Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,214.57
ETH/USDT
3,584.80
BTC/USDT
71,230.00
BIST 100
9,079.97
Politika

CHP İstanbul'daki sel felaketinin araştırılmasını istedi

CHP, TBMM Başkanlığına İstanbul'daki sel felaketi dolayısıyla yaşanan olumsuzlukların araştırılması için önerge sundu.

20.07.2017 - Güncelleme : 20.07.2017
CHP İstanbul'daki sel felaketinin araştırılmasını istedi

TBMM

CHP, TBMM Başkanlığına İstanbul'daki sel felaketi dolayısıyla yaşanan olumsuzlukların araştırılması için önerge sundu.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve milletvekili arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin arazi yapısı, yer şekilleri ve meteorolojik koşulların olumsuzluğu sebebiyle sık sık büyük doğal afetlerle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Son olarak salı günü İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli sağanağın, başta trafik olmak üzere tüm yaşamı olumsuz etkilediği aktarılan gerekçede şu değerlendirme yapıldı:

"Son yıllarda yağışlarda görülen bazı düzensizlikler, belirsizlikler ve aşırılıkların genelde fosil yakıtların aşırı kullanımından, artan karbon salınımından ve iklim değişikliğinden kaynaklanabileceği de uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Bu genel nedenin yanı sıra İstanbul özelinde son 15-20 yıldır yaşanan gelişmeler, meydana gelen afetlerin ağır sonuçlara yol açmasına neden olmuştur. Kentin nefes almasını sağlayan yeşil alanlar imara açılmış, yerlerine binalar, kuleler, iş merkezleri ve alışveriş merkezleri yükselmiştir."

İstanbul genelinde kentsel teknik altyapı, özelde ise kentsel drenaj sisteminin yetersiz olduğu öne sürülen gerekçede, yeşil alanların hızla azalmasıyla gelecek süreçte İstanbul'un büyük tehlike altında olacağının göründüğü iddia edildi.

Betonlaşma nedeniyle yoğun yağış durumunda suyun yer altına kolaylıkla inmesini sağlayacak toprak alanların yok olması neticesinde yeni sel felaketlerinin yaşanma ihtimalinin de bulunduğu ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"İstanbul'da sık sık yaşanmaya başlanan afet olaylarının nedenlerinin araştırılması, bu olay ve önceki afetlerin yol açtığı zararların belirlenmesi bu ve benzeri olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerin saptanması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz."

Muhabir: İsmail Çimen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın