Dolar
32.34
Euro
34.93
Altın
2,219.80
ETH/USDT
3,557.60
BTC/USDT
70,551.00
BIST 100
9,079.97
Analiz

TAPI projesinin Afganistan ayağı başlıyor

Türkmenistan doğalgazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a taşıyacak TAPI doğalgaz boru hattı projesinin Afganistan ayağının inşaatına 23 Şubat'ta başlanacak.

Sayed Khodaberdi Sadat  | 21.02.2018 - Güncelleme : 21.02.2018
TAPI projesinin Afganistan ayağı başlıyor

Afghanistan

KABİL - SAYED KHODAİBERDİ SADAT

Türkmenistan doğalgazını Afganistan üzerinden Pakistan ve Hindistan'a taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesinin Afganistan ayağının inşaatına 23 Şubat'ta başlanacak.

Dünya genelinde enerji kaynakları içinde pazar payı giderek artan doğalgaz, son dönemde uluslararası ilişkileri de doğrudan etkiliyor. Bu etki doğrultusunda Çin ve Hindistan gibi nüfus yoğunluğu her geçen gün artan ülkeler de hızlı bir şekilde doğalgaza geçiş yapmaya başladı.

Doğalgaz ihtiyacını sorunsuz şekilde karşılamak isteyen ülkeler, uluslararası enerji projelerinde yer almak için harekete geçiyor. Hindistan da ülkenin artan enerji talebinin karşılanmasına katkı sağlayacak TAPI projesine büyük önem veriyor.

Hindistan'ın 1,3 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğu biliniyor. Hindistan Enerji Bakanlığının tahminlerine göre, gelecek 5 yıl içinde ülkenin doğalgaz pazarı iki kat büyüyecek. Bu nedenle Hindistan doğalgaz arzını garantiye almak için yabancı ülkelerle iş birliğini önemsiyor.

Afganistan'a yararı

TAPI boru hattının Afganistan topraklarından geçmesi ülkede olumlu gelişmelere kapı aralayacak.

Söz konusu hattan elde edilecek yıllık 400 milyon dolarlık transit geliri doğrudan Afganistan devlet hazinesine aktarılacak. Afganistan, TAPI projesi kapsamında Türkmenistan'dan 30 yıl boyunca gaz alabilecek. Projenin ilk 10 yılında Türkmenistan'dan yıllık 500 milyon metreküp, ikinci 10 yılında yıllık 1 milyar metreküp, üçüncü 10 yılında ise yıllık 1,5 milyar metreküp doğalgaz tedarik edilecek.

Türkmenistan'dan alınacak doğalgazla ülkedeki santrallerde sürdürülebilir şekilde elektrik üretimi yapılacak. Böylece ülkede önemli bir sorun haline gelen elektrik kesintilerinin de önüne geçilerek, halkın refah seviyesi artırılacak.

Öte yandan hattın Afganistan'dan geçmesi sayesinde ülkedeki istihdam da artacak. Proje kapsamında 14 bin Afgan vatandaşı iş sahibi olacak.

TAPI projesi

Geçen yıl teknik çalışmalarına başlanan TAPI projesi, aşamalı olarak hayata geçirilecek. Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz yatağı Galkınış'tan başlayan hat, Afganistan'ın Herat, Farah, Helmand ve Kandahar vilayetlerinden geçerek Pakistan ve Hindistan sınırındaki Fazilka yerleşim bölgesine kadar devam edecek.

Uzunluğu bin 814 kilometre olacak hattın, 214 kilometrelik kısmı Türkmenistan'dan, 774 kilometrelik kısmı Afganistan'dan ve 826 kilometrelik kısmı da Pakistan'dan geçecek.

2020 yılında hizmete girmesi beklenen hattın yıllık kapasitesinin 33 milyar metreküp olacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu proje, doğalgaz talebi yüksek olan Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinin doğalgaz piyasalarını da olumlu etkileyecek.

TAPI projesinin Türkmenistan'daki 214 kilometrelik bölümünün tamamlanmasının ardından, Afganistan'daki çalışmaların başlaması için Herat vilayetinde 23 Şubat'ta temel atma töreni yapılacak.

Törene, Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan devlet başkanlarının katılması bekleniyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın