Dolar
32.57
Euro
34.95
Altın
2,316.02
ETH/USDT
3,134.00
BTC/USDT
64,323.00
BIST 100
9,722.09
Gündem, Engel Tanımayanlar

Türkiye'nin engelli haritası çıkarılacak

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Karaburun, TÜİK ile bir çalışma yürüterek, Türkiye'nin engelli haritasını çıkarmak istediklerini söyledi.

27.06.2017 - Güncelleme : 27.06.2017
Türkiye'nin engelli haritası çıkarılacak

TBMM - MELTEM ÖZTÜRK

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Bennur Karaburun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile bir çalışma yürüterek, Türkiye'nin engelli haritasını çıkarmak istediklerini belirterek, "Siz karşınızdaki dağın büyüklüğünü bilemezseniz onlara yönelik politika üretemezsiniz." dedi.

Komisyon bünyesinde oluşturulan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerilerine yönelik Alt Komisyonun Başkanlığını da yürüten Karaburun, AA muhabirine, kadınları her alanda, özellikle siyasi alanda karar mercinde görebilmek için çalıştıklarını söyledi.

Karaburun, Avrupa ülkelerine göre kadın milletvekili sayısının Türkiye'de daha az olduğunu anımsatarak, kadınları nasıl yetiştirebileceklerini, nasıl etkin yerlerde değerlendirebileceklerinin çalışmalarını yaptıklarını belirtti.

Engelli kadınların sorunları derken öncelikle yapacakları işin boyutunu bilmeleri gerektiğini ifade eden Karaburun, bunun için de engelli haritasının çıkarılmasının önemli olduğunu vurguladı.

"TÜİK ile çalışma gerçekleştirdik"

Karaburun, Türkiye genelinde kaç engellinin bulunduğunu bilmeleri gerektiğini kaydederek, engelli kadın, erkek, yaşlı, çocuk oranlarını hesaplayabilmek için TÜİK ile çalışma gerçekleştirdiklerini anlattı. Karaburun, bu çalışmayı yasa taslağı olarak TBMM'ye sunmak istediklerini söyledi.

"Siz karşınızdaki dağın büyüklüğünü bilemezseniz onlara yönelik politika üretemezsiniz." diyen Karaburun, bu konuyla ilgili birkaç önerilerinin bulunduğunu bildirdi. Karaburun, şöyle devam etti:

"Herkesin aile hekimi var. Aile hekimlerine herkes gidiyor. Orada kayıtlı olduğumuz bilgisayar sistemi var, engelli vatandaşımız gittiğinde yüzde kaç engeli olduğu, hangi engel grubunda yer aldığı işlenirse bu verileri Sağlık Bakanlığı ya da TÜİK'ten alabiliriz.

Ya da muhtarlar... Muhtarlar mahalleyi didik didik biliyor. Mahallesinde kaç engelli var, engelli doğan olmuş mu kaybettiğimiz engelli var mı? Bunları mahalle bazında da işleyebiliriz. Çalışma aşamasındayız."

Karaburun, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve AK Parti Genel Merkez Engelli Koordinasyonu Merkezi Başkanı Hacı Ahmet Özdemir ile çok yönlü bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.