Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
70,531.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam, Girişimci Kadınlar

Samsun'un yöresel lezzetlerine kadın eli

Bafra ilçesinde yaşayan iki çocuk annesi Nezahat Şahin, KOSGEB'den aldığı krediyle kurup yöresel lezzetler hazırladığı iş yerinde 13 kadına da istihdam imkanı sunuyor

21.09.2017 - Güncelleme : 23.09.2017
Samsun'un yöresel lezzetlerine kadın eli

Samsun

SAMSUN-Fatih Mehmet Kürkçü

Samsun'un Bafra ilçesinde iki çocuk annesi 58 yaşındaki Nezahat Şahin, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı hibe krediyle kurup yöresel lezzetler ürettiği iş yerinde 13 kadına istihdam sağlıyor.

Yaklaşık 30 yıl usta öğreticilik yaptığı halk eğitim merkezinden emekli olan Şahin, 2013'te girişimcilik kursuna katılarak sertifika aldı.

KOSGEB'in ev kadınlarına verdiği destekten yararlanan Şahin, açtığı iş yerinde yöresel lezzetlerden manda kaymaklı lokum üretmeye başladı.

Bugün iş yerinde kaymaklı lokum ve nokul başta olmak üzere birçok yöresel ürün hazırlayan Şahin, halk eğitim merkezinden öğrencisi olan 13 kadına istihdam sağlıyor. Nezahat Şahin'e işlerinde, emekli coğrafya öğretmeni eşi Aydemir Şahin de yardımcı oluyor.

Nezahat Şahin, AA muhabirine, kentin geleneksel lezzetlerini, kurduğu işletmede yaşatmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Rahmetle andığı babaannesinin kendisine çok şey öğrettiğine işaret eden Şahin, "Hamur işlerine, mutfağa karşı ilgim vardı ama halk eğitimde dikiş nakış, el sanatlarıyla uğraştım. Daha sonra Bafra'nın unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini yaşatmak istedim. Yaptığım şeylerde babaannenin el lezzeti olduğunu söylerlerdi. Ondan öğrendiğim şekilde devam ediyoruz." dedi.

İş yerini açarken KOSGEB'in desteğinden yararlandığını vurgulayan Şahin, "Şimdi tüm gıda fuarlarına katılıyoruz. Hediyelik ürünlerin lezzetine bakanlar bize dönüş yapıyor. Emin adımlarla ileriye doğru gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

İş yerini fabrikaya dönüştürecek

Birçok büyük firmadan ürünlerine talep geldiğini ancak üretimlerinin günde ortalama 100 kilogram olduğunu anlatan Şahin, talebe cevap veremediklerini, bu nedenle işini büyütmek istediğini belirtti.

Bafra Organize Sanayi Bölgesi'nde 1,5 dönümü kapalı 5 dönümlük arazide fabrika kurup daha çok istihdam sağlayarak üretimi artırmaya hazırlandıklarını dile getiren Şahin, "Yerimiz belirlendi, işlemleri devam ediyor. Orada ilk başta en az 50 kadına iş vermeyi planlıyoruz. Ürünlerimiz fabrikasyon olmayacak. Lokum ve nokulumuzu aynı lezzette yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Ürünlerinin doğal malzemeler ve geleneksel yöntemlerle yapılması nedeniyle sevildiğini kaydeden Şahin, "İstanbul, Gaziantep, Kocaeli, Çorum, Bodrum gibi birçok yere ürün gönderiyoruz. Ama Gaziantep'e ürün göndermek daha çok hoşumuza gidiyor. Gaziantep'in tatlıları çok ünlü. Oraya ürün göndermek bize keyif veriyor." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın