Dolar
32.43
Euro
34.44
Altın
2,388.17
ETH/USDT
3,068.40
BTC/USDT
62,890.00
BIST 100
9,679.80
Dünya

Fransa'da cumhurbaşkanı seçimi için resmi süreç başladı

Fransa'da cumhurbaşkanı seçimi için resmi kampanya süreci başladı.

10.04.2017 - Güncelleme : 10.04.2017
Fransa'da cumhurbaşkanı seçimi için resmi süreç başladı

PARİS

Fransa'daki cumhurbaşkanı seçimi için kampanya süreci boyunca adaylar, kampanya posterlerini kamu alanlarındaki metal panolara asabilecekler.

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun yapılacağı 23 Nisan'a kadar adaylar 16,8'er milyon avro harcama yapabilecekler. İkinci tura kalan iki aday ise 23 Nisan'dan 7 Mayıs'a kadar 22,5'er milyon avro harcayabilecek.

Adayların eşit şartlarda yarışmasını sağlamak ve adaylara mali destek olanların etkisini azaltmak için, yüzde 5'ten fazla oy alan adayların harcamalarının yüzde 47,5'i devlet tarafından geri verilecek. Yüzde 5'in altında kalan adaylar ise harcamalarının yüzde 4,75'ini geri alacak.

Geri verilecek harcamalar ancak televizyon ve radyo propagandaları ile baskı maliyetlerini ve kamuya açık yerlerde posterlerin asılmasını kapsayacak.

Bağış miktarları

Kampanya sürecince bağış yapılacak miktar kişi başı 4 bin 600 avroyu geçemeyecek.

Adaylar televizyonda reklam benzeri bir film yayınlatamayacaklar ancak her aday zaman sınırlaması olan kısa konuşmalar yayınlatabilecek.

Kamuoyu anketlerini yayınlamak, seçimin bir gün öncesinden itibaren yasak olacak.

Fransa'da 23 Nisan'da yapılacak ve 11 adayın yarışacağı ilk turda salt çoğunluğu geçen olmazsa seçimin ikinci turu en çok oyu alan iki aday arasında 7 Mayıs'ta düzenlenecek.

Kamuoyu yoklamalarına göre, aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi adayı Marine Le Pen ve "En Marche" (Yürüyüş) Hareketinin lideri Emmanuel Macron seçimlerde önde görünüyor.

Muhabir: Murat Ünlü

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın