Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.50
BTC/USDT
69,930.00
BIST 100
9,099.13
Dünya

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic: AB yavaş yavaş savunma ittifakına dönüşüyor'

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic, AB'nin yavaş yavaş bir savunma ittifakına dönüştüğüne işaret ederek, kolektif güvenlik konusunun tartışmalarda sık sık gündeme geldiğini söyledi.

26.05.2017 - Güncelleme : 26.05.2017
Hırvatistan Başbakanı Plenkovic: AB yavaş yavaş savunma ittifakına dönüşüyor' Fotoğraf: AA/Stipe Mayiç

ZAGREB

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Avrupa Birliğinin (AB) yavaş yavaş bir savunma ittifakına dönüştüğünü ifade etti.

Başkent Zagreb'de düzenlenen "Avrupa'nın geleceği: Güvenlik ve siyaset alanında karşılaşılan yeni sorunlar" temalı uluslararası konferansın açılışında konuşan Plenkovic, Manchester'deki bombalı saldırıya işaret ederek, "Bu saldırı, AB'de terör tehdidinin ne kadar gerçek olduğunun bir kanıtıdır." dedi.

"Karma bir savaş ve terör"

Yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi ve Vatan Güvenliği Kanunu'nun hazırlık safhasında olduğunu anımsatan Plenkovic, "Söz konusu tehdit, sadece toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı değil. Bu, enformasyon teknolojisi sayesinde gelişen karma bir savaş ve terördür." değerlendirmesinde bulundu.

Akdeniz turizminin önemli ülkelerinden biri ve Avrupa'nın doğusuyla batısı arasında bir bağ olan Hırvatistan açısından da güvenliğin son derece önemli olduğunu vurgulayan Plenkovic, Hırvatistan'ın AB sınırlarını korumak adına önemli bir çaba sarf ettiğini ve bunun dikkate alınarak ülkesinin Schengen'e dahil edilebileceğini söyledi.

AB'nin yavaş yavaş bir savunma ittifakına dönüştüğünü belirten Plenkovic, kolektif güvenlik konusunun tartışmalarda sık sık gündeme geldiğini ifade etti.

Plenkovic, komşu ülkelerin istikrarına da önem verdiklerinin altını çizerek, "Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Makedonya ve Karadağ'daki şartlar, geçtiğimiz yıllarda çoğu zaman istikrar ve güvenlik mesajı vermeyi elzem hale getirmiş, kurumların daha kaliteli bir biçimde işlev görmesini gerektirmiştir." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Stipe Mayiç, Sanela Crnovrsanin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın