Dolar
32.57
Euro
34.89
Altın
2,329.74
ETH/USDT
3,255.50
BTC/USDT
66,660.00
BIST 100
9,645.02
Eğitim

Türkiye dünyanın yarısıyla diplomasi deneyimlerini paylaşıyor

Türkiye, yabancı diplomatlar için ilgili ülkeyle istişare içinde hazırlanan özel programlarda çatışma, ara buluculuk, müzakere teknikleri gibi konularda eğitim veriyor.

21.04.2017 - Güncelleme : 21.04.2017
Türkiye dünyanın yarısıyla diplomasi deneyimlerini paylaşıyor

ANKARA – MELTEM BULUR

Diplomatların eğitimi konusunda iş birliği yaptığı ülke sayısını 84’e çıkaran Türkiye, yabancı diplomatlar için ilgili ülkeyle istişare içinde hazırlanan özel programlarda çatışma, ara buluculuk, müzakere teknikleri gibi konularda eğitim veriyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi, bugüne kadar 84 ülke ile “Diplomasi Akademileri Arası İşbirliği Mutabakat Zaptı”, 15 ülke ile “Stajyer Değişim Protokolü” imzaladı.

İş birliği bakımından çerçeve teşkil eden mutabakat zabıtları, akademiler arasında konferans, eğitim materyalleri, tecrübe ve bilgi değişimini mümkün kılıyor; ayrıca o ülke diplomatlarına yönelik Dışişleri Bakanlığında kısa süreli, özel mesleki eğitim programları düzenleniyor. Bu çerçevede, şimdiye kadar şu ülkelerle mutabakat zaptı imzalandı:

"Afganistan, Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Benin, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Burkina Faso, Cibuti, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Fas, Filipinler, Fildişi Sahili, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Guatemala, Güney Afrika, Güney Sudan, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İspanya, İsrail, Kamerun, Karadağ, Katar, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, Kongo Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, Kosova, Kosta Rika, Kuveyt, Liberya, Libya, Laos, Madagaskar, Makedonya, Mali, Malta, Marşal Adaları, Meksika, Moğolistan, Moldova, Namibya, Nijer, Pakistan, Panama, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sırbistan, Singapur, Sri Lanka, Şili, Solomon Adaları, Sudan, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yunanistan, Zambiya."

15 ülke ile stajyer değişim protokolü

Akademi, "Stajyer Değişim Protokolü" çerçevesinde de diğer ülkelerle 3 ay - 1 yıllık süreler için yabancı stajyer diplomat değişiminde bulunuyor. Geçmişte sadece 1992 yılında Fransa ve 1993 yılında Almanya ile böyle bir iş birliği teşkil edilmişken, son dönemde değişim yapılan ülke sayısı 15’e yükseldi. 

Protokol çerçevesinde Almanya, Azerbaycan, Brezilya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Kazakistan, Kongo Cumhuriyeti, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Türkmenistan ve Makedonya ile değişim programı uygulanıyor.

10 yılda bin 500'den fazla yabancı diplomata eğitim

Diplomasi Akademisinde son 10 yılda eğitim alan yabancı diplomat sayısı bin 500'ü geçti.

İkili eğitim için akademiye gelen diplomatlar, kendileri için ilgili ülke yetkilileriyle istişare içinde hazırlanan özel eğitim programlarında, diplomasi mesleğine özgü protokol, çatışma çözümleri, ara buluculuk, müzakere teknikleri, diplomatik yazışma gibi teknik konuların yanı sıra kültürel diplomasi, kamu diplomasisi, ekonomi diplomasisi, Türk dış politikası, bölgesel ve küresel meseleler, güncel gelişmeler alanlarında dersler alıyor.

Zaman zaman akademiden konuşmacılar da ilgili ülkeye seminer ve eğitimler vermek üzere gönderilebiliyor. Bu bağlamda, geçen yıl Mali, Etiyopya, Kongo Cumhuriyeti, Somali, Makedonya, Filistin, Gine, Kosova, Gambiya, Kenya, Güney Sudan, Afganistan, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan toplam 185 kişi akademide ikili eğitim programlarına katıldı.

Latin Amerika ve Karayipler'den Asya Pasifik'e kadar çok geniş bir coğrafyada iş birliği yürütülen ülkelerin de eğitimlere ilgisi giderek artıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.