Politika

CHP'liler Mecliste Romanları misafir etti

CHP İzmir Milletvekili Purçu, Genel Başkan yardımcıları Ağbaba ve Karabıyık ile Roman sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüştü.

14.06.2017 - Güncelleme : 14.06.2017
CHP'liler Mecliste Romanları misafir etti

TBMM

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ile Genel Başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Lale Karabıyık, Roman sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

CHP Grup Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleşen kabule, Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu Türkiye Koordinatörü Nurcan Kaya, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Akhisar Roman Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Tire Romanlar Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak ile beraberindekiler katıldı.

Purçu, Ağbaba ve Karabıyık ile bazı CHP milletvekillerinin de bulunduğu görüşmede, "Türkiye'de Eğitim ve Barınma Hakkına Erişimde, Roman Toplumuna Yönelik Ayrımcı Uygulamaların İzlenmesi için Roman Sivil Toplumunun Mobilize Edilmesi Projesi" kapsamında hazırlanan, "Görmezlikten Gelinen Eşitsizlik: Türkiye Romanlarının Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimi" adlı raporun sunumu gerçekleştirildi.

Purçu, Roman vatandaşlarla ilgili bilimsel verilerin yer aldığı çalışmaların az olduğunu, bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

İstanbul ve İzmir'deki CHP'li bazı belediyelerin eğitim merkezleri açtıklarını belirten Purçu, STK'lardan, bu merkezleri incelemelerini ve gittikleri belediyelere bunları örnek göstermelerini istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık ise ayrımcılığa ilişkin uzun vadeli bir proje yapılması gerektiğini ifade ederek, desteklerin belli gruplara yönelik değil belli bir gelirin altındaki herkese yönelik yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Arus da Romanların eğitime erişim sorunu olduğunu, saha araştırmalarında çocukların okuma yazma öğrendikten sonra okullarını terk ettiklerini gördüklerini aktardı ve sorunların çözümü için destek istedi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Şallı da Roman Strateji belgesinin gerçek anlamda uygulanabilir hale getirilmesini ve eğitim ve barınmadaki sorunların çözülmesini beklediklerini söyledi.

Muhabir: Yıldız Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.