Dolar
32.52
Euro
34.85
Altın
2,322.13
ETH/USDT
3,209.30
BTC/USDT
66,280.00
BIST 100
9,645.02
Gündem

Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarları hakkındaki dava sürüyor

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada 12'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı.

25.07.2017 - Güncelleme : 25.07.2017
Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarları hakkındaki dava sürüyor Fotoğraf: AA/Abdullah Coşkun

İSTANBUL

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve İlhan Tanır ile aralarında Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık'ın da bulunduğu 12'si tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın ikinci duruşması başladı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince büyük salonda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Kadri Gürsel, Mehmet Murat Sabuncu, Önder Çelik, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Güray Tekin Öz, Turhan Günay ve "jeansbiri'' hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Sanık avukatları, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile bazı yabancı heyetlerin de izlediği duruşmaya, firari sanıklar Can Dündar ve İlhan Tanır gelmedi.

İzleyici sayısının çokluğu nedeniyle duruşma salonuna gelen bazı kişiler salon dışında kaldı.

Duruşmada Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun savunması sırasında yanında jandarma görevlilerinin bulunmasına avukatlar itiraz etti. Bunun üzerine Murat Sabuncu, yanında jandarma olmadan savunmasına başladı.

"Bir gazeteci herkesle temas eder ama mesafesini korur"

Duruşmada, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu savunmasını tamamladı.

Sabuncu, soruşturmayı başlatan savcının FETÖ üyeliğinden yargılandığını aktararak "Bu davanın savcısı, bizi tutuklatan kişi FETÖ üyesi olmaktan ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bize terör örgütüne yardım iftirası atılıyor. Biz tutukluyuz, bu savcı ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor tutuksuz ve işinin başında bulunuyor." dedi. 

Savcının tanıklarının Gülen'in yanında bulunmuş kişiler olduğunu ifade eden Sabuncu, "20 Cumhuriyet yazarı emekçisi gözaltına alındı, bunlardan 14'ü değişik zamanlarda cezaevine konuldu. Biz 200 kişiyiz, gazetede gazetenin yüzde 10'u gözaltına alındı, sorgulandı." diye konuştu.

HTS kayıtlarına de değinen Sabuncu, şöyle devam etti:

"Bizim gazetenin 'temas ve mesafe' felsefesi vardır. Bir gazeteci herkesle temas eder ama mesafesini korur. Bir gazeteciye 'Bunlarla görüştün.' demek saçmadır. Tamı tamına 215 bin 92 ByLock kullanıcısı var. Ben 13 ByLock kullanıcısıyla görüşmüşüm. Bu '18 binde 1' orana tekabül eder."

Sanık Sabuncu'nun savunmasını tamamlamasının ardından duruşmaya bir süre ara verildi.

Muhabir: Murat Paksoy-Mustafa Hatipoğlu-Muhammed Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.