Politika

'Bağımsız Filistin Devleti talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "İİT olarak, 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.

17.12.2017 - Güncelleme : 17.12.2017
'Bağımsız Filistin Devleti talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz'

CİDDE 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Filistin'deki işgal sona erene kadar hukuk ve demokrasi çerçevesinde mücadele edeceklerini belirterek "İİT olarak, 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Kaya, Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) Üye Ülkelerde Kadının Statüsünün Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Çalıştayı ve Kadın Danışma Konseyi 2. Toplantısı'na katıldı.

İİT Üyesi Ülkelerde Kadının Güçlendirilmesi Alanında Faaliyet Gösteren Ulusal Kuruluşların Kapasitesinin Artırılması konulu çalıştayın oturum başkanı sıfatıyla açılış konuşmasını yapan Kaya, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'i başkenti" olarak tanıma kararının, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi kararları, uluslararası hukuk, Kudüs'ün İslami ve çok kültürlü karakteri ile kimliği ve mirasına aykırı olduğunu söyledi.

Bu kararın vicdan, hukuk ve tarih bağlamında tamamen geçersiz olduğunu vurgulayan Kaya, "Barış ancak İsrail'in Doğu Kudüs'ü, Batı Şeria'yı işgali ile Gazze Şeridi'ne yönelik ablukası sonlandığında, Filistinliler kendi vatanlarında özgür olduğunda elde edilebilir." diye konuştu.

Kaya, Trump'ın kararı üzerine, İİT'nin İstanbul'da düzenlediği olağanüstü zirveye katılımın yüksek olduğunu hatırlatarak "Bu birlik tablosu, tüm dünyaya Kudüs'ün ve Filistinlerin yalnız olmadığını gösterdi." ifadesini kullandı.

Bakan Kaya, işgal sona erene kadar hukuk ve demokrasi çerçevesinde mücadele edeceklerini kaydederek "İİT olarak, 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1980 tarihli 478 sayılı kararına göre, hiçbir ülke Kudüs'te büyükelçilik bulunduramaz. ABD, bu kararı ihlal etmiştir. Dünyada hiçbir ülke uluslararası hukukun üzerinde değildir." değerlendirmesini yapan Kaya, Türkiye'nin, Trump'ın kararının öncelikle BMGK'da iptali için çalışacağını, burada vetoyla karşılaşılırsa konuyu BM Genel Kuruluna taşıyacağını bildirdi.

Müslüman kadınların, tüm dünyaya kendi kültürlerinin zenginliğini ve zorlukların üstesinden gelme iradesini göstermesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kaya, bu zorlukların temel nedeninin küresel adaletsizlik olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM'nin yapısına yönelik eleştirisinde kullandığı "dünya beşten büyüktür" sözlerinin birçok toplum tarafından benimsendiğini dile getiren Kaya, bu mesajın Türkiye'ye sığınan Suriye ve Iraklılar tarafından çok daha iyi anlaşıldığına işaret etti.

Kaya, Türkiye'nin çoğunluğu kadın ve çocuk olan sığınmacılara bugüne kadar 30 milyar dolar harcadığını, onların eğitim, sağlık ve iş gücü ihtiyaçlarını gidermek için büyük çabalar gösterdiğini ve ayrıca Arakanlı Müslümanlara yönelik zulme de sessiz kalmadığını söyledi.

İİT'nin son 10 yılda kadını güçlendirmek için önemli adımlar attığına dikkati çeken Kaya, Erdoğan'ın çağrısı üzerine İİT Kadın Danışma Konseyi kurulduğunu anımsattı.

Konseyin yarınki toplantısında İİT üyesi ülkelerde yaşayan kadınların refahı için önemli kararlar alınmasını dileyen Kaya, Türkiye'nin İİT Kadınların İlerlemesi Eylem Planı doğrultusunda politikalar geliştirerek buna uygun yasal ve idari düzenlemeleri uygulamaya geçirdiğini belirtti.

Kadın istihdamı

Bakan Kaya, Türkiye'nin kadınların istihdamı konusunda yeni yasal düzenlemeler benimsediğini, bu mevzuatın özellikle kadınların doğum sonrası çalışma hayatını kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi.

Bu yasalarla kadınlara annelik dolayısıyla kısmi çalışma imkanı sunulduğunu, ücretli ve ücretsiz doğum izinlerinin düzenlendiğini ifade eden Kaya, kadın istihdamını teşvik amacıyla sanayi bölgelerinde çocuk bakım merkezi açma projelerini hayata geçirdiklerini dile getirdi.

"Kadınların İstihdamını Teşvik İçin Büyükanne Projesi" ile hem doğumdan sonra kadınların iş piyasasından çıkmasını engellemeyi hem de çocukların büyük anneleri tarafından yetiştirilerek kültürel aktarımı teşvik ettiklerini vurgulayan Kaya, proje kapsamında 0-3 yaş arası torunlarına bakan büyük annelere maddi yardım yapıldığını bildirdi.

Kaya, Türkiye'nin Mühendis Kızları projesinin de kadınlar için farklı alanlarda istihdamı teşvik ettiğini belirtti.

Muhabir: Ayşe Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın