Dolar
32.52
Euro
34.75
Altın
2,315.55
ETH/USDT
3,277.60
BTC/USDT
66,653.00
BIST 100
9,673.75
Politika

Başbakan Yardımcısı Türkeş: Kıbrıs Türkü izolasyonları hak etmiyor

Başbakan Yardımcısı Türkeş, İsviçre'de yapılacak Kıbrıs Konferansı'na ilişkin, "Kıbrıs Türkü, bu izolasyonları hak etmiyor. Bunlar, ona haksız olarak uygulanan cezalardır ve bir an önce bundan kurtulması lazım." dedi.

25.06.2017 - Güncelleme : 26.06.2017
Başbakan Yardımcısı Türkeş: Kıbrıs Türkü izolasyonları hak etmiyor Fotoğraf: AA/Mehmet Er

LONDRA

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen "Kıbrıs Türk Kültür Festivali"nde yaptığı konuşmaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın İngiltere'deki Kıbrıs Türklerine sevgi ve selamları ile bayram tebriklerini ileterek başladı.

İsviçre'de çarşamba günü başlayacak Kıbrıs görüşmelerinin yapılacağını hatırlatan Türkeş, şöyle konuştu:

"27-28 Haziran'da tekrar Birleşmiş Milletlerin zoruyla, bu tabiri kullanmak zorundayım, 'zoru ile', Crans-Montana'da tekrar bir görüşme yapılıyor. Burada şunu söylemem lazım. Bilmeniz gereken çok önemli bir şey var. Kıbrıs Türkü bu izolasyonları hak etmiyor. Bunlar, ona haksız olarak uygulanan cezalardır, ve bir an önce bundan kurtulması lazım. Onun temini için gerek Kıbrıs'taki siyasilerimiz, başta sayın Cumhurbaşkanı, müzakereci ve hükümet, ellerinden geleni yapıyor. Bizler de Türkiye'den buna katkı sağlamak konusunda elimizden geleni yapıyoruz."

"Önerimiz iki eşit toplumlu federe devletin tesisi"

Rum kesiminin, 2004'te elde ettiği AB üyeliği sonrası kendilerini Kıbrıs konusunda "asli gövde" olarak gördüğüne işaret eden Türkeş, şunları kaydetti:

"Problem budur, burada başlıyor. Oysaki bizim önerimiz, iki eşit toplumlu, düzgün, yeni bir federe devletin temini ve tesisidir. Doğrusu da budur. Bugünkü nüfus oranları bir şey ifade etmez. Bunun kabul edilecek bir tarafı yok, gayet açık ve net söylüyorum. Nüfusları ne olursa olsun, iki eşit toplum ve iki eşit yapının birleşmesi esasındaki her şeye Türkiye Cumhuriyeti devleti de vardır, Kıbrıs'taki müzakereciler de bunun için gayret sarf etmektedirler. Bunu söylemek lazım. Çünkü zaman zaman, Batı basınında hele Avrupa basınında çok farklı şeyler söyleniyor."

Festivale yoğun ilgi 

İngiltere Türk Kıbrıs Dernekleri Konseyi (CTCA) tarafından, Londra'da yerleşik Kıbrıslı toplumun yoğun olarak ikamet ettiği Chingford bölgesinde, Chingford Ragbi Kulübünde düzenlenen bir günlük festivale Londra'da yaşayan Türk ve yabancılar yoğun ilgi gösterdi.

Kıbrıslı Türklerin İngiltere'ye göçlerinin başlamasının 100. yılını simgeleme ve kutlama çerçevesinde yapılan festivalde, Kıbrıs mutfağına özgü lezzetler ikram edilirken, halk oyunlarıyla ve tavla turnuvalarıyla Kıbrıs kültürü tanıtıldı.

Bu yıl ilki düzenlenen ve önümüzdeki yıllarda da yapılarak gelenekselleştirilmesi hedeflenen festivali ziyaret edenler ayrıca KKTC ve İngiltere'de faaliyet gösteren emlak, turizm, mobilya, eğitim ve hizmet gibi çeşitli sektörlerden çok sayıda firmanın standını gezme imkanı yakaladı.

Muhabir: İnci Gündağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.