Gündem

Karda yetiştirdiği develer şampiyon oldu

Van'ın Başkale ilçesinde, Aydın Erbay'ın kış mevsiminin sert geçtiği 2 bin 500 rakımlı bölgede yetiştirdiği develer, Ege ve Akdeniz bölgelerinde düzenlenen yarışmalarda birçok derece elde etti.

18.01.2018 - Güncelleme : 09.03.2018
Karda yetiştirdiği develer şampiyon oldu Fotoğraf: AA/Necat Hazar

Van

VAN - Necat Hazar 

Van'ın Başkale ilçesinde hayvancılık yapan Aydın Erbay'ın kış mevsiminin oldukça sert geçtiği bölgede yetiştirdiği develer, güreşlerde birçok başarı kazandı.

Kocaköy Mahallesi'nde, yaklaşık 30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Erbay, 12 yıl önce tatil için gittiği Ege Bölgesi'nde izlediği deve güreşlerinden etkilenerek bu işe girmeye karar verdi.

Diyarbakır'dan aldığı 6 yavru deveyle şimdiye kadar 30 güreş devesi yetiştiren Erbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 bin 500 rakımlı bölgede sert iklimde yetiştirdiği develerin oldukça dayanıklı olduğunu söyledi.

Bu develerin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki birçok güreşlere katıldığını anlatan Erbay, "Yetiştirdiğim develeri şimdiye kadar Muğla, Aydın, İzmir ve Çanakkale gibi illere gönderdim. Develerimiz çölde yetişmediği için hem sıcağa hem de soğuğa dayanıklı oluyorlar." dedi.

Erbay, develerin yaz aylarında diken, kışın ise diğer hayvanlar gibi arpa ve yoncayla beslendiklerini ifade etti.

Yetiştirdiği deve dünya şampiyonu oldu

İyi güreşen develerin para kazandırdığına ancak diğer develerin ekonomik bir katkısının olmadığına işaret eden Erbay, şöyle konuştu:

"Yetiştirdiğim 'Koca Bodrum' isimli deve Bodrum'da 2016 yılında şampiyon oldu. 2015'te Aydın'a sattığım 'Kılıçbey' isimli deve geçen yıl Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Dünya Deve Güreşi Şampiyonası'nda birinciliği elde etti. Yine aynı şehre sattığım Namurgan isimli deve de güreşlerde birçok kupa kazandı. Çok iyi güreşen develer yetiştirdik. İlk başlarda biraz zorluk çıkardılar ama sonra her şey yoluna girdi. İlimizin havası ve doğal otlar bu develere çok iyi geliyor. Burada yetişen develer çok dayanıklı ve dirençli oluyor."

Erbay, imkan verilmesi durumunda yetiştirdiği develeri ilçeye bağlı Yavuzlar köyünde bulunan ve Kapadokya ile benzerlik taşıdığı için "Vanadokya" diye adlandırılan bölgede turizm amaçlı kullanılabileceğini dile getirdi.

Develere çobanlık yapan Abdülkerim Alkan ise yazın rakımı yüksek yaylalarda kışın ise soğuk karlı yerlerde yetişen develerin çok daha güçlü olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın