Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,577.20
BTC/USDT
70,531.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD heyetiyle vize konusunda yapılacak görüşmelere ilişkin, Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız." dedi.

Tuğrul Çam  | 18.10.2017 - Güncelleme : 18.10.2017
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez

ANKARA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "ABD heyetiyle vize konusunda yapılacak görüşmelere ilişkin, Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır." dedi.

"IKBY yanlış hesap yaptı ve tavsiyelerimizi dinlemedi"

Çavuşoğlu, ABD'den bir heyetin Türkiye'de vize krizine ilişkin temaslarda bulunmasının hatırlatılması üzerine ABD heyetinin Türk Dışişleri, Adalet ve İç İşleri bakanlıklarından oluşan bir heyetle krizin nasıl aşılabileceği ve bundan sonra özellikle bazı konularda nasıl iş birliği yapılacağını değerlendireceklerini söyledi. 

Çavuşoğlu, "Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır. Nerede çalışırsa çalışsın, bir kişi suç işliyorsa, mesleği de ne olursa olsun eğer bununla ilgili de deliller varsa hukuki süreç işlemelidir. Buna ne biz karışabiliriz ne de başka bir ülke karışabilir." ifadelerini kullandı.

"Vize konusu gereksiz bir kriz yarattı"

Bakan Çavuşoğlu, yine de bu konularda bilgi paylaşımı dahil nasıl iş birliği yapılabileceğini değerlendirmekte fayda olduğunu anlattı. Hali hazırda vize konusunun zaten gereksiz bir kriz yarattığını dile getiren Çavuşoğlu, sivil insanların bu konuda cezalandırılmasının doğru olmadığını, diplomasiye de uygun düşmediğini söyledi.

"Ama bizim de ABD'nin aldığı karara bir karşılık vermemiz lazımdı, bu karşılığı da anında verdik." diyen Çavuşoğlu, ancak bu tür lüzumsuz konuların iki müttefik ülkenin gündeminde olmaması gerektiğini, bu konuyu karşılıklı anlayış içinde aşabileceklerini düşündüğünü belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Irak'taki gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "IKBY yanlış hesap yaptı ve tavsiyelerimizi dinlemedi. Oysa biz şu anda karşılaştıkları sorunların olabileceğini kendilerine söylemiştik. Fakat bu hesap tabii Bağdat'tan döndü. Daha fazla kazanım elde edeceğini düşündü, olmadı. Kürtleri birleştireceğini düşündü, tam tersi Irak'ta Kürtleri maalesef böldü. Şu anda büyük bir kaos var, karmaşa var." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın