Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,207.45
ETH/USDT
3,565.90
BTC/USDT
70,415.00
BIST 100
9,052.51
Dünya

'Türkiye ile Birleşik Krallık hiç olmadığı kadar yakın'

Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi'nin Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Ash, "Türkiye ile Birleşik Krallık, Brexit süreciyle en azından son 10 yılda hiç olmadığı kadar yakın hale geldi." dedi.

16.05.2017 - Güncelleme : 16.05.2017
'Türkiye ile Birleşik Krallık hiç olmadığı kadar yakın'

ANKARA - Muhammed Ali Gürtaş

Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi'nin Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in geçen hafta Londra'da yaptığı görüşmelerle iki ülke ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Birleşik Krallık'ta Theresa May hükümetinin AB dışında yer alan üçüncü ülkelerle ticaret anlaşmalarını müzakere ederek Brexit sonrasında daha sıkı bir ticaret ağı kurabileceğini dile getiren Ash, şöyle konuştu:

"Geçen hafta İstanbul'da düzenlenen 13'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarından (IDEF 2017) geçilen, havacılık sektöründe iki ülke arasındaki yakın iş birliğini gösteren pek çok fotoğraf gördük. Eğer Birleşik Krallık'ın, Türkiye-AB ilişkilerindeki sıkıntıları ve Brexit sürecinde yaşadığı problemleri avantaja çevirmesine şahit olursak, iki ülke arasındaki iş birliğini sergileyen daha fazla fotoğraf görebiliriz."

"İki ülke ortak bir sinerji oluşturdu"

Ash, Birleşik Krallık'ın Brexit süreciyle Türkiye'deki halk oylaması süreci arasında benzerlikler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İngiltere yavaş yavaş AB'den uzaklaşırken Brexit süreci kopuşu hızlandırdı. Türkiye ise çok uzun süredir AB'ye yavaş yavaş yakınlaşırken son birkaç yılda ilişkiler çok karmaşık bir hale geldi. AB ile ilişkiler açısından iki ülkenin ortak bir sinerji gördüğünü düşünüyorum. Bence her iki ülke de oyunun sonunun güncellenmiş bir Gümrük Birliği anlaşmasından geçtiğini fark etti. Ayrıca Türkiye ile Birleşik Krallık, Brexit süreciyle en azından son 10 yılda hiç olmadığı kadar yakın hale geldi."

"Ufukta bir erken seçim görmüyorum"

Başbakan Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Şimşek'in Londra'daki temaslarından Türkiye'nin izleyeceği ekonomi politikaları hakkında yaptığı çıkarımları da paylaşan Ash, şunları kaydetti:

"Bankalara kredi desteği vermek geçici ve bir kriz ihtimalini engellemeye yönelik önlemlerden biriydi. Hükümet kanadında ihtiyatlı mali politikaların devam edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası kanadında ise daha şahin ve geleneksel yöntemleri içeren para politikalarının sürmesini bekliyorum. Ufukta bir erken seçim görmüyorum. 2019'da yapılacak seçimlere kadar hükümet ekonomiye, yatırımlara ve istihdama odaklanacak. Hem Başbakan Yıldırım hem de Başbakan Yardımcısı Şimşek, referandum sonrası Türkiye'nin ana gündeminin ekonomi olduğu konusunda güçlü mesajlar verdi."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.