Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.67
ETH/USDT
3,575.00
BTC/USDT
70,444.00
BIST 100
9,040.30
Gündem

Miraç Kandili idrak edildi

Miraç Kandili dolayısıyla yurt geneli ve Balkanlarda çok sayıda kişi, özel programlar düzenlenen camilerde saf tuttu.

23.04.2017 - Güncelleme : 24.04.2017
Miraç Kandili idrak edildi Fotoğraf: AA/Muhammed Enes Yıldırım

ANKARA

İstanbul'da, Sultanahmet, Eyüp Sultan ve Süleymaniye camilerinde düzenlenen Miraç Kandili programlarına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Sultanahmet Camisi'nde akşam namazının ardından gerçekleştirilen programda, Baş İmam Hatip Hasan Kara, Miraç gecesinin önemini anlattı. Kara'nın vaazının ardından, mevlit okunarak dualar edildi.

Süleymaniye, Fatih ve Eyüp Sultan camilerinde de Miraç Kandili dolayısıyla programlar düzenlendi.

Vatandaşların akın ettiği Fatih Camisi dolunca, cemaat avluda namaz kıldı. Eyüp Sultan Camisi ve türbesini de vatandaşlar gece boyunca ziyaret etti.

Ayrıca, İstanbul'daki birçok camide kandil dolayısıyla mevlit okundu, dualar edildi. 

Çocuk hafızdan Kur-an'ı Kerim tilaveti

İTO Şehit Ragıp Ali Bilgen İmam Hatip Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencisi Necip Fazıl Belge, Miraç Kandili dolayısıyla Millet Camisi'nde düzenlenen mevlit programında Kur'an-ı Kerim okudu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşmasıyla başlayan programda, çocuk hafız Belge de Kur'an-ı Kerim tilaveti sundu. 

"Miraçtan alacağımız dersler üzerine yoğunlaşmalıyız"

Görmez, programda yaptığı konuşmada, Mirac-ı Nebi'nin, çok büyük dersler ve ibretler içerdiğini, Kur'an'ın, İslam'ın tarihinde, Hz. Muhammed'in hayatında ve kıyamet sabahına kadar her mümin için önemli olduğunu ifade etti.

Mehmet Görmez, "Bugün bize düşen miraçtan alacağımız derslerdir. Miracın nasıl yapıldığına, İsra yolculuğunun nasıl gerçekleştiğine, ruhen mi, bedenen mi yapıldığı tartışmalarına asla girmeden Sıddık-ı Ekber tavrıyla Ebu Bekir Sıddık'ı sıddıkiyet mertebesine ulaştıran o yüksek tasdik ile iman ettik ve tasdik ettik diyerek amenna ve saddakna diyerek, miraçtan alacağımız dersler üzerine yoğunlaşmalıyız." diye konuştu.

Miracın, yücelmenin ve yükselmenin yollarını gösteren bir mucize olduğunu dile getiren Görmez, "Miraç bize yükselmenin ve yücelmenin Rabbimizin yolundan geçtiğini, Allah'a kul olmaktan geçtiğini ilan eden büyük bir mucizedir. Miraç, fizik aleminden metafizik aleme, bedenden ruha, kulun Rabbine ve beşer olmaktan insan olmaya yükselmektir. Miraçtan alacağımız en büyük ders, kalbin miracı üzerinde durmak. Önce yüreklerimizin semasında nasıl yükselebiliriz, yücelebiliriz? Miraçtan alacağımız dersler bunlardır." ifadelerini kullandı.

Selimiye Camisi doldu taştı

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde Miraç Kandili coşkuyla idrak edildi. 

Vatandaşlar, kandil dolayısıyla başta tarihi Selimiye, Eski, Üç Şerefeli camiler olmak üzere kentteki birçok camiyi doldurdu.

Selimiye Camisi'nde düzenlenen kandