Dolar
32.38
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,537.10
BTC/USDT
70,105.00
BIST 100
9,118.18
Ekonomi

'Kurumsal ve ticari bankacılık lokomotif segment olmaya devam edecek'

Yapı Kredi Üst Yöneticisi Açıkalın, hükümetin KOBİ ve ihracat kredilerine olan desteğini sürdürmesi ve KGF kredilerinin 2018'de de devam etmesinin kurumsal ve ticari bankacılığın sektörde lokomotif segment olmaya devam etmesini sağlayacağını bildirdi

Murat Birinci  | 11.12.2017 - Güncelleme : 11.12.2017
'Kurumsal ve ticari bankacılık lokomotif segment olmaya devam edecek'

Istanbul

İSTANBUL - MURAT BİRİNCİ

Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörü ve Yapı Kredi'nin 2017 performansı ve gelecek yıla ilişkin öngörülerini AA muhabiri ile paylaşan Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, zorlu geçen 2016'nın ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) özel sektörü desteklemek için aldığı bir dizi önlemin olumlu sonuçlarının 2017'de görülmeye başlandığını ifade etti.

Açıkalın, bunların en önemlisinin KOBİ ve ihracat kredilerini destekleyen 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) limiti olduğunu belirterek, "KGF'nin kredi büyümesi üzerindeki etkisi üçüncü çeyrek itibarıyla biraz yavaşladı. Ancak 2017 yılı geneline baktığımızda, kredilerdeki canlanmanın tahmin edilenin üzerinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz." dedi.

2016'nın ilk 9 ayında canlı kredi büyümesinin yüzde 8,8 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 14,8'e ulaştığını, geçen yılın ilk 9 ayında yüzde 8,2 olan mevduat büyümesinin ise 2017'nin aynı döneminde yüzde 12,5 seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Açıkalın, 2017'de bankacılık alanında dijitalleşmenin de oldukça hız kazandığını söyledi. 

2018 yılında sektörde kredi ve mevduatların dengeli olarak büyümesini beklediklerini, KGF kredilerinde beklenen yavaşlama nedeniyle kredi büyümesinin 2017'nin bir miktar altında gerçekleşebileceğini kaydeden Açıkalın, "Diğer taraftan, hükümetin KOBİ ve ihracat kredilerine olan desteğini sürdürmesi, KGF kredilerinin 2018'de de devam etmesi kurumsal ve ticari bankacılığın sektörde lokomotif segment olmaya devam etmesini sağlayacak." dedi.

"Fonlama maliyetlerinin bir süre daha yüksek seyretmesini bekleyebiliriz"

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemeyi Ocak 2018 itibarıyla 60 milyon avrodan 30 milyon avroya indirerek Eylül 2018'e kadar uzatacağını açıkladığını, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) kasım ayında 10 yıllık bir sürenin ardından ilk kez faiz artışı gerçekleştirdiğini hatırlatan Açıkalın, şöyle devam etti:

"Diğer taraftan, 2017 yılında uluslararası arenada siyasi ve jeopolitik riskler artış gösterdi. Bu gelişmeler, güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarının yukarı ivmelenmesi ile sonuçlandı. Kurdaki artışın yanı sıra petrol fiyatlarının da yılın son çeyreğinde yükseldiğini gördük. Bunu yükselen gösterge faiz oranı ve fonlama maliyeti takip etti. Önümüzdeki yıl da sektörde fonlama maliyetlerinin gidişatını yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak yurt dışı kaynaklı fon sağlama imkanları, küresel merkez bankalarının izleyeceği politikalar, TL'nin diğer para birimleri karşısındaki durumu ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) atacağı para politikası adımları belirleyecek. Fed'in 2018 yılında beklenenin üzerinde faiz artışı gerçekleştirmesi ya da küresel belirsizlik ortamının devamı, gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte TL üzerinde de baskı unsuru olmaya devam edebilir. Bu durumda fonlama maliyetlerinin bir süre daha yüksek seyretmesini bekleyebiliriz."

"Dijitalleşme başrolde olacak"

Yapı Kredi CEO'su Açıkalın, 2017'yi hedefleri tutturdukları bir yıl olarak bitirdiklerini, bu yılın ocak-eylül döneminde ekonomiye olan katkılarını 267,2 milyar liraya çıkardıklarını bildirdi.

Net karın geçen yılın aynı dönemine oranla Visa gelirleri hariç bakıldığında yüzde 27 büyüyerek 2 milyar 735 milyon liraya ve toplam aktiflerin 294 milyar liraya ulaştığını belirten Açıkalın, "Dijitalleşme ve verimlilik artırıcı çalışmalarımızın etkisiyle ortalama maddi öz kaynak karlılığımız yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. Mevduat büyüklüğümüz 165 milyar lira oldu. Kredi kartlarında tarihsel liderliğimizi 2017 yılında da sürdürdük. Yılın ilk 9 ayında kredi kartı alacak bakiyesindeki yüzde 21,7'lik pazar payımızla sektöre yine liderlik ettik." ifadelerini kullandı.

2018 yılında dijitalleşmenin yine başrolde olacağını, inovasyon ve dijitalleşmeye bu kadar önem veren bir kurum olarak bu alandaki yatırımları sürdüreceklerini dile getiren Açıkalın, Yapı Kredi olarak, her alanda dengeli ve sağlıklı büyümeye odaklanmaya devam edeceklerini söyledi. Açıkalın, "2017 yılının ilk 9 ayında, hem KGF desteği ile hem de bireysel kredilerdeki konumumuz ile dengeli büyüme hedeflerimizi gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemlerde de aynı strateji ile Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağız." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.