Dolar
32.46
Euro
34.62
Altın
2,391.20
ETH/USDT
3,048.00
BTC/USDT
63,698.00
BIST 100
9,693.46
Kültür

Bağdat'taki 'seyyar kahvehane' hem göze hem damağa hitap ediyor

Seyyar kahvehanenin işletmecisi Asad, "Normal kahvehanelerdeki kahve ya elektrik ya da doğalgaz kullanılarak yapılıyor. Burada ise közde pişirilme faktörü önem kazanıyor." dedi.

20.12.2017 - Güncelleme : 20.12.2017
 Bağdat'taki 'seyyar kahvehane' hem göze hem damağa hitap ediyor Fotoğraf: AA/Haydar Hadi

Baghdad

BAĞDAT - Haydar Hadi

Irak'ın başkenti Bağdat'ın en işlek caddelerinden birine kurulan "seyyar kahvehane", hem yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor hem de közde kahve tadıyla müşterilere değişik bir lezzet sunuyor.

Bağdat'ın Mansur bölgesindeki cadde kenarına park edilen, bakır fincan ve yerel dilde "delle" denilen cezvelerle süslenmiş közde kahve arabası, kadim başkentin tarihi mirasını da yansıtıyor. Kahve içmek için gelen vatandaşlar daha sonra süslü arabanın yanında hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmiyor.

Kahve arabasının işletmecisi Yusuf Asad, kahvenin hem taze olarak közde pişirilmesi hem de arabanın süslü halinin insanların dikkati çektiğini belirtiyor.

"Közde kahve Bağdat'ta bir ilk"

Asad, "Közde kahve Bağdat'ta bir ilktir. Bu kahvenin lezzeti özellikle gençlerin yoğun ilgisini çekiyor. Normal kahvehanelerdeki kahve ya elektrik ya da doğalgaz kullanılarak yapılıyor. Burada ise közde pişirilme faktörü önem kazanıyor." dedi.

Kahvenin yapıldığı arabanın Bağdat'ın tarihini simgelediğini anlatan Asad, "Arabada bakırdan yapılan fincan ve cezvelerle oluşturduğumuz süsler insanların dikkatini çekiyor. Bazı vatandaşlar, mesai çıkışında arabasını durdurup kahvelerini burada yudumlayıp, evine gidiyor. Bazıları da ailecek akşam saatlerinde geliyor." ifadelerini kullandı.

Bağdatlı genç Mustafa Talib, "Kahvenin özellikle közde yapılıyor olması hoşuma gidiyor ve bu durum içtiğimiz kahveye değişik lezzet katıyor. Her gün uğrayıp bir fincan içiyorum." diye konuştu.

Başkent Bağdat'taki gençlerin uğrak yeri olan kahvehaneler birçok kez çeşitli şiddet olaylarına sahne oldu. Bu nedenle, söz konusu mekanlara girişte üst düzey güvenlik önlemleri alınıyor. Bazı gençler, bu olumsuz durumdan dolayı da seyyar kafeleri tercih ediyor.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.