Dolar
32.53
Euro
34.89
Altın
2,333.31
ETH/USDT
3,150.30
BTC/USDT
64,397.00
BIST 100
9,716.77
Dünya

Rakkalılar teröristler arasındaki çatışmadan kaçıyor

Suriye'de terör örgütleri PYD/PKK ile DEAŞ'ın çatıştığı Rakka'nın çevresindeki sivillerin, muhaliflerin denetimindeki güvenli bölgelere kaçışı sürüyor.

26.05.2017 - Güncelleme : 26.05.2017
Rakkalılar teröristler arasındaki çatışmadan kaçıyor

CERABLUS

Suriye'de terör örgütleri PYD/PKK ile DEAŞ'ın çatıştığı Rakka'nın çevresindeki sivillerin, muhaliflerin denetimindeki güvenli bölgelere kaçışı sürüyor. Terör örgütü PYD/PKK, göçe zorladığı Arapların kimlik kartları ile resmi belgelerine el koyuyor.

Önce Beşşar Esed rejimi, ardından da DEAŞ ve PYD'nin zulmünden kaçarak muhaliflerin kontrolündeki güvenli bölgelere ulaşan Suriyeliler, AA muhabirine, yaşadıklarını anlattı.

AA muhabirinin Cerablus'a yeni sığınan sivillerden edindiği bilgiye göre, koalisyon uçaklarının şemsiyesiyle Rakka'nın kuzeyinde Arap ve Türkmenleri zorla yerlerinden eden PYD, DEAŞ'tan kaçanlara hiçbir insani yardımda bulunmadığı gibi işgal ettiği bölgeden zorla çıkartıyor.

Terör örgütü PYD/PKK, Halep'in kuzeydoğusundaki Münbiç ilçesine ve kontrolündeki bölgelere yönelen ailelerden referansı ve kefili olmayanları buralara almıyor.

PYD/PKK, referansı olmayanlardan kimlik belgesi ve tapularını teslim edenlerin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçişine izin veriyor. Bu belgeleri kendisine teslim etmeyen yaklaşık 300 kişiyi Münbiç'in doğusunda alıkoyan terör örgütü, bu kişileri aç, susuz şekilde güneşte bekletiyor.

Terör örgütü PYD/PKK, ayrıca Münbiç'te terk edilmiş evlerle ilgili sahte belgeler düzenleyerek bu evleri satıyor.

Cerablus'a ulaşabilen Araplardan Ahmed Hüseyin, aslen Halep'in Sahur semtinden olduğunu, Esed rejiminin saldırılarında evleri yıkıldığı için kenti terk ederek Rakka'ya yöneldiklerini belirtti. Koalisyonun hava saldırıları nedeniyle burayı da terk ederek, Rakka'nın PYD/PKK ile Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki kuzeyine göç ettiklerini aktaran Hüseyin, şunları kaydetti:

"Örgüt burada kurduğu çadırkentte bizi 7-8 saat güneş altında bekletti. Güvenlik sorgusu yaptılar güya. PYD, referansımız olmadığı için kurduğu çadırkentte kalmamıza izin vermedi, örgüt bölgeyi terk etmemizi istedi."

PYD/PKK'nın kendilerini zorla yollara düşürdüğünü dile getiren Hüseyin, örgütün Rakka'nın kuzeyinde kurduğu çadırlara yerleştirdiği kişilerle ilgili detaylı bilgi topladığını aktardı.

Hüseyin "Rejimin, Halep'te halkı zorla tehcir etmesinden hiç ders çıkarmadık. Rejim, DEAŞ ve PYD bölgelerinde gördüğümüz kötü muameleyi başka hiçbir yerde görmedik. Burası güvenli olduğu için buraya geldik." diye konuştu.

Casim el-Hamd da Cerablus'a gelmeden önce Rakka yakınlarında DEAŞ kontrolünde bir köyde kaldıklarını bildirdi.

Koalisyona ait savaş uçaklarının bombalamasıyla 2 ay kadar kaldığı köyden kaçtığını dile getiren el-Hamd, kaçarken DEAŞ militanların açtığı ateşte kolundan yaralandığını söyledi.

DEAŞ'ın kendilerine çok zulmettiğini ifade eden el-Hamd, PYD bölgelerine vardıklarında da durumun farklı olmadığını gördüklerini belirtti.

El-Hamd, "PYD bölgelerine geçtiğimiz de bu defa onlar bizi sorgulamaya başladı. Kimlik kartlarımızı, şahsi belgelerimizi alarak bizi bölgeden kovdu. Şu an elimizde evlerimizle, topraklarımızla ilgili hiçbir belge yok, hepsini PYD aldı." dedi.

Bu iki terör örgütünün kendilerine çok kötü muamele ettiğini anlatan Hamd, bazen ölmeyi isteyecek hale geldiğini paylaştı.

Hamd, "Nereye gideceğimizi bilmez olduk. Çocuklar için yemek getirmemiz gerekiyordu, bunu dahi yapamıyorduk. PYD, Rakka ve Suluk ilçesi çevresindeki ekili tarım arazilerimizi ellerimizden aldı. Ekili arazilerimizi hasat etmeden bizi bölgeden çıkardılar. Herkes bize kötü davrandı." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Halit Süleyman,Adham Kako

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın