Ekonomi

'Zeytin Dalı Harekatı'nın piyasalara etkisi son derece sınırlı'

Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Topaç, Zeytin Dalı Harekatına ilişkin, "Piyasalar ilk olumsuz tepkinin ardından olumlu tepki ile devam etti. Dünya piyasaları da olumlu gidiyor. Şu anda piyasalara etkisi son derece sınırlı." dedi.

Elif Ferhan Yeşilyurt  | 23.01.2018 - Güncelleme : 23.01.2018
'Zeytin Dalı Harekatı'nın piyasalara etkisi son derece sınırlı'

Istanbul

İSTANBUL

Gedik Yatırım Menkul Değerler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Haberleri Terminali'nden (aafinans.com) canlı yayınlanan Finans Masası toplantısına konuk oldu.

Zeytin Dalı Harekatı'nın piyasalara etkisine ilişkin soru üzerine Topaç, geçen hafta cuma gününde ilk tepkinin hafif olumsuz olduğunu belirterek, "Konunun boyutunun ne olacağı belirli değildi. Uluslararası tepkinin ne olacağı belli değildi. Ama gayet güzel şekilde politikalar yürütüldü. Uluslararası tepki şu anda sınırlı görülüyor. Ayrıca yurt içinde de tam destek var. Böyle olunca bütün konular normalleşmiş oldu. Diplomatik bir başarı var. Operasyonun belirli sınırda kalacağı görüşü oluştu." diye konuştu.

Topaç, piyasalar ilk olumsuz tepkinin ardından olumlu tepki ile devam ettiğini, dünya piyasalarının da olumlu gittiğini ifade ederek, harekatın şu anda piyasalara etkisinin son derece sınırlı olduğunu dile getirdi.

Dünya ekonomisinin resesyondan çıktığını, büyüme dönemine geçtiğini anlatan Topaç, şunları söyledi:

"Borsalar açısından baktığımızda dünya piyasaları hepsi rekorda gidiyor. Bu bir süre daha devam eder. Krizden çıkıp büyüme dönemleri tüm piyasaların en olumlu geçtiği dönemdir. Her zaman olmaz işte 8-10 senede bir olur. Normalleşme sürecine geçiyoruz. Büyümelerin normalleştiği, şirket karlarının artık optimuma geldiği anlaşıldıktan sonra borsalarda hafif gerilemeler başlayabilir. Ama şu anda öncü sinyaller yok. Yurt dışı piyasalar ve dünya borsaları için olumlu bir yıldayız. Kaygı olarak dünyada biraz daha enflasyon ortamına geçiliyor. Biraz daha faizlerin artışına geçiliyor ama bunlardan korkmamak lazım. Çünkü temel motivasyon büyüme." Topaç, Türkiye açısından jeopolitik risklerin görüldüğünü, bununla yaşanmaya alışılacağını aktararak, cari açık sorununu unutmamak gerektiğini, olumlu dönemleri kırılgan noktaları geliştirecek şekilde götürülürse Türkiye piyasalarının önünün açık olduğunu ve Türkiye için olumlu bir yıl beklediğini kaydetti.

"Bu yıl iyi bir halka arz ortamı var"

Erhan Topaç, halka arz ve bunun teşvikinin piyasalar açısından öneminden bahsederek, 2011'de yapılan halka arz seferberliğinin tam olarak amacına ulaşmadığını söyledi.

Türkiye'de halka açık şirketlerin piyasa değerinin şu anda 190 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Topaç, "Bu büyük ülkelerdeki tek bir şirketin değerine bile dek gelmiyor. Dünya borsalarının piyasa değeri 80 trilyon doları aşıyor. Burada bizim payımız belli, çok düşük. Türkiye ekonomisi büyüklüğü oranında piyasa değerine sahip değiliz. Bunun için halka arzlar çok önemli. Eğer biz doğru şeyleri yaparak yatırımcı dostu, iyi yönetilen, büyüme potansiyeli olan, iyi değerlendirilmiş şirketleri halka açabilirsek hem sermaye piyasaları büyür, hem Türkiye ekonomisi kazanır, hem de yatırımcı sayımız artar." diye konuştu.

