Gündem

FETÖ'nün 'kripto' üyelerinin 'sivil imam'ları hakim karşısına çıkacak

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki "kripto" yapılanmasının "sivil imam"ları, 14 Aralık'ta ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Ömer Ural  | 08.12.2017 - Güncelleme : 08.12.2017
FETÖ'nün 'kripto' üyelerinin 'sivil imam'ları hakim karşısına çıkacak

Tekirdağ

TEKİRDAĞ - Ömer Ural

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'nün, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli şekilde yürüttüğü çalışmalar sonucu, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve etkin pişmanlık yasası hükümlerinden faydalanan Jandarma Astsubaylar M.Ö. ve A.Ş'nin ifadeleri, örgütün haberleşmede kullandığı yeni yöntemi deşifre etmede etkin oldu.

İki astsubayın ifadelerinden yola çıkan Tekirdağ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın'ın koordinesinde, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "kripto" yapı içinde Trakya Birim Sorumlusu "Halil" kod adlı Bilal Pekşen'e ulaştı.

Pekşen'in deşifre olmasıyla kripto yapılanma içerisinde yer aldığı tespit edilen ve farklı görevlerde örgüte "müdür, müdür yardımcısı, öğretmen, öğrenci (TSK personeli), personelci, akademi mesulü, evlenme sorumlusu, ümitçi, gözcü, doktor, recacı" unvanlarıyla hizmet eden şahıslara ulaşıldı.

Ekiplerce TSK içerisindeki kriptolara ulaşabilmek için "sivil imam"ların yer aldığı 69 kişilik örgüt şeması hazırlandı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şemadaki Pekşen'in de aralarında olduğu 44 şüpheliyi, mart, mayıs, temmuz ve eylül ayında yaptıkları operasyonlarda yakaladı.

"Sivil imam"ların ifadelerinden yola çıkan ekipler, TSK içerisinde kriptolara ulaştı.

"Ankesörlü telefondan arka arkaya arardım"

Ekiplerce, deşifre olmamak amacıyla gizliliğe büyük önem veren TSK'nın kripto yapılanması üyelerinin "ByLock" kullanmadıkları, FETÖ'nün mahrem imamları hariç kimseyle görüşmedikleri, örgüt üyeleriyle cep telefonu yerine ankesörlü telefonla iletişim kurdukları, sohbet toplantılarına giderken cep telefonlarını ya evde bıraktıkları ya da sohbet odasına almadıkları, telefon numaralarını şifreledikleri, sim kartsız tablet üzerinden başkalarının Wi-Fi'sini kullanarak iletişim kurdukları, örgütsel dokümanlara ve videolara flash bellek üzerinden şifreyle ulaştıkları belirlendi.

TEM ekipleri, FETÖ/PDY içerisinde askerlerden sorumlu olduğu tespit edilen ve tutuklanan Mustafa Çağlayan'ın "Bana öğrenciler verilmeden hemen önceki görüşmelerde 'Kemal' kod adlı şahıs tarafından sadece ankesörlü telefon ile iletişime geçmem talimatı verildi. Sohbet için öğrencilerimle randevulaşırdık. Bu sistem dışında herhangi bir yazılım vesaire kullanmadım. Randevuya gelmezse sohbete çağıracağım kişileri ankesörlü telefonlardan arka arkaya arardım." şeklindeki beyanları doğrultusunda soruşturmaya farklı bir boyut kazandırdı.

Bu arada kriptolardan sorumlu "sivil imam"ların sorumlu oldukları askerlerle görüşmek için ihtiyaçları olmamasına karşın market, büfe, benzin istasyonu gibi yerlerden alışveriş yaptıkları, bu sırada iş yerlerindeki sabit hat telefonlardan veya çalışanların şahsi cep telefonlarından ücretini ödeyerek görüşme yaptıkları tespit edildi.

Örgütün izlediği bu yoldan yola çıkan emniyet ekipleri, soruşturma dosyalarını tüm illerdeki savcılıklara ve emniyet ekiplerine gönderdi.

Tekirdağ'daki deşifre diğer illerdeki soruşturmalar için de kaynak oluşturdu. Ardı ardında gelen operasyonlar sonucu Türkiye genelindeki operasyonlar FETÖ'nün TSK'daki gizli örgütlenmesine darbe vurdu.

25 "sivil imam"la ilgili soruşturma sürüyor

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kripto yapılanmaya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgüt şemasında yer alan 69 şüpheliden 44'ü yakalandı.

Başsavcılık tarafından 8'i tutuklu 19 sanık hakkında "terör örgütüne üye olmak" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İddianameyi kabul eden Tekirdağ 3. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın 14 Aralık'ta başlamasına karar verdi.

Dava, örgütün kripto yapılanmasının sivil ayağının hakim karşısına çıkacağı ilk dava olma özelliği taşıyor.

Başsavcılık, 15'i tutuklu 25 "sivil imam" hakkındaki soruşturmayı ise yürütüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.