Dolar
32.57
Euro
34.75
Altın
2,392.66
ETH/USDT
3,007.60
BTC/USDT
61,943.00
BIST 100
9,524.59
Dünya

AİHM ihraç edilen öğretmene OHAL Komisyonunu adres gösterdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı reddederek, OHAL Komisyonunu adres gösterdi.

12.06.2017 - Güncelleme : 12.06.2017
AİHM ihraç edilen öğretmene OHAL Komisyonunu adres gösterdi

STRAZBURG 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 25 Temmuz 2016'da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016'da, 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan Erzurum’da bulunan 1071 Malazgirt ilköğretim okulu öğretmeni Gökhan Köksal’ın başvurusunu reddetti.

Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararda, Köksal’ın iç hukuk yollarını tüketmediğine dikkati çekerek, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi.

"Hukuki bir güvence"

AİHM, Gökhan Köksal'ın başvurusunun reddiyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkemede oy birliğiyle alınan kararda, Köksal'ın iç hukuk yollarını tüketmediğine dikkati çekerek, 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL Komisyonu’na müracaat edilmesi gerektiği belirtilmişti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, Başbakan Binali Yıldırım tarafından en geç 23 Temmuz'da konuyla ilgili itirazların OHAL Komisyonuna kabulüne başlanacağı bilgisinin verildiği vurgulandı. OHAL Komisyonunun işleyişi ve amaçlarının detaylandırıldığı gerekçeli kararda, Köksal'a ve benzer başvuru sahiplerine adres olarak gösterilen OHAL Komisyonu hukuki bir organ olmasa da bu organın vereceği kararların yargı kontrolünde olacağı vurgulandı.

Gerekçeli kararda, bir iç hukuk yolu olarak tanımlanan OHAL Komisyonunun, başvuruları değerlendireceği ve verilen kararların AİHM kontrolünde olacağı, "iç hukuk yollarının tüketilmesi durumunda AİHM'e başvuruların yapılabileceği" ifade edildi.

Mahkeme, OHAL Komisyonunca alınacak kararların idari mahkemelere taşınabilmesi ve bu kararların bireysel başvuru şeklinde Anayasa Mahkemesine götürülebilecek olmasını hukuki bir güvence olarak yorumladı.

Köksal, 1 Eylül 2016'da çıkarılan KHK ile işine son verilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel yaşama saygı, adil yargılanma, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, etkin başvuru ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla AİHM'e başvurmuştu.

Benzer davalar geri çevrilecek

AİHM'in aldığı bu kararın daha önce yapılan çok sayıda başvuruya emsal teşkil edeceği ve ileriki günlerde verilecek basit ret kararlarıyla AİHM'de bekleyen tüm davaların OHAL Komisyonuna havale edilmek üzere geri çevrileceği belirtiliyor.

Muhabir: Ömer Aydın

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın