli Ayçetin'in tugayda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Doğan Medya Center ve A Haber'e işgal kapsamında gidecek şüphelileri organize ettiği, sabah saatlerinde Topkule Kışlası'nda yaşanan ve Albay Sait Ertürk ile polis memuru Serdar Gökbayrak'ın şehit olduğu ve 5 polis memurunun ise yaralandığı çatışmaya bizzat katıldığı anlatıldı.

Vatandaşların üzerine ateş açtılar

Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğretim görevlisi şüpheli Binbaşı Mehmet Türk'ün, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevlendirilen akademi öğrencilerinin sorumluluğunu aldığı aktarılan iddianamede, şüphelinin Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasını işgal etmeye giden askeri birliğe destek olmak amacıyla Topkule Kışlası'ndan helikopterle hareket eden grubun başında olduğu belirtildi.

İddianamede, şüphelinin yanında bulunan diğer şüphelilerle Vatan Caddesi'ne inmeye çalıştıkları esnada güvenlik güçlerinin ve vatandaşların üzerine ateş açtığı ve bu ateş sonucunda Mehmet Güder'in şehit olduğu, 3 vatandaşın yaralandığı bildirildi.

Vatan Caddesi'nden ayrılan şüpheli Türk'ün Topkule Kışlası'na geri döndüğü, girdikten bir müddet sonra yeniden beraberindeki askerlerle Doğan Medya Center'a darbeci askerlere destek için helikopterle intikal ettiği anlatılan iddianamede, burada emniyet birimlerinin silahlı mukavemeti sonucunda helikopterdeki iki şüphelinin yaralanması sonucunda buraya inemeden kışlaya geri döndüğü vurgulandı.

Darbeci yüzbaşıdan, "Muharebe esnasında emirlere uymayanın kafasına sıkarım." beyanı

İddianamede, Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğrenci subay olarak kurmaylık eğitimi alan darbeci Yüzbaşı Ali Özkara'nın, şüpheli Mehmet Türk'ün talimatı ile helikoptere binerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü işgal teşebbüsüne kalkışan askerlere takviye için buraya intikal ettiği, bu esnada şüpheli astsubay öğrencilerinin beyanlarına göre "Muharebe esnasında emirlere uymayanın kafasına sıkarım." şeklinde beyanlar kullanarak, diğer şüpheliler üstünde rütbesinin de verdiği statü ile baskı oluşturduğu anlatıldı.

Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğrenci subay olarak eğitim alan şüpheli Fatih Karabulut'un, astsubay öğrencilerin beyanlarına göre, "Muharebe esnasında emirlere uymayanların cezası ölümdür." şeklinde beyanlar kullanarak diğer şüpheliler üstünde rütbesinin de verdiği statü ile baskı oluşturduğu belirtilen iddianamede, başka bir soruşturmada FETÖ üyeliğinden ifadesi alınan bir şüphelinin, Karabulut'u fotoğraf üzerinden teşhis ederek, 2004-2009 yılları arasında Kayseri'de FETÖ'nün mahrem yapılanması olarak bilinen "askeri yapılanma" içerisinde 2003 mezunu subaylar grubu olarak FETÖ'ye katıldıklarını, şüphelinin himmet ve askeri personel hakkında toplantılarda bilgiler verdiğini bildirdiği aktarıldı.

Yaralı darbecileri kaçırarak hastaneye götürdü

İddianamede şüpheli yüzbaşı Vural Dizdaroğlu'nun, Doğan Medya Center'ı işgal etmek isteyen askerlere takviye olmak amacıyla helikopterle gittiği, burada emniyet güçlerinin inmeye çalışan helikoptere silahlı mukavemette bulunduğu, şüpheli Dizdaroğlu'nun bu çatışma sırasında aynı helikopterde bulunan şüpheli Yüzbaşı Mehmet Kocatepe ile birlikte vurularak yaralandığı belirtildi.

Helikopterin tekrar Topkule Kışlası'na inmesinin ardından şüpheli Dizdaroğlu ve Kocatepe'nin, askeri ambulansa bindirilerek hastaneye sevk edilmek istendiği, ambulansın kışla nizamiyesine yakın bir noktada müşteki Albay Davut Ala tarafından durdurulduğu, şüphelilerin muhafaza altına alındığı anlatılan iddianamede, şüphelilerin darbeci askerlerle emniyet güçleri ve vatansever askerler arasında çıkan çatışmada oluşan karmaşadan faydalanarak şüpheli Yüzbaşı Mehmet Çataklı tarafından olay yerinden kaçırıldığı, İstinye Devlet Hastanesi'ne götürüldüğü ve burada gözaltına alındıkları kaydedildi.

"A Haberi basmaya gidiyoruz, gün bu gündür"

Harp Akademileri Komutanlığı'nda kurmay subaylık eğitimi alan Yüzbaşı İsmail Menderes Sema, diğer şüphelilerin beyanlarına göre "A Haberi basmaya gidiyoruz, gün bu gündür." diyerek 17 şüpheliyle A Haber televizyon kanalını işgal amacıyla hareket ettikleri belirtilen iddianamede, TEM Otoyolu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü istikametinde Gaziosmanpaşa tır garajı civarında polis ekipleri ve vatandaşlar tarafından yolun kesilmesi sonucunda şüphelilerin araçlardan inmek zorunda kaldıkları vurgulandı.

İddianamede şüphelilerin, polisler ve vatandaşlarla yolun açılması konusunda tartıştıkları, yaşanan tartışma sonucunda şüpheli Sema'nın ve diğer şüphelilerce ateş edilmesi nedeni ile darbe girişimini engellemeye çalışan Servet Asmaz'ın yaralandığı, şüphelilerin engellemesi sonucu vatandaşlarca yaralı olan Asmaz'a müdahale edilemediği ve olay yerinden götürülemediği, ardından Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırılan Asmaz'ın şehit olduğu anlatıldı.

Muhabir: Mustafa Hatipoğlu, Muhammed Enes Can, Murat Kaya

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın