Dolar
32.51
Euro
34.82
Altın
2,380.53
ETH/USDT
2,999.30
BTC/USDT
61,523.00
BIST 100
9,552.57
Dünya

Türkler Yunanistan'ın 'Altın Vize'sinde 3. sırada

Yunanistan'da 250 bin avro yatırımla 5 yıllık oturum izni tanıyan "Altın Vize" programından faydalanan Türk vatandaşların sayısı 161 ile üçüncü sırada yer aldı.

18.10.2017 - Güncelleme : 18.10.2017
Türkler Yunanistan'ın 'Altın Vize'sinde 3. sırada

ATİNA - Furkan Naci Top

Yunanistan'da son 4 yılda 250 bin avronun üzerinde yatırım yaparak 5 yıllık oturum izni alan Türklerin sayısı 161'e çıkarken, uzmanlar Türk vatandaşlarından gelen ilginin avantajlı piyasa koşulları sebebiyle yatırım isteğinden kaynaklandığına dikkati çekiyor.

Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte düşen emlak fiyatları ve 250 bin avronun üzerindeki yatırıma karşılık 5 yıllık oturma izni imkanı sağlayan "Altın Vize" uygulaması, ülkedeki gayrimenkul sektörünü canlandırdı.

Yunanistan Yatırım Ajansı'ndan edinilen verilere göre, son 4 yıl içerisinde toplam 2 bin 14 kişi, "Altın Vize" uygulamasından faydalanarak 5 yıllık oturum izni aldı.

Çinliler 850 kişiyle ilk sırada yer alırken, Ruslar 388 kişiyle ikinci sırada ve Türkler 161 ile üçüncü sırada yer aldı. Türk vatandaşlarını Mısırlı ve Lübnanlılar takip etti.

Uygulama kapsamında, 1 milyar avronun üzerinde ülkeye yatırım yapıldığı belirtiliyor. Verilere göre, en yüksek sayıda oturum izni işlemi bin 550 ile 2016 yılında yapıldı.

"Bir kişi bile buraya gelip yerleşmedi"

Atina'da emlak danışmanlığı yapan Kostis Arslanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk yatırımcıların yaklaşık iki senedir Yunanistan'da emlak sektörüne ilgisinin artmaya başladığını söyledi.

Arslanoğlu, Türklerin Yunanistan'da yaşamak amacıyla alım yapmadığını belirterek, "Bizim işlem yaptığımız bir kişi bile buraya gelip yerleşmedi. Çoğu kiralıyor. Geliri oluyor. Aynı şekilde vize konusunda yaşadıkları sıkıntılar varsa, vize konusunu halletmiş oluyorlar. Beş senelik bir oturum izinleri oluyor." ifadelerini kullandı.

Türk vatandaşlarının Yunanistan'daki emlak piyasasına artan ilgisinin "yatırım" olduğunu ve "kaçma" olmadığını ifade eden Arslanoğlu, "Çünkü fiyat çok uygun. Prim yapması çok muhtemel ve kira geliri de çok güzel. Kimsenin kaçtığı yok. Herkes ekonomik anlamda iyi bir yatırım yapmak istiyor. Bu yüzden Yunanistan'a geliyor. Başka bir motivasyon görmüyorum." diye konuştu.

Atina'da emlak danışmanlığı yapan Pia Vafiadou da kriz sonrasında fiyatların düşmesiyle Yunanistan'da gayrimenkul yatırımına Çin, Rusya ve Arap ülkelerinden ilginin artmaya başladığını söyledi. 

Vafiadou, son iki yılda yabancı yatırımcı olarak Türk müşterilerinin sayısında önemli bir artış yaşandığına işaret ederek, "Türk yatırımcılar da bu pastadan payını almak istiyor. Bir buçuk yıl önce daire alanlar karlı bir yatırıma imza attı. Şimdiden, kazancını görmeye başladılar." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın