Dolar
32.45
Euro
35.12
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.60
BTC/USDT
70,724.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki hedefi sıfır kullanımdır

İçişleri Bakanı Soylu "Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki hedefi sıfır kullanımdır. Satışı sıfırlamak, ticareti sıfırlamak, kullanımı sıfırlamak. Bu, bizim hedefimiz olarak ortada durmalıdır." dedi.

Sertaç Bulur  | 27.04.2017 - Güncelleme : 27.04.2017
İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki hedefi sıfır kullanımdır

Ankara

ANKARA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vali Galip Demirel Ankara Vilayetler Evinde düzenlenen Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı'ndaki konuşmasında, Anadolu coğrafyasının ticaret, tarım, ulaşım ve iletişim imkanları yüksek topraklar olduğunu belirterek, "Aynı zamanda bu topraklar ciddi güvenlik riskleri barındıran, sürekli olarak savaşlara, mücadelelere ve çatışmalara sahne olan topraklardır." ifadesini kullandı.

Yeni ortaya çıkan bütün suç ve tehlike çeşitlerinin yine bu topraklar üzerinde kendine ait bir etki alanı ortaya koyduğunu vurgulayan Soylu, savaş ve terörün icat olduğundan beri bu topraklarda eksik olmadığını, kaçakçılık icat olduğundan beri de bu toprakların geçiş güzergahı üzerinde kaldığını bildirdi.

Terörün küresel siyasette araçsallaştığına işaret eden Soylu, Ortadoğu'nun yeniden dizaynı konusunda yapılan vekalet savaşlarının altyapısının Batı tarafından oluşturulduğunu, birtakım ülkelerin ulusal savaşların kontrolsüz yıkımlarından korunmak için üzerinde hesaplar yaptıkları bölgelerde "terör kartlarını" kullandıklarını aktardı.

"Sentetik uyuşturucuyu ısrarla Doğu'ya pazarlıyorlar"

Kendi nüfus politikasıyla ilgili ciddi sorunu olan, nüfusu artmayan, giderek yaşlanan Avrupa'nın, gençlerini bu zehirden korumak için neredeyse hiçbir şey yapmadığına değinen Soylu, şu görüşlere yer verdi:

"Bugün bazı Avrupa ülkelerinde uyuşturucu alımı ve kullanımı yasak değildir. Kendilerince birtakım özgürlük gerekçeleri uydurmuşlar ve bu özgürlük gerekçelerinin etrafında yürüyorlar. Aslına bakarsanız uyuşturucuyu kitabına uydurmuşlar, vicdanlarını susturmuşlar ama işin farkındalar. Çünkü sentetik uyuşturucuya gelince, onu ısrarla Doğu'ya pazarlıyorlar, çünkü sentetik uyuşturucu ölümcül, kullanımı halinde de geri dönüşü maalesef mümkün değil."

Soylu, savaş ve terörün acımasız mücadele araçları olduğunu belirterek, uyuşturucunun sadece bir mücadele aracı olmadığını, dünyanın geleceğini katletmek anlamına geldiğini söyledi.

Bakan Soylu, "Eğer siz dünyanın bir bölgesi için bir zehrin yayılmasına göz yumarsanız, elinizi ağırdan alırsanız mutlaka ama mutlaka bunun ucu size dokunacaktır. Avrupa, hayalperestlikten vazgeçmeli, uyuşturucu ile mücadele normlarını yeniden gözden geçirmelidir." ifadesini kullandı.

Uyuşturucu operasyonları

Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele kapasitesinin geliştirilmesi için bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Soylu, 2014 Aralık ayı içerisinde 11 ilde başlatılan Narkotim Projesi için 19,4 milyon lira harcama yapıldığını, projenin tüm illere yaygınlaştırılması için yaklaşık 63 milyon liralık bütçe ayrıldığını dile getirdi.

Narkotimler kurulmadan önce 7 bin 764 olan "olaya müdahale" sayısının 2015'te yüzde 65 artışla 12 bin 827'ye yükseldiğine işaret eden Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Güvenlik birimlerimiz tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen 31 bin 231 uyuşturucu operasyonunda yaklaşık 1 ton sentetik uyuşturucu, 17 milyon sentetik tablet ele geçirilmiştir. Birimlerimizce 2015 yılında piyasa değeri 2,6 milyar lira olan uyuşturucu madde yakalanmış, 2016 yılında da bu rakam 7,7 milyar lira olmuştur. Ülkemizin uyuşturucu ile mücadelesindeki bu başarılarına uluslararası raporlarda da yer verilmiştir. Nitekim 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda 2014 yılında dünya genelinde yakalanan eroinin yüzde 16'sının Türkiye'de yakalandığı ifade edilmiştir. Yine 2016 Avrupa Uyuşturucu Raporu'na ise 2014 yılında Avrupa'da ele geçirilen 6,1 milyon adet ecstacy tabletin 3,6 milyon adedinin, yani yarısından daha fazlasının tek başına Türkiye tarafından yakalandığı da belirtilmiştir."

"Bu işin en etkili silahı insandır"

Soylu, Türkiye'nin hem terörle hem de "terör" olarak nitelendirilen uyuşturucuyla eş zamanlı çetin ve başarılı bir mücadele verdiğine işaret ederek, "Bu işin en kritik unsuru, en önemli aracı, en etkili silahı insandır. Bu, sadece polisimizin, jandarmamızın, sahil güvenliğimizin vereceği bir mücadele değildir. Bütün vatandaşlarımızın katkı sağlayacağı bir süreçtir. Lütfen çocuklarımızı, okullarımızı, etrafta olup bitenleri dikkatlice takip edelim. En küçük bir bilgiyi bile bıkmadan, usanmadan kolluk kuvvetlerimizle, güvenlik kuvvetlerimizle, bakanlığımızla ve bununla ilgilenen bütün kurum ve kuruluşlarla paylaşalım." diye konuştu.

"Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadeledeki hedefi sıfır kullanımdır. Satışı sıfırlamak, ticareti sıfırlamak, kullanımı sıfırlamak. Bu, bizim hedefimiz olarak ortada durmalıdır." diyen Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Terörde hedefimiz neyse uyuşturucuyla mücadeledeki hedefimiz odur. Sayın valilerimize söylemek istiyorum, günlük ajandanızın içerisinde her gün uyuşturucuyla mücadelede ne olduğu takip altında olmalıdır. Türkiye'nin gerek uyuşturucu satıcılığı gerek uyuşturucu kullanımı konusundaki yoğunluklu illeri, tehdit içeren illeri, aynı zamanda o illerdeki mahalleleri, o illerdeki satış yerleri tek tek çıkarıldı. Bunlar sizin elinizde bilgi olarak bulunmaktadır. Milletimizi bezdiren, korkutan, okula gönderirken 'Acaba çocuğuma bir şey olacak mı?' endişesine neden olan, akşam karanlıkta dışarıda kalan çocuğuna kimin musallat olacağı endişesini yaşatan uyuşturucudan ürken ailelerin bu ürkekliğini üzerinden alma görevi bizim görevimizdir, başkasının görevi değil. Bu da uyuşturucuyla mücadele ile olmaktadır. Klasik yöntemlerle bunu sağlayamayacağımız apaçık ortadadır. Çünkü konuşmamın başından beri ifade ettiğim tarz, sadece ticaret yapmakla gerçekleştirilen ve planlanan bir tarz değildir."

"Avrupa'nın ortaya koyduğu tezgahı hepimiz biliyoruz"

"Türkiye'nin üzerinde kötü emelleri olanlara 'Bu ülke üzerinde kimseye oyun hakkı ve fırsatı vermeyiz.' cevabını ortaya koymalıyız. Bizim işimiz sadece suçu ve suçluyu önlemek değildir, bizim işimiz bu medeniyeti hasarsız bir şekilde geleceğe taşımaktır." diyen Soylu, şunları söyledi:

"Avrupa'nın ortaya koymuş olduğu tezgahı hepimiz biliyoruz. Sırtımızı sıvazlayıp, 'Siz uyuşturucuyla iyi mücadele ediyorsunuz.' deyip bizi özellikle sentetik ve kimyasal uyuşturucular konusunda bir hedef ülke konumuna koyma gayretidir. Bu açık ve nettir. Burada da bir terör örgütüyle beraber, bilerek bilmeyerek, isteyerek istemeyerek, görünerek görünmeyerek ama sonuç olarak iş birliği yaptığı apaçık ortadadır. Doğal uyuşturucuların doğudan transferinin sağlanması, aynı zamanda aynı terör örgütü üzerinden batıdan kimyasal ve sentetik uyuşturucuların Türkiye'de hedef ülke olarak gençlerimizi, insanlarımızı zehirleyebilecekleri bir unsur oluşturması apaçık ortadadır."

Muhabir: Sertaç Bulur-Orhan Onur Gemici

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın