Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,562.40
BTC/USDT
70,304.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

Kaya kütleleri renkli yapı taşlarına dönüştürülüyor

Muş'un Bulanık ilçesinde dağdan getirilen büyük kaya parçaları, köylülerin çalıştığı atölyelerde çeşitli renk ve şekillerde taşlara dönüştürülerek ev, okul, cami ve mezar taşı yapımında kullanılıyor.

Sabri Yıldırım  | 17.08.2017 - Güncelleme : 17.08.2017
Kaya kütleleri renkli yapı taşlarına dönüştürülüyor

Muş

MUŞ  - SABRİ YILDIRIM 

Muş'un Bulanık ilçesinde dağdan getirilen büyük kaya parçaları, köylülerin çalıştığı atölyelerde çeşitli renk ve şekillerde taşlara dönüştürülüyor.

Bulanık ilçesinde faaliyet gösteren 3 işletme, bölgedeki Neynik Dağı'ndan çıkardıkları büyük kaya kütlelerini, traktörlerle atölyelerin bulunduğu köylere getiriyor.

Köylülerin çalıştığı atölyelerde taş kesme makinesi ile kaya kütlelerinden elde edilen çeşitli renk ve şekildeki taşlar ev, okul, cami ve mezar taşı gibi yapılarda kullanılmak üzere Muş, Diyarbakır, Ağrı, Elazığ ve Bitlis gibi illere satılıyor.

"Yakıtta tasarruf sağlıyor"

İlçeye bağlı Uzgörür beldesinde taş atölyesi bulunan Celal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında kendi imkanlarıyla kurduğu atölyede 16 kişinin çalıştığı söyledi.

Büyük kaya kütlelerinden günde yaklaşık 300 taş elde ettiklerini anlatan Yılmaz, "Neynik Dağı'nda volkanik tüflerin zaman içerisinde sertleşmesiyle oluşan taşları getiriyoruz. Bu taş ısı yalıtımında kullanılıyor ve yakıtta büyük tasarruf sağlıyor. Yazın evleri serin, kışın da sıcak tutuyor. Taşın gri, beyaz ve kırmızı olmak üzere 3 rengi bulunuyor. Bu taşlarla inşa edilen yapılar 20-30 sene tadilata ihtiyaç duymuyor. Müşterilerimizden gelen sipariş üzerine taşlara çeşitli şekiller veriyoruz. Üretimimiz ilkbaharda başlıyor,sonbahara kadar devam ediyor." diye konuştu.

"Kışın sıcak, yazın serin tutuyor"

Taş atölyesi sahibi Mehmet Yıldırım ise 4 personel ile günde 50-60 metrekare taş ürettiklerini ifade ederek, "Biz bu taşı tarihi eser olarak değerlendiriyoruz. Çünkü yıllarca yağmurdan soğuktan etkilenmiyor. Yani çok uzun ömürlü oluyorlar." dedi. 

Yemişen köyünde kaya kütlelerinden elde edilen taşlardan ev yapan Kamuran Akıcı'da "Bu taşları kullanmamızın nedeni kışın sıcak, yazın serin tutması ve renkli olmasıdır. Bu taşlar bölgede özellikle ev, cami ve minare yapımında kullanılıyor." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.