Dolar
32.25
Euro
34.65
Altın
2,313.81
ETH/USDT
3,011.50
BTC/USDT
62,636.00
BIST 100
10,247.75
Dünya

Afganistan'da Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı istifa etti

Afganistan'da Savunma Bakanı Abdullah Habibi ile Genelkurmay Başkanı Kadem Şah Şahim, geçen cuma Behl vilayetindeki kolordu komutanlığına düzenlenen ve 140 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından istifa ettiği bildirildi.

Emel Öz Gözellik  | 24.04.2017 - Güncelleme : 24.04.2017
Afganistan'da Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı istifa etti Afganistan Savunma Bakanı Abdullah Habibi

Ankara

KABİL

Afganistan'da Savunma Bakanı Abdullah Habibi ile Genelkurmay Başkanı Kadem Şah Şahim, geçen cuma Behl vilayetindeki kolordu komutanlığına düzenlenen ve 140 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından istifa ettiği bildirildi.

Afgan yetkililer yaptıkları açıklamada, kolordu komutanlığına düzenlenen saldırının ardından Savunma Bakanı Habibi ve Genelkurmay Başkanı Şahim'in istifalarını sunduklarını belirtti. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin Habibi ve Şahim'in istifalarını kabul ettiği kaydedildi.

Savunma Bakanlığına Bahrami, Genelkurmay Başkanlığına Yaftali getirildi

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tarık Şah Bahrami'nin Savunma Bakanı, Paktiya Kolordu eski Komutanı Şerif Yaftali'nin de Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirildiği bildirildi.

Ayrıca, Afganistan Devlet Başkanlığından yapılan açıklama, Belh'teki saldırı üzerine Kolordu Komutanı Muhmand Katvazey'in yerine Tuğgeneral Amanullah Mubin'in atandığını belirtildi.

Açıklamada, 209. Şahin Kolordu Komutanlığının yanı sıra 207. Zafar Kolordu, 205. Atal Kolordu ve 203. Tandar Kolordu komutanlarının da değiştiği kaydedildi.

"Daha iyi yapabilecek birine devredilmesi gerektiğini düşündüm"

Bu arada, eski Savunma Bakanı Habibi ve eski Genelkurmay Başkanı Şahim başkent Kabil'de basın toplantısı düzenledi.

Habibi, kimsenin zorlaması olmadan istifa kararı aldığını ve istifasının Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından kabul edildiğini söyledi.

Habibi, "Kolordu Komutanlığına yapılan saldırının ardından istifa etme kararı aldım, artık bu işi daha iyi yapabilecek birilerine devredilmesi gerektiğini düşündüm." dedi. 

Eski Genelkurmay Başkanı Şahim de istifa etmesinin devletten uzaklaşmak anlamına gelmeyeceğini, bundan sonra da güvenlik güçleriyle çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Tacik kökenli Şahim yaklaşık iki sene önce, eski Savunma Bakanı Habibi ise yaklaşık bir sene önce göreve başlamıştı. Habibi, iki ay önce başkent Kabil'de Davut Han Askeri Hastanesi'ne gerçekleştirilen saldırının ardından Afganistan parlamentosuna çağrılmış ve yapılan güven oylamasında Habibi'nin görevine devam etmesi yönünde karar çıkmıştı.

Afganistan parlamentosu, Belh vilayetindeki 209. Şahin Kolordu komutanlığına düzenlenen, 140 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından bu iki yetkiliyi güven oylaması için meclise çağırmaya hazırlanıyordu.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, eylem öncesinde kolorduda görevli 4 asker aracılığıyla bölgede keşif yaptıklarını iddia etmişti.

Muhabir: Emel Öz Gözellik-Sayed Khodaberdi Sadat

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın