Dolar
32.57
Euro
34.90
Altın
2,319.98
ETH/USDT
3,165.60
BTC/USDT
64,255.00
BIST 100
9,722.09
Dünya

Avusturya'da halk pazar günü sandık başına gidecek

Avusturya'da 6,4 milyon seçmen, federal meclisin (Nationalrat) yeni üyelerini belirlemek üzere 15 Ekim Pazar günü sandık başına gidecek.

Aşkın Kıyağan  | 13.10.2017 - Güncelleme : 13.10.2017
Avusturya'da halk pazar günü sandık başına gidecek Grafik: AA/Ahmet Burak Özkan

Burgenland

VİYANA - Aşkın Kıyağan

Birçok siyasetçi, kanaat önderi ve gazetecinin ülkenin gidişatını belirleyeceğini savunduğu seçim, Avusturya'nın siyasi tarihinde ender rastlanan bir çekişmeye sahne oluyor. Siyasilerin, seçimi kazanmak için başvurduğu yöntemler kimi zaman seçimden daha fazla tartışılıyor.

Yaklaşık 8,7 milyonluk nüfusa sahip Avusturya'da yaklaşık 6,4 milyon seçmen, yeni meclisi belirlemek üzere pazar günü oy kullanacak.

Ülke genelindeki 39 seçim bölgesinde halk, yeni meclisin 183 üyesini belirlemek için sandık başına gidecek.

Ülkede 22'nci kez yapılacak federal seçim için 9 eyalette kurulacak 800 sandığın yanı sıra ülke dışında yaşayan Avusturya vatandaşları da mektup yöntemiyle oy kullanabilecek.

Kadın seçmen sayısının yüzde 51,7 ile erkeklerden fazla olduğu ülkede, 16 yaşını doldurmuş bütün Avusturya vatandaşları oy kullanma hakkına sahip. 34 yıldır koalisyon hükümetleriyle yönetilen ülkede, 15 Ekim'de yapılacak seçimler sonucunda yine koalisyon hükümeti kurulması beklenirken, mecliste yüzde 51'lik çoğunluğu oluşturan, yani 93 milletvekiline sahip parti ya da partiler hükümeti kuracak.

2 bin 55 adaydan 20'si Türk kökenli

Ülkede 16 partinin yarışacağı seçime katılan 2 bin 55 aday arasında, Türk kökenli 20 aday bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli yaklaşık 110 bin seçmen oy kullanabilecek. 

Tüm partiler, vatandaşlara sandık başına gitme çağrısında bulunurken, ülkede en çok konuşulan konular arasında göç, sığınmacı krizi, yabancıların ülkeye uyumu gibi konuların yanı sıra olası merkez sağ ve aşırı sağ koalisyonu yer alıyor.

Seçim sonucunda, Avrupa'da büyük yankılara neden olan 1999'daki Wolfgang Schüssel liderliğindeki Avusturya Halk Partisinin (ÖVP), aşırı sağcı Jörg Haider'in Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurduğu koalisyon benzeri bir durumun tekrarlanma ihtimali, başta ülkede yaşayan yabancılar olmak üzere Avrupa Birliği'nde (AB) de endişelere yol açıyor.

Merkez sağ ÖVP ve aşırı sağ FPÖ koalisyonu en güçlü seçenek

OGM şirketinin Avusturya'nın Kurier gazetesi için yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre, seçimde Avusturya Halk Partisi- Liste Kurz'un (ÖVP) yüzde 33, Sosyal Demokrat Partinin yüzde 27, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin yüzde 25, Yeşillerin yüzde 4, Yeni Avusturya Liberal Forum Partisinin (NEOS) yüzde 5 ve Yeşillerden ayrılan Liste Pilz'in yüzde 4 oy alması bekleniyor.

Bu sonuçlara göre, merkez sağ ÖVP'den 62, Sosyal Demokratlardan 51, aşırı sağcı FPÖ’den 47, Yeşillerden 7, NEOS’dan 9, Liste Pilz’den ise 7 milletvekili meclise girebiliyor.

Ülkede çeşitli şirketlerin yaklaşık iki aydır yaptıkları kamuoyu yoklamalarına göre ise Sebastian Kurz’un başında olduğu ÖVP'nin seçimlerden birinci parti olarak çıkacağı tahmin ediliyor.

Başbakan Christian Kern liderliğindeki Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) seçim programında, işsizlik oranının düşürülmesi, ekonomik büyümenin hızlandırılması, asgari ücretin bin 500 avroya sabitlenmesi ve bin 500 avro altında geliri olanların vergiden muaf tutulması gibi konular ilk sırada yer alırken, bunları bir milyonun üzerinde miras sahiplerine veraset vergisi, ev kiralarının düşürülmesi, eğitim ve sağlık alanlarında yapılacak reformlar takip ediliyor.

Müslümanların Avusturya'nın bir parçası olduğunu her fırsatta dile getiren Kern, seçim sürecinde Türkiye, İslam, sığınmacı ve göçmen konularına değinmemeye özen gösterdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.