Dolar
32.48
Euro
34.86
Altın
2,333.38
ETH/USDT
3,163.10
BTC/USDT
64,598.00
BIST 100
9,716.77
Gündem

'Ülkeyi bölenlerle kol kola girmek yakışır mı Atatürk'ün partisine?'

Başbakan Yıldırım, "Ey CHP, ey Atatürk'ün partisi, ey milli şef İnönü'nün partisi, ne hallere düştün.Ülkeyi bölenlerle kol kola girmek yakışır mı Atatürk'ün partisine? Millet her şeyi görüyor."" dedi.

27.01.2017 - Güncelleme : 27.01.2017
'Ülkeyi bölenlerle kol kola girmek yakışır mı Atatürk'ün partisine?'

ANKARA

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen GENÇDES 2017 Projesi lansmanında yaptığı konuşmada, en büyük desteklerinin, gençlerin siyasete girmesi olduğunu belirtti.

Seçme hakkını 18 yaşına indirdiklerine işaret eden Yıldırım, "Sonra dedik ki 'Kardeşim seçmeye gelince buyurun gelin, seçin. Seçilmeye gelince sen daha gençsin, biraz daha bekle, 25 yaşına gel, ondan sonra seçilirsin.' Öyle iş olmaz. 'Seçen, seçilir' dedik ve kararı verdik. Anayasa değişikliğiyle 18 yaşına giren her kız, erkek, bütün gençler siyasete girecek. Hem seçecek hem de seçilecek. Memleketin kaderi üzerinde söz sahibi olacak. En büyük destek bu." ifadesini kullandı.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bizim gençliğimiz yoksullukla, imkansızlıklarla geçti. İstiyoruz ki şimdiki gençlerimiz, memleketimiz zengin, imkanlarımız geniş, bütün gençlerimize her türlü kaynağı ayıralım. Bakın, köprü yaparsınız 100 yıl ömrü var, bina yaparsınız 50 yıl ömrü var. Taşa, toprağa yaptığınız yatırımın ömrü sınırlı ama insana, gençlere yaptığınız yatırımın nesilden nesle devam edecek ömrü var. Onun için bu konu çok önemli. 

Gelişmenin, kalkınmanın, toplumsal kaynaşmanın, barışın, kardeşliğin temelinde de eğitim, kültür, sanat var. Bunlara yoğunlaştığınız zaman kavga edeceğiniz alanlar azalır. Çünkü nerede fikir, girişimcilik, yenilikçilik var, dünyayı fellik fellik araştırıp 'Nerede ne oluyor?' diye araştırmak ayrışmayı, ayrılıkçılığı, husumeti ortadan kaldırır. Onun için proje mütevazı olabilir ama çıktıları çok önemli, çok anlamlı. Bu bakımdan Kültür ve Turizm Bakanımızı özellikle tebrik ediyorum. Böylesine güzel bir projenin açılışında, tanıtılmasında da memnuniyetle yer aldım, bundan da büyük bir bahtiyarlık duyuyorum."

Başbakan Yıldırım, "Bu teröristler ne halt ettiklerini görsünler, bu gençliği zehirleyemezsiniz, bu gençliğin geleceğini karartamazsınız. Çünkü dünyayı avucunun içine almış bir gençlikten bahsediyoruz. Bugün onların imkansızlıklarını istismar edebilirsiniz ama yarın onlar bu ülkenin en vatansever evladı olarak karşınıza çıkacak. Bayrağıyla, vatanıyla, milletiyle, devletiyle bir ve bütün olarak sizlere meydan okuyacak." dedi.

'Gençlerin CHP'ye bir zararı mı var?'

Yıldırım, "Bugüne kadar 'Gençler seçsin ama seçilmesin' dediler. Gençlerimiz bugüne kadar sandığa gidip oy verdiler ama ülkelerine hizmet etmek için aday olamadılar. Yeni anayasa değişikliğiyle seçilme yaşı 18'e düşüyor. Ben anlamıyorum CHP niye karşı çıkıyor? Gençlerin CHP'ye bir zararı mı var? CHP'nin kafası yaşlanmış. CHP dünde kalmayı tercih ediyor. Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni bir gün, yeni şeyler söylemek lazım." diye konuştu.

'Belli ki sokakta 'hayırcılar' korosuna katılacaklar'

Başbakan Yıldırım, "Anayasa değişikliğini çok abartıyorlar. 'Efendim rejim değişiyor, kıyamet kopuyor, memleket elden gidiyor.' Kim söylüyor? HDP ayağını kaldırıyor, CHP onun yerine basıyor, biri ayağını kaldırıyor biri aynı yere basıyor. Mecliste de bunu yaptılar. Belli ki sokakta da 'hayırcılar' korosuna katılacaklar. Peki ey CHP, ey Atatürk'ün partisi, ey milli şef İnönü'nün partisi, ne hallere düştün. Ülkeyi bölenlerle kol kola girmek yakışır mı Atatürk'ün partisine? Millet her şeyi görüyor." dedi.

'Bu değişikliğin sebebi CHP'dir'

Yıldırım, Anayasa değişikliğiyle ilgili, şu ifadeleri kullandı:

"Bu değişikliğin sebebi CHP'dir. 2007'de millet iradesine karşı durdu, cumhurbaşkanını seçtirmedi, icatlar ortaya koydu, millet 'Sen mi seçtirmeyensin, ben seçiyorum.' dedi, cumhurbaşkanını kendi seçti. Şimdi yaptığımız iş, orada yarım kalan işi tamamlamak. Bunun dışında bir şey yok. Anayasanın özü budur. Başkanını, cumhurbaşkanını kendi seçiyorsa yetkilerini de o verecek, sorumluluğu da o verecek. İki sandık arasında görevi verecek, hesabı da soracak. Olay bundan ibaret. Kimse abartmasın. Ne rejim derdi var ne de Türkiye'nin bölünme kaygısı var. Aksine cumhurbaşkanlı hükümet sisteminde ülke bütün mezhepleriyle, meşrepleriyle herkes daha çok kucaklaşacak, daha çok kaynaşacak, milli irade daha da hakim hale gelecek."

Muhabir: Sinan Uslu, İlkay Güder

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.