Kültür

Türk dizilerine dünyada büyük ilgi

TRT kurumun temsilcileri TRT'nin dizi ve animasyonlarına birçok ülkeden büyük ilgi olduğunu söyledi.

17.10.2017 - Güncelleme : 17.10.2017
Türk dizilerine dünyada büyük ilgi

CANNES - Yusuf Özcan

Türkiye Radyo Televizyon (TRT) kurumun temsilcileri TRT'nin dizi ve animasyonlarına birçok ülkeden büyük ilgi olduğunu söyledi.

TRT 1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan, TRT Çocuk Kanal Koordinatörü Bekir Yıldızcı ve TRT dizilerinin içerik pazarlamasını yapan MISTCO şirketinin satış temsilcisi Ayşegül Tüzün, Fransa'nın Cannes kentinde 33'üncüsü düzenlenen İletişim Programları Uluslararası Pazarı Fuarı (MIPCOM) kapsamında Türk dizi ve animasyon sektörünün dünyadaki durumunu AA muhabirine değerlendirdi.

Zeydan, TRT1’in son birkaç yıldaki atılımını 2017-2018'de devam ettirmek üzere çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini ifade ederek, "Türkiye, ABD'den sonra dünyada en çok dizi ihraç eden ülkedir." dedi.

Türkiye’deki dizi sektöründeki gelişmeler ve özellikle dünyadaki Türk dizilerinin hakimiyetini devamlı kılmak üzere TRT’nin büyük yapıtlarının aralık ayında vizyona gireceğini duyuran Zeydan, bu projelerin "Yalaza", "Astana", "Kalk Gidelim" ve "Mehmetçik Kut’ül Amare" olduğunu ifade etti.

Zeydan, "TRT1 artık ürettiği içeriklerde hem Türk kültürünün yakın coğrafyada daha tekil bir şekilde servis edilmesi hem de pazarda etkili bir şekilde yer almak için çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Dünyada format programcılığı üretiminde bazı sıkıntıların yaşandığını ve bu sıkıntıların Türkiye’yi de etkilediğini belirten Zeydan, bu konuda TRT1’in bunun üstesinden gelmek için yoğun çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Zeydan, TRT’nin yakın tarihlerde drama dizilerinde bir pozisyon alamadığını belirterek, "Son yıllarda özellikle dönem işleriyle birlikte TRT de Türkiye’nin büyük ana kanallarının aldığı pozisyon gibi çok güçlü bir pozisyon alıyor. Yurt dışında drama dizilerin satışlarında son yıllara göre çok ciddi artışlar var. Kedefimizi özellikle Mehmetçik Kut’ül Amare’nin yayın hayatına girmesinden sonra bu ivmeyi çok daha yüksek bir noktaya çıkarmak. Bunun için çalışıyoruz. İnşallah TRT’yi daha başarılı günler bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"TRT Çocuk uzak ara lider"

TRT Çocuk Kanal Koordinatörü Yıldızcı da "TRT Çocuk kanalının şu anda geldiği nokta, Türkiye’deki çocuk içerikleri yayını yapan çocuk kanallarının içerisinde uzak ara lider." dedi. 

TRT Çocuk kanalının bu kadar izlenmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Yıldızcı, aynı zamanda sorumluluk da getirdiğini çünkü çocuklara doğru bilgiyi eğlenceli bir şekilde aktarılması gerektiğini belirtti.

Yıldızcı, animasyonlarla çocuklarda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ve keşfetmeye teşvik etmek istediklerini söyledi.

Kanalın kurulduğu yıllarda yerli animasyonların çok fazla olmadığını ama şu anda animasyonların yüzde 80’inin yerli ve yüzde 20’sinin yabancı olduğunu belirten Yıldızcı, kanalda yayımlanan animasyonların sayısının önemli olduğunu ancak animasyonların içeriğinin daha kaliteli olmasının daha önemli olduğunu vurguladı.

Yıldızcı, "Birçok animasyonumuz uluslararası platformlarda ve yarışmalarda ödül kazanıyor." dedi.

“Kamu yayıncılığın sorumluluğu gereği de milli değerlerimizin dünya vitrinine çıkmasına çabalıyoruz.” ifadelerini kullanan Yıldızcı, gelecek yıl TRT Çocuk Dünya kanalını kurmayı planladıklarını duyurdu.

"TRT Çocuk kanalının hedefi bir dünya markası olmak"

Yıldızcı, "TRT Çocuk kanalının hedefi bir dünya markası olmak, hem içeriğimiz, yayın kalitemiz hem de yapımcı olarak.” ifadelerini kullandı.

"Hindistan, Kanada, Avrupa’dan yabancı yatırımcılar TRT Çocuk kanalının ürettiği animasyonlara ilgi duyuyor." ifadelerini kullanan Yıldızcı, ortak proje yürütme yönünde taleplerin de geldiğini, bu doğrultuda gelecek aylarda Hindistan ve Kanada ile ortak proje yürüteceklerini söyledi.

"TRT dizileri birçok ülkede satılıyor" 

TRT dizilerinin içerik pazarlamasını yapan MISTCO şirketinin satış temsilcisi Ayşegül Tüzün, "Türk dizilerini dünyanın her yerinde çok büyük bir talep var." dedi.

TRT Türkiye’nin en büyük televizyon ağından biri olarak bu alanda çok önemli bir role sahip olduğunu ifade eden Tüzün, yurt dışında da çok büyük talep olduğunu kaydetti.

Tüzün, "TRT dizileri Ortadoğu, Balkanlar, Bangladeş, Kazakistan ve Endonezya’ya satılıyor." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın