Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,527.30
BTC/USDT
69,847.00
BIST 100
9,089.79
Dünya

ABD, sert ekonomik yaptırımlarla Kuzey Kore'yi köşeye sıkıştırmak istiyor

Kore'ye askeri müdahaleyi "ilk seçenek" olarak değerlendirmeyen ABD yönetimi, Pyongyang'ı güçlü ekonomik yaptırımlarla köşeye sıkıştırarak müzakere masasına getirmeyi hedefliyor.

Betül Yürük  | 08.09.2017 - Güncelleme : 09.09.2017
ABD, sert ekonomik yaptırımlarla Kuzey Kore'yi köşeye sıkıştırmak istiyor Grafik: AA/Gözde Gültekinler

New York

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Betül Yürük

ABD, Kuzey Kore'nin 3 Eylül'de 2006 yılından bu yana en güçlü nükleer denemesini yapmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyesi ülkelere yeni bir karar tasarısı göndererek petrol ambargosu uygulanması talebinde bulundu.

Yeni yaptırım kararının BMGK'de kabul edilmesi durumunda, Kuzey Kore 2 ay içinde ikinci kez uluslararası toplumun yaptırımları ile karşı karşıya kalacak.

Yeni tasarı, Kuzey Kore'ye ham ve kondensat olarak bilinen hafif petrol cinsi, rafine edilmiş petrol ürünleri ve doğalgaz sıvılarının satışının yasaklanması başlıklarını kapsıyor.

Kuzey Kore petrol ihtiyacının büyük çoğunluğunu Çin'den ithal ediyor. BM verilerine göre, Çin Kuzey Kore'ye yıllık 500 bin ton ham petrol, 200 bin ton da petrol ürünleri ihraç ediyor.

Rusya'nın da Kuzey Kore'ye yılda 40 bin ton ham petrol ihracatı yaptığı belirtiliyor.

100 bin Kuzey Korelinin yurt dışında çalışmaya zorlandığı tahmin ediliyor

Tasarıda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ve bazı hükümet yetkililerine seyahat yasağı getirilmesi, yurt dışındaki mal varlıklarının dondurulması ve Kuzey Koreli işçilerin yurt dışında çalışmasının ve onlara ödeme yapılmasının tamamen yasaklanması da yer alıyor.

Yaklaşık 100 bin Kuzey Koreli işçinin ülkeye döviz girişinin sağlanması için Kim Jong-un rejimi tarafından yurt dışına çalışmaya gönderildiği tahmin ediliyor.

Tasarı, Kuzey Kore'nin kömür ihracatının ardından 750 milyon doları bulan en büyük ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatına da yasak getiriyor.

Ayrıca tasarı BMGK'nin kara listesinde olan açık denizlerdeki gemilerin ülkeler tarafından durdurulup teftiş edilmesine izin veriyor. BMGK'nın kara listesinde halihazırda 20'den fazla gemi bulunuyor, yeni yaptırımların onaylanması durumunda ise listeye 9 gemi daha eklenecek.

Yeni yaptırımların kabul edilmesi için BMGK daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın veto hakkını kullanmaması ve 15 üyeden en az 9'unun tasarı lehinde oy vermesi gerekiyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın