Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,196.09
ETH/USDT
3,579.30
BTC/USDT
70,658.00
BIST 100
9,007.67
Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Trump'ın kararı uluslararası hukuka aykırı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Netanyahu'ya, ABD Başkanı Trump'ın kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bölgedeki barış için tehlikeli olduğunu söyledim. Trump'ın Kudüs kararını onaylamıyorum ama kararı kınamak bana düşmez." dedi.

10.12.2017 - Güncelleme : 11.12.2017
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Trump'ın kararı uluslararası hukuka aykırı

PARİS

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

"Kararı onaylamıyorum"

Fransa’nın Ortadoğu bölgesinde barışın sağlanmasına önem verdiğini ve çözümün iki devletli olduğunu belirten Macron, "İsrail’e yapılan saldırıları kınıyorum, Trump'ın Kudüs kararını onaylamıyorum ama kararı kınamak bana düşmez." değerlendirmesinde bulundu. 

Terörle mücadele konusunda İsrail ile beraber çalışacaklarını bildiren Macron, Netanyahu'ya hitap ederek, "Bir şans ver ve Filistinlilere bir jest yap." dedi.

Macron, "jest" ifadesini genişleterek, "Yerleşim birimleri projelerinin durdurulması ve Filistinli yetkililerin güvenini kazanmak için önlemler alınmalı. Bunu Netanyahu ile konuştuk." bilgisini aktardı.

"Netanyahu'ya ABD Başkanı Trump'ın kararının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bölgedeki barış için tehlikeli olduğunu söyledim." diyen Macron, çözümün iki ülkenin barış içinde yan yana yaşaması olduğunu dile getirdi.

Netanyahu: Kudüs İsrail'in başkenti

Netanyahu ise Macron ile Ortadoğu'daki saldırıları durdurma konusunda anlaştıklarını, bu konuda İran'ı engellemek için kendilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Gazze ve Yemen'deki saldırıların sonlanması gerektiğini savunan Netanyahu, "Kudüs İsrail'in başkenti ve başka hiçbir ülkenin başkenti olmamıştır. Filistinliler bunu kabul ettiği zaman barış sağlanabilir." iddiasında bulundu.

Netanyahu, İran'ın İsrail ile ilgili iki yeni hedefi bulunduğunu öne sürerek, bunlardan birinin İsrail'i yok etme amaçlı Suriye'de kuracağı kara, hava ve deniz gücü olan bir askeri üs, ikincisinin ise Lübnan'a 100 bin füze ve mühimmat yerleştirmek olduğunu savundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı bölgesel meseleleri her zaman konuşmaya davet ettiğini dile getiren Netanyahu, Abbas'ın barış istemesi durumunda kendisiyle konuşabileceğini söyledi.

Netanyahu, bölgede radikal bir değişimin olduğuna işaret ederek terörle mücadele konusunda birçok Arap ülkesinin, İsrail'in bir düşman olmadığını aksine vazgeçilmez bir müttefik olduğunu anladıklarını iddia etti.

Muhabir: Yusuf Özcan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.