Dünya

Cinta Ahok Derneği Başkanı Mega: Ahok'un konuşmasında nefret içerikli söylem yok

Cakarta Valisi Ahok'u destekleyen Cinta Ahok Derneği Başkanı Mega, "Endonezya yasalarına göre, nefret içerikli söylemler suç teşkil ediyor. Ancak Ahok'un yaptığı konuşmada kesinlikle nefret içerikli söylem yoktur." dedi.

18.05.2017 - Güncelleme : 18.05.2017
Cinta Ahok Derneği Başkanı Mega: Ahok'un konuşmasında nefret içerikli söylem yok Fotoğraf: AA / Mahmut Atanur

CAKARTA - ADEM ŞALVARCIOĞLU/MAHMUT ATANUR

Endonezya'da Cinta Ahok Derneği Başkanı Yuliana Zahara Mega, İslam’a hakaretten 2 yıl hapse mahkum edilen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama’nın ayetler üzerinden yaptığı konuşmada nefret içerikli söylemin olmadığını savundu.

Başkent Cakarta'nın ilk Çin asıllı valisi olan ve Ahok lakabıyla tanınan Purnama'nın destekçileri tarafından kurulan Cinta Ahok Derneğinin Başkanı Mega, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Endonezya yasalarına göre, nefret içerikli söylemler suç teşkil ediyor. Ancak Ahok’un yaptığı konuşmada kesinlikle nefret içerikli söylem yoktur." ifadelerini kullandı.

Mahkemenin anlaşılmaz bir biçimde Ahok’a 2 yıl hapis cezası verdiğini söyleyen Mega, "Ahok karşıtı üst üste gösteriler düzenlendi. Bu gösteriler dini gruplar tarafından yapıldı. Gösterilerin kamuoyunda baskı oluşturduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Memnun olmasalar da mahkeme kararını kabul etmeleri gerektiğini belirten Mega, "Böyle bir durum, Endonezya tarihinde ilk defa oldu. Bu karar, Endonezya politikası ve demokrasisi için ders niteliği taşımaktadır.” diye konuştu.

Yaşananların Müslümanlıkla uyuşmadığını ifade eden Mega, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de başörtüsü takıyorum ve Müslümanım. Son zamanda yaşananlar ve şiddet içerikli tepkiler, İslam diniyle uyuşmuyor. Ahok, kesinlikle İslam hakkında olumsuz konuşmamıştır. Göreve geldiği andan itibaren de İslam ve Müslümanlara yönelik olumsuz faaliyet ve söylemlerde bulunmamıştır. Velev ki bir hata yapmış olsun, Ahok zaten özür diledi. İslam dini, bize affetmeyi öğretiyor."

"Sadece Ahok’un serbest kalmasını ümit ediyoruz"

Mahkemenin verdiği karar hakkında artık bir şey söylenemeyeceğini belirten Mega, "Sadece Ahok’un serbest kalmasını ümit ediyoruz. Çünkü Ahok’a yöneltilen suçlamanın, Endonezya’da suç kabul edilen nefret söylemi içeren konuşmalar kapsamına girmediğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Cakarta’nın gelişmesi için, insanların arasındaki kutuplaşmanın yok edilmesi için geçmişi unutup geleceğe odaklanmalıyız. Halk olarak tekrar bütünleşmeliyiz.” diye konuşan Mega, artık yaşananlardan ders alınıp, geçmişteki gerilimlerin unutulması gerektiğini dile getirdi.

Purnama'yı destekleyenler tarafından 26 Temmuz 2016’da kurulan Cinta Ahok Derneği, Purnama'nın çalışmalarını tanıtmak için faaliyetlerde bulunuyor.

Kuzey Cakarta Bölge Mahkemesi, yaklaşık 5 aydır devam eden davayı 9 Mayıs'ta karara bağlamış ve İslam'a hakaret etmekle suçlanan Purnama’ya 2 yıl hapis cezası vermişti. Kararın ardından Purnama'nın görevlerini ekim ayına kadar yardımcısı Djarot Saiful Hidayat’ın sürdüreceği açıklanmıştı.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Purnama, geçen yıl eylül ayında yaptığı bir konuşmada Maide Suresi'nin 51. ayetine ilişkin yorumunda İslam'a hakaret etmekle suçlanmıştı. Purnama, "Bazı gruplar, Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." demişti.

Ayetler üzerinden yaptığı yorumla Müslümanlardan büyük tepki alan Purnama'ya karşı çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Devlet başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Joko Widodo'nun yardımcılığını yürüten ve bu sene yapılan yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti.

Yerel seçimin 19 Nisan'daki ikinci turunda Purnama oyların yüzde 42,04'ünü, Müslüman aday Anis Raşid Basvedan ise yüzde 57,96'sını almıştı. Resmi sonuçlara göre başkentin yeni valisi olduğu açıklanan Basvedan, görevine ekim ayında başlayacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.