Dünya, Zeytin Dalı Harekatı

Zeytin Dalı Harekatı'nda dördüncü gün

Zeytin Dalı Harekatı'nın 4. gününde, terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'deki mevzileri ateş altına alındı. ÖSO, TSK'nın desteğiyle Ömer Uşağı ve El Hammam köyü ile çevre tepeleri teröristlerden arındırdı.

23.01.2018 - Güncelleme : 24.01.2018
Zeytin Dalı Harekatı'nda dördüncü gün

KİLİS

Zeytin Dalı Harekatı'nın dördüncü gününde, Türk Silahlı Kuvvekleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'in batısından sürdürdüğü operasyonda Cinderes beldesinin El Hammam köyünü ve çevre tepeleri terör örgütü PYD/PKK'dan aldı.

Cinderes bölgesi, PYD/PKK’nın Hatay'ın Reyhanlı ilçesine saldırı düzenlediği stratejik bir bölge olmasının yanında, Afrin’e uzanan düz bir vadi konumunda. 

Zeytin Dalı Harekatı'nın ilerleyen safhaları açısından Cinderes bölgesindeki gelişmeler önem arz ediyor. 

Çoklu roketatar ve obüs toplarıyla atış yapıldı 

Harekat kapsamında sınırın Kilis-Hatay hudut hattında konuşlu TSK birlikleri de Afrin'de tespit edilen terör örgütü mevzilerine sabah saatlerinden itibaren aralıklarla top atışı gerçekleştirdi.

Hatay'a nakledilen çoklu roketatarlar da Suriye sınırındaki askeri birliklere sevk edildi. Mevzilere yerleştirilen roketler ve obüsler, Afrin'deki terörist mevzilerine çok sayıda atış gerçekleştirdi. 

PYD/PKK mevzileri gün içerisinde Fırtına obüsleriyle ateş altında tutuldu

Harekat kapsamında çeşitli birliklerden sevk edilen askeri araç ve personel, Kilis-Hatay hudut hattındaki birliklere ulaştırıldı.

Bu arada, Afrin'deki terör örgütü PYD/PKK mevzileri gün içerisinde Fırtına obüsleriyle ateş altında tutuldu.  

4 günde 16 nokta PYD/PKK'dan arındırıldı

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK destekli ÖSO, Afrin'in batısından sürdürdüğü operasyonda Raco beldesine bağlı Ömer Uşağı köyünü terör örgütü PYD/PKK'dan aldı.

Raco bölgesi, PYD/PKK’nın Hatay'ın Hassa ilçesine saldırı düzenlediği bölge olmasının yanında, Afrin’e uzanan stratejik bir belde konumunda.

ÖSO ve TSK, Afrin'in batısı, kuzeyi ve kuzeybatısından başlatılan operasyonda, ilk 4 günde toplam 16 noktayı ele geçirilmiş oldu.

Terör örgütü PYD/PKK'nın işgalinden kurtarılan Şenkal'e siviller dönmeye başladı

Harekat kapsamında terör örgütü PYD/PKK'nın işgalinden kurtarılan ilk köy olan Şenkal'e siviller dönmeye başladı. Afrin ilçesinde, iç savaş boyunca terör örgütünün en çok yuvalandığı alanlardan biri olan Şenkal köyünü görüntüledi.

AA ekibinin köyü görüntülediği sırada 5 çocuğuyla beraber bir traktörün kasasında köyüne dönen Ayşe Mahmud, köyü uzaktan gören bir mevkiye geldiğinde eline aldığı beyaz bir bez parçasını sallayarak topraklarına giriş yaptı.

'260 terörist etkisiz hale getirildi'

Genelkurmay Başkanlığından, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında şu ana kadar 260 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Açıklamada, harekat sırasında bir askerin daha şehit olduğu bilgisi paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan telefon diplomasisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki son gelişmeler ve Zeytin Dalı Harekatı çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Afrin" toplantısı

Öte yandan, harekatın dördüncü gününde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde harekata ilişkin "Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ ile Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay da katıldı.

Toplantıda, Zeytin Dalı Harekatı ele alındı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yetkililer tarafından bilgi verildi.

Kalın: Türkiye hiçbir yere gözyaşı götürmemiştir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, herhangi bir etnik gruba değil, sadece terör örgütlerine karşı yapıldığını bildirdi.

Harekatın, bölücü terör örgütü bölgeden tamamen temizlenene kadar süreceğine işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

"Türkiye, bugüne kadar benzer operasyonlarla gittiği hiçbir yere zulüm, kan, gözyaşı, kötülük götürmemiştir. Tam tersine, ülkemizin ayak bastığı her yerde insanlar barış ve esenlik içinde hayatlarını sürdürmektedir. Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi, bunun en somut örneğidir." 

PYD/PKK zulmüne uğrayan sığınmacılardan harekata destek

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve bölgedekilere baskı uygulayan PYD/PKK'lı teröristlerin çocuklarını zorla silah altına almasından korkan Suriyeli Kürt kökenli sığınmacılardan İbrahim Abdullah, AA muhabirine, Zeytin Dalı Harekatı'na tam destek verdiklerini belirtti.

PYD/PKK'nın kendisiyle aynı fikirde olmayan Arap, Türk veya Kürt kökenli vatandaşları dinlemeden sınır dışı ettiğini anlatan Abdullah, şunları kaydetti:

"PYD/PKK Suriye için bir kanserdir, bunu ortadan kaldırmamız gerekiyor. PYD/PKK’nın başı Afrin'de, kolları Ayn-el Arap'ta, ayakları ise Haseke'dedir. Bu PYD/PKK’nın başı Afrin'de kopartılmalı. Afrin için şu an ağlayanlar niye daha önce Haseke ve Rakka için hiç gözyaşı dökmedi. Şehirler yerle bir edildi, yüzlerce kişi sınır dışı edildi şimdi niye Afrin'e ağlıyorsunuz da Haseki ve Rakka'ya ağlamadınız. Kürt vatandaşlarımız Afrin'de bizim kardeşlerimizdir, Afrin Kürt ile Arap aslında birbirinden farksızdır. Afrin'de PYD/PKK’nın asıl zulmünü de şu an orada bulunan vatandaşlarımız çekiyor."

Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Özalkan'a veda

Harekatta, Kilis'in Gülbaba köyünün doğusunda terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada şehit olan Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından şehidin cenazesi başında yaptığı konuşmada, "Bu millet kendi göbeğini kendisi kesecek ve bizi sınırlarımızda taciz eden üç beş tane ipsize, soysuza biz bu sınırlarda soluk aldırmayacağız." dedi.

Azez'de 3 bin kişi kapasiteli 500 çadır kurulacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise harekat öncesi İdlib'de 700 çadırlık iki kamp kurulduğunu hatırlatarak, "Şimdi Azez'de 3 bin kişi kapasiteli 500 çadır kuruyoruz. Gelenlerin gıda, ısınma, hijyen gibi temel ihtiyaçlarını da bu kamplarda karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çıkan çatışmada bir asker şehit oldu

Harekat kapsamında Ömer Uşağı Kuzeyi/Suriye bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurlarıyla girilen çatışmada Piyade Üsteğmen Oğuz Kağan Usta şehit oldu.

Kara propaganda ile mücadele de sürüyor

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca başlatılan soruşturmalar kapsamında, 13 ilde Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili gerçek dışı bilgiler aktardıkları ve terör propagandası yaptıkları belirlenen 91 kişi yakalandı, 3 kişi tutuklandı.

Bakanlıktan iş makineleriyle destek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne ait yaklaşık 60 iş makinesi, kamyon ve treyler ile harekata destek veriyor.

Hava tahminleri TSK ile paylaşılıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından, Irak'ın kuzeyi ve Suriye'deki bazı mevkilerin ayrıntılı hava tahmin raporları, bölgelerde özellikle hassas atış kabiliyetine sahip silah sistemleri ve hava harekatları için meteorolojik veri ve rapor desteği, 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak TSK ile paylaşılıyor.

Türkiye tek yürek oldu

Zeytin Dalı Harekatı’nın dördüncü gününde, harekatın zaferle sonuçlanması için tüm yurtta dualar edildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği de harekata katılan Mehmetçik'e başarılar dileyerek, dua etti.

Çeşitli kentlerde gençler, gönüllü olarak harekata katılmak için başvuruda bulundu.

Bir destek de Arakanlı yetimlerden

Zeytin Dalı Harekatı'na bir destek de Arakanlı yetimlerden geldi.

Bangladeş'teki mülteci kampında Arakanlı yetimlerin eğitim gördüğü bir medresede, Türk ordusunun Zeytin Dalı Harekatı'nda başarılı olması için dua edildi.

Türkiye’deki sığınmacılar da başvurdu

Ankara, Konya, Aydın, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, İstanbul, Mersin, Adana ve Hatay'da, aralarında kadınların da bulunduğu Suriye, Filistin, Pakistan ve Afganistan uyruklular ile Ahıska Türklerinden gruplar, Zeytin Dalı Harekatı'na katılmak amacıyla gönüllü askerlik başvurusunda bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.