Topaç, Türkiye'de şirketlerin şeklen halka açıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yüzde 15-20 oranında halka açılıp, yönetim kuruluğu üyeliği verilmiyor. Sonra da sanki yabancı bir ortağa satar gibi, yönetim hakkı vereceğiniz şekilde değerleme isteniyor. Bu olmaz. Burada azınlık hissesi satıyorsanız ona göre değerleme isteyeceksiniz. En az 20-30 iskonto olacak. Çünkü yatırımcı sizden onu alıyor. İyi kar edeceksiniz, iyi temettü vereceksiniz ki şirketin değeri borsada artacak. Asıl o zaman ikinci halka arzda kazanırsınız. Bu döngüyü iyi anlamanız lazım. Bu yıl sanıyorum iyi bir halka arz ortamı var. Şu anda halka açık şirketlerin piyasa değeri 66-70 milyar dolar civarında. Bunun yüzde 10'u civarında bu yıl birinci ve ikinci halka arzlar olacak diye düşünüyorum."

"Bitcoin'in organize piyasalardakini yatırımcıya sunmak lazım"

Topaç, Borsa İstanbul'un halka arzının ertelenebileceğine yönelik açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, borsanın gelişmesinin, halka arzından daha önemli olduğunu söyledi.

Borsanın şu anda bir yere geldiğini ve tekel konumda olduğunu anlatan Topaç, "Burada borsanın değerini ve karlılığını artırmaya, yeni ürünler katmaya çalışılıyor. Borsanın karı, bütün yatırım şirketlerinin karını da geçti. Borsa, bugün de halka açılabilir ama değerlemesini biraz daha yükseltmeye çalışıyorlar diye düşünüyorum. Bir de bu siyasi bir karar, birisinin borsayı 'halka açalım' demesi lazım. Bu nedenlerle bu yıl başında beklenen halka arzın biraz daha gecikeceğini sanıyorum. Bizim borsanın halka arzından para kazanalım diye beklentimiz yok. Önemli olan sağlıklı bir ortam olsun, yatırımcılara fazla maliyet binmesin. Borsa Türkiye'nin borsası." ifadelerini kullandı.

Topaç, "çiftlik bank" ve bitcoin gibi platformlarda yatırımcı sayısının giderek artmasına ilişkin de şunları söyledi:

"Çiftlik banklar, tamamen değişik bir dolandırıcılık olayı. Maalesef bu seviyeye gelmiş ama başından müdahale etmek, yatırımcının da bilinçlenmesi gerek. Bitcoin ise değişik bir olay. Kendi çapından yeni bir teknoloji. Geçen yıl bin 400'e yakın sanal para çeşidi oldu. Geçen yıl dünyada 700'e yakın halka açılan şirket olurken, ilk sanal para halka arzı bundan daha fazla gerçekleşti. Bitcoin uzun vadede her yerde olacak, bankalar da bunu kullanacak ve buradan yeni ürünler çıkacak. Türkiye'de de kabaca 60 binin üzerinde bitcoin hesabı var ve bunlar organize piyasada değil."

"Ev ev dolaşıp satmamız, bunu anlatmamız lazım"

Erhan Topaç, 65 civarı aracı kurumun 30'unun banka aracı kurumu olduğunu belirterek, "İşlem yapan 65 kurum Türkiye açısından yüz karasıdır. Niye yüz karasıdır? Sermaye piyasalarımız küçük demek. Halbuki daha büyük olsa 65 değil çok daha fazla aracı kurum olur. ABD'de 6 bin tane aracı kurum, 600 bin tane satıcı var. Büyüklük bu. Aracı kurum sayımız çok az. Forex kaldıraçlı işlem tebliğinden sonra biraz daha konsolidasyon olur ama şu anda diplere yakın olduğumuzu düşünüyorum." diye konuştu.

Bu sayının yavaş yavaş artacağı tahmininde bulunan Topaç, "Türkiye'de sermaye piyasalarının gelişmesi lazım. Ev ev dolaşıp satmamız, bunu anlatmamız lazım. Bu da yaygınlıkla oluyor." yorumunu yaptı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın