Dolar
32.61
Euro
34.75
Altın
2,408.86
ETH/USDT
2,951.30
BTC/USDT
61,182.00
BIST 100
9,524.59
Gündem

Bakan Kaya: 500 bin engelli, yaşlı vatandaşımızın yakınına evde bakım aylığı veriyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Eylül 2017 itibarıyla evde bakım uygulaması kapsamında yaklaşık 500 bin engelli, yaşlı vatandaşımızın yakınına evde bakım aylığı veriyoruz." dedi.

15.11.2017 - Güncelleme : 15.11.2017
Bakan Kaya: 500 bin engelli, yaşlı vatandaşımızın yakınına evde bakım aylığı veriyoruz

VAN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Eylül 2017 itibarıyla evde bakım uygulaması kapsamında yaklaşık 500 bin engelli, yaşlı vatandaşımızın yakınına evde bakım aylığı veriyoruz." dedi.

Van ziyareti kapsamında İpekyolu Belediyesince yaptırılan Engelsiz Yaşam Merkezi'nin açılış programına katılan Bakan Kaya, engelli vatandaşların hayatın her alanında yer almalarını sağlamanın ve sosyal hayata katılımlarının önündeki engelleri kaldırmanın, bakanlığın temel görevi olduğunu söyledi.

Toplumun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin uzun yıllar yanlış anlayışlar sonucu adeta toplumdan uzak tutulduğunu vurgulayan Kaya, bu alanda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, hükümetleri döneminde adeta devrim niteliğinde çalışmalara imza attıklarını kaydetti.

"500 bin kişiye evde bakım aylığı veriyoruz"

Kaya, hükümetleri döneminde son 15 yılda engellilere yönelik anlayış ve hizmetlerde paradigma değişikliğine gidildiğini, Engelliler Kanunu'nu çıkardıklarını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak engelli ve yaşlılarımızın en fazla ailelerinin yanındayken mutlu ve huzurlu olacaklarına inanıyoruz. Bu çerçevede, sosyal ve ekonomik sebeplerle muhtaç durumunda kalan engelli ve yaşlılarımızın ailelerinin yanında olmaları için evde bakım aylığı uygulamasını hayata geçirdik. Eylül 2017 itibarıyla evde bakım uygulaması kapsamında yaklaşık 500 bin engelli, yaşlı vatandaşımızın yakınına evde bakım aylığı veriyoruz. Van'da da 9 bin kişiye aylık 9 milyon lira destek veriyoruz. 

"Engelli memur sayımızı 49 bin 873'e yükselttik"

Türkiye olarak 2012 yılında dünyada bir ilk olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sistemini uygulamaya koyduklarını bildiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece 2002 yılında sadece 5 bin 777 olan engelli memur sayımızı 49 bin 873'e yükselttik. İstihdam edilen engelli işçi sayısı ise 2017 yılı haziran ayı itibarıyla kamuda 10 bin 550'ye, özel sektörde ise 93 bin 88'e ulaştı. Engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik 2014'te yaptığımız bir yasal düzenlemeyle korumalı iş yeri uygulamasını başlattık. Bu uygulamayla iş yerlerinde engellilerimizin istihdamını işveren için cazip hale getiren indirim, istisna ve destekler getirdik. Engellilerimiz sosyal hayatın ve eğitim hayatının içinde yer alsın." 

"Sosyal politikalar alanına yeni bir soluk getireceğiz"

Bu hizmetleri yaparken ne engelli vatandaşlara ne de ailelerine maddi külfet yüklediklerini anlatan Kaya, şöyle devam etti:

"Hizmetlerimizin tamamını ücretsiz gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönem bu alanda yeni kuruluşlarımızı hayata geçirecek ve yaygınlaştıracağız. Bunun için halen yürüttüğümüz çalışmalardan edindiğimiz deneyimleri de dikkate alarak geliştirdiğimiz Engelsiz Yaşam Merkezi (EYM) projemize büyük önem veriyorum. Engelsiz Yaşam Merkezleri projelerine çok önem veriyoruz ve önümüzdeki dönemlerde bunların sayılarını arttıracağız. Engellilerimizin sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlayacağız ve gündüzlü hizmet verecek bu projemizle, sosyal politikalar alanına yeni bir soluk getireceğiz. Bu hizmetimiz, aynı zamanda neredeyse tüm vaktini engelli bireyine ayırmak durumunda kalan ailelere de dokunacak, onlara nefes aldıracaktır. Biz, ailelerimizin yaşadıkları zorlukları ve çektikleri sıkıntıları çok iyi biliyoruz. Biz bu çalışmaları, gönülden, yürekten ve sevgiyle yapıyoruz çünkü biz 15 yıldır 'İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın' anlayışıyla hizmet sunuyoruz."

Sevgi olmadan hizmetin de olamayacağını dile getiren Kaya, açılışını gerçekleştirdikleri merkezle sosyal belediyecilik yönünün ne kadar önemli olduğunu ve neler yapabileceğini, sonuçta insanlara şefkatle nasıl dokunabileceğini de hep birlikte gördüklerini ifade etti. 

"Bu topraklarda kader birliği yapıyoruz"

"Bugün acı bir şey öğrendik. Eleşkirt'te bir şehidimiz var. Terör örgütüyle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehidimize rahmet diliyorum." diyen Bakan Kaya, şunları söyledi:

"Terör örgütüyle kararlı mücadelemizi sürdürürken aynı zamanda yıllardır ihmal edilmiş, eğitimsiz bırakılmak üzere, çocuklar gençler okumasın diye uğraşılmış bölgeye de hizmetlerimizi artıracağız. Aynı zamanda özgürlüklerin önünü açan reformlarımızı devam ettireceğiz. Biz 15 yılda çok reform yaptık. Bunlar sayesinde bölge halkı her alanda rahat nefes aldı. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi doğu, güneydoğuda da huzur ve refah iklimini sizler yaşıyorsunuz. Sizlerden en büyük beklentimiz gençler olarak bu iklimi muhafaza etmeniz. Bu tüm Türkiye için çok önemli."

Gençlerden, Türkiye'nin birliğine, beraberliğine ve kardeşliğine kastetmeye çalışanlara hiçbir şekilde fırsat vermemelerini isteyen Bakan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin demokratikleşmesine, özgürleşmesine, herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı etrafında bu topraklarda barış ve huzur içinde yaşamasına kastedenler asla başarılı olamayacaklar. Sizler gibi gençler olduğu sürece vatanını, milletini, bayrağını seven gençlerimiz olduğu sürece asla bunu başaramayacaklar. Bu ülkeyi hep birlikte kurduk. İstiklal Savaşı'nı hep birlikte verdik istikbal mücadelesini de hep birlikte yürüteceğiz inşallah. Bu topraklarda kader birliği yapıyoruz. Birlikte seviniyor, birlikte üzülüyoruz. Binlerce yıldır kardeşçe yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz ama sizlerin terör örgütü üyelerine fırsat vermemeniz lazım genç kardeşlerimiz olarak."

"Terör örgütlerinin hiçbirine fırsat vermeyeceğiz"

Bakan Kaya, Türkiye'nin farklılıklarını zenginlik olarak gördüklerini belirterek "Bu zenginliklerimizi birbirinden ayırmak, birbirine düşman göstermek kimsenin haddi değil. Ülkemizin çok büyük zenginlikleri var. Bu zenginliklerin en başında vatanına, milletine, bayrağına, imanına sahip çıkan gençlik tasavvuru var. Bizim geçmişimizin de geleceğimizin de merkezinde gençlerimiz var" diye konuştu.

Çanakkale'de olduğu gibi 15 Temmuz'da da 15 yaşındaki gençlerin bu ülke için şehit düştüğünü, anne kuzularının vatan, bayrak, birlik ve beraberlik için canlarını feda ettiğini anlatan Bakan Kaya, şöyle devam etti:

"Biz bir ve beraber olduğumuz sürece terör örgütlerinin hiçbirine fırsat vermeyeceğiz. FETÖ terör örgütüne 15 Temmuz'da 80 milyon nasıl bir, beraber durduysak diğer terör örgütlerine karşı da bir ve beraber duracağız. Sizlere inanıyoruz. Güçlülerin haklı olduğu bir düzeni değil, haklıların güçlü olduğu düzeni inşa ettik. Atalarımız böyle bir medeniyet bıraktı bize." 

Muhabir: Cemal Aşan


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın