Gündem

Çocuk yaşta evlilikler tüm boyutlarıyla ele alınacak

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunca, Türkiye'de 5 ilde düzenlenecek panellerle çocuk yaşta evlilikler, hukuk, sağlık ve din boyutlarıyla ele alınacak.

11.05.2017 - Güncelleme : 11.05.2017
Çocuk yaşta evlilikler tüm boyutlarıyla ele alınacak

ANKARA

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından (UNFPA), yapılan açıklamada, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Mardin'de çocuk yaşta evliliklerle ilgili paneller düzenleneceği belirtildi.

Çocuk yaşta evliliklerin, ülkelerin, kültürlerin, dinlerin ve etnik kökenlerin ötesine geçen evrensel ve kapsamlı bir insan hakları sorunu olarak sığınmacılar arasında da yaygın biçimde gözlemlendiği ifade edilen açıklamada, "Dünyada üç kadından biri 18 yaşından önce evlenmektedir. Çocuk yaşta evlilikler konusunda gerekli ve etkin çalışma yürütülmezse 2050 yılı itibarıyla çocuk yaşta evlenmiş kadın sayısının 1,2 milyara ulaşması beklenmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, merkezlerden yararlanan sağınmacı kadınlara çocuk yaşta evlilik konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla UNFPA Türkiye ve ortaklarınca, geçen ay Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKSAM), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) iş birliğiyle panel düzenlendiği kaydedildi. 

Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Hatay ve Mardin'de bu ay 6 panelin daha yapılacağı bildirilen açıklamada, panellerin, UNFPA Türkiye, uygulama ortakları olan KAMER Vakfı, TOG ve Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) ile hayata geçirileceği belirtildi.

Açıklamada, panellerde çocuk yaşta evliliklerin hukuk, sağlık ve din boyutlarıyla konularında uzman konuşmacılar tarafından ele alınacağı, çocuk yaşta evlilik yapan bazı sığınmacı kadınların da deneyimlerini paylaşacağı ifade edildi.

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın