Kültür

Kırgız tarihine üç boyut kazandırıyor

Kırgızistan'da Türk grafik tasarımcısı Ümit Dikmen, Kırgız tarihindeki önemli olayları ve şahsiyetleri üç boyutlu resme dönüştürüyor.

Nezir Aliyev  | 24.12.2017 - Güncelleme : 25.12.2017
Kırgız tarihine üç boyut kazandırıyor

Bişkek

BİŞKEK - NEZİR ALİYEV

Kırgızistan'da Türk grafik tasarımcısı Ümit Dikmen, Kırgız tarihindeki önemli olayları ve şahsiyetleri üç boyutlu resme dönüştürüyor.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dikmen, Kırgız tarih kitaplarında geçen muharebe alanlarını, gizemli doğayı ve kahramanların yanı sıra Alimbek Datka, Satuk Buğra Han ve Yusuf Has Hacib gibi tarihi şahsiyetlerin portrelerini illüstrasyon tekniğiyle yaparak Kırgız tarihine ışık tutuyor.

Yenilikçi yeteneği sayesinde Dikmen, Kırgız tarihindeki önemli olayları yansıttan çalışmalarını tarih ve sanat tutkunlarıyla buluşturuyor.

Dikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de grafik sanatı üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldığını ve KTMÜ'de 2011 yılından bu yana Güzel Sanatlar Fakültesinde Grafik Tasarım Öğretim Görevlisi olarak görev yaptığını söyledi.

Grafik teknik programlarını kullanarak tarihe gerçeklik hissi veren Dikmen, kara kalem çizimlerini üç boyutluk kazandırmak için bilgisayar ortamında özel teknikler kullanarak renklendirdiğini anlattı.

Dikmen, tarih sahnelerini resimlendirirken ülkede geçen yüzyılda yaşamış çok değerli Manasçı olan Sayakbay Karalayev'in Manas Destanı okuyuşundan etkilendiğini kaydetti.

Üç boyutlu resim çalışmalarında çok renkliliği ve sert hatları yoğun olarak kullandığını belirten Dikmen, "Destanlar sadece barışları değil aynı zamanda savaşları, toplumların acılarını, üzüntülerini, ızdıraplarını yansıtır. Her bir çalışmamda kaynak gösterebileceğim çizimleri yaptım. Bozkır hayatı yaşayan kahramanlar genellikle coğrafya şartlarından etkilenerek sert olurlar." diye konuştu.

Türkiye'den gelen bir sanatçı olarak Kırgızistan tarihini ve kültürünü resimlerine aktarmaktan gurur duyduğunu ifade eden Dikmen, Manas Üniversitesinde yetişen öğrencilerin de gelecekte Türkiye'ye giderek Osmanlı dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini resimleyerek iki toplumu daha da yakınlaştırıcaklarına inandığını kaydetti.

Dikmen, tarih konulu üç boyutlu resim çalışmaların ardından Türk Dünyası ile ilgili temalı çalışmalara yöneleceğini ifade etti.

Muhabir: Nezir Aliyev

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın