Gündem

Belediye mezarlığında teröristler için sözde "şehitlik" oluşturmuşlar

Van'da belediyeye ait mezarlığın bir kısmını ölen PKK'lıların defnedildiği sözde "şehitliğe" dönüştürdükleri gerekçesiyle eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında dava açıldı.

Cemal Aşan  | 18.08.2017 - Güncelleme : 18.08.2017
Belediye mezarlığında teröristler için sözde "şehitlik" oluşturmuşlar

Van

VAN

Van'da belediyeye ait mezarlığın bir kısmını ölen PKK'lıların defnedildiği sözde "şehitliğe" dönüştürdükleri, kamu malı statüsündeki belediye araçlarının terör örgütü PKK'nın amaçları doğrultusunda kullanımını sağladıkları ve belediye işçilerinden yaptıkları kesintiyi örgütle bağlantılı derneğe aktardıkları gerekçesiyle eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında dava açıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Yeni Mahalle Mezarlığı'nda "1. bölge" olarak tabir edilen kısmın ölen PKK'lı teröristlere ayrılması, söz konusu bölgedeki mezar taşlarına teröristlerin kod adlarının ve ölüm tarihlerinin yazıldığının tespit edilmesinin ardından başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan iddianame, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya, dönemin bazı belediye görevlileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Terör örgütü PKK/KCK'nın yapılanması, faaliyetleri ve amaçlarıyla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı iddianamede, terör örgütü terminolojisinde ölen teröristlerin yakınlarının da "değer ailesi" olarak adlandırıldığı aktarıldı.

Mezarlığı sözde "şehitlik" yapmışlar

Karşıyaka Yenimahalle Mezarlığı'nda "1. bölge" olarak tabir edilen kısmın ölen teröristler için ayrıldığı belirtilen iddianamede, tanık olarak dinlenen ölen terör örgütü mensubu yakınlarının ifadelerinde, kendilerine "PKK'da iken şehit düşenlere Yenimahalle Mezarlığı'nda yer yaptık, hepsini oraya defnediyoruz, senin oğlunu da oraya defnedeceğiz" denildiğini aktardıkları, cenazelerin defnedilmesinde ailelerin inisiyatif kullanmalarına izin verilmediği vurgulandı.

İddianamede, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) 3. maddesi ile terör örgütleri ve devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapılarla iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan MEYADER yöneticilerinin, terör örgütünün dağ kadrosuyla irtibatlı olarak öldürülen terör örgütü mensuplarının bilgilerini öğrendikleri, aileleriyle temasa geçerek cenaze ve taziyeleri terör örgütü propagandasına dönüştürdükleri aktarıldı.

İhale dosyasına özel madde

Sanıkların "KCK sözleşmesi" ile uyum içinde sözde "şehitlik"ler oluşturduklarına yer verilen iddianamede, şöyle denildi:

"Dosya içerisinde mevcut, Van Yenimahalle Karşıyaka peyzaj tasarımı ve çevre düzenleme işi ihalesinin yapıldığı, ihale evrakları ve dosya içerisindeki 'Peyzaj düzenleme işi inşaat mahal listesi'ne şerh olarak şehitlik tabir edilen bölgeye ilişkin not 3'te '1. bölge alanında gerçekleştirilen mezarlara yapılacak mermer başlıkları, yazıları idarenin isteği doğrultusunda yapılacaktır' şeklinde ibare bulunmaktadır. Bu husus da ölen terör örgütü mensubu yakınlarının ifadelerini belgesiyle doğrulamaktadır."

Belediye araçları amacı dışında kullanılmış

Van Büyükşehir Belediyesine ait veya kiralanarak belediye hizmetlerinde kullanılan araçlarda, farklı tarihlerde molotofkokteyli yapımında kullanılan malzemeler ile amonyum nitratın ele geçirildiği, PKK'lı teröristler ile terör örgütü adına faaliyet yürütenlerin yakalandığına işaret edilen iddianamede, Sayıştay Başkanlığı kararında da sanıkların korumakla ve denetimle hükümlü oldukları kamu malı statüsündeki belediye araçlarının PKK/KCK terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanımını sağladıkları bilgisine yer verildi.

İşçi maaşlarındaki kesintiler örgüte yakın derneğe aktarılmış

İddianamede, belediyenin yüzde 96 pay ile ortağı olduğu Mavi Kent AŞ'nin eski yönetim kurulunda yer alan bazı şüphelilerin iş veren temsilcileri sıfatıyla 14 Temmuz 2015 tarihli toplu iş sözleşmesinde kesinti yaparak terör bağlantısı nedeniyle KHK kapsamında kapatılan Van Yoksullukla Mücadele Derneğine kaynak aktarıldığının bildirildiği iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Bahse konu sözleşmenin geçici 4. maddesi ile işçi ücretlerinden aylık olarak 10 lira destek ve yardım adı altında 2015 yılında 20 bin 950, 2016 yılında da 34 bin 720 lira olmak üzere toplamda 55 bin 670 lira kesinti yapıldığı, şirketin hesabından 17 Mart 2016'da 24 bin 420, 19 Ağustos 2016'da da 15 bin liranın terör bağlantısı nedeniyle kapatılan derneğe aktarıldığı anlaşılmıştır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın