Dolar
32.45
Euro
34.72
Altın
2,339.78
ETH/USDT
3,152.40
BTC/USDT
64,106.00
BIST 100
9,915.62
Dünya

Merkel ve Obama Berlin'de panele katıldı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile Türkiye arasında yapılan mülteci anlaşmasını savunarak, "Ege Denizi’nde yüzlerce insan ölürken ben Türkiye ile anlaşmadan yana büyük çaba harcadım." dedi.

Evren Aydemir  | 25.05.2017 - Güncelleme : 25.05.2017
Merkel ve Obama Berlin'de panele katıldı

Berlin

BERLİN

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Protestan Kilisleri Günleri çerçevesinde Berlin’de tarihi Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde düzenlenen demokrasi konulu panele eski ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte katıldı. 

Merkel burada, Almanya'da sığınmacılara yönelik yardım faaliyetlerinde bulunan Filiz-Marleen Kuyucu adlı gencin, Ege Denizi’nde ölümlerin durdurulabilmesi için neler yapmayı düşündüğünü sorması üzerine, Alman donanmasının Ege Denizi’nde yaklaşık 20 bin sığınmacıyı kurtardığını anlattı.

Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Merkel, "Kaçakçılık çetelerine karşı mücadeleyi sürdürmemiz lazım. Bunlar mafya benzeri oluşumlar. Ege'de yüzlerce insan ölürken ben Türkiye ile anlaşmadan yana büyük çaba harcadım. Çünkü, Türkiye'ye yardımcı olabileceğimizi ve orada sığınmacılara daha iyi bakabileceğimizi söylüyoruz." diye konuştu. 

Obama

ABD Başkanı Obama da dünya üzerinde her insanın sevgi ve hoşgörüyü hak ettiğini, fakir insanlara her zaman yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak bir ülkenin başkanı olarak öncelikli görevinin kendi ülke vatandaşlarının korunması olduğunu belirten Obama, sığınmacıların korunmasının da en iyi şekilde, ülkelerindeki sorunların ve çatışmaların sona erdirilmesi ile sağlanabileceğini ifade etti.

Panele katılan bir Alman gencin, teröristlere karşı kullanılan insansız hava araçların (İHA) sivillerin de ölümüne sebep olduğunu hatırlatması ve bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine Obama, teröristlere karşı mücadelenin herhangi bir ülkeye karşı savaşmak gibi olmadığını belirtti.

Obama, teröristlerin daha çok gizli hareket ettiklerini ve tespit edilmelerinin zor olduğunu ifade ederek, "Bazen aldığım kararlar, hatalar olduğu için sivillerin de ölümüne neden oldu. Ancak teröristlere ulaşmanın başka yolu yoktu." dedi.

İHA'ların kullanılmadığı ortamlarda çatışmalar sırasında çok daha fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirten, "Sorun İHA'lar değil, sorun savaşın kendisi." ifadesini kullandı.

Görev süresi boyunca eşi Michelle ve kızlarıyla fazla vakit geçiremediğine işaret eden Obama, artık ailesine daha fazla zaman ayıracağını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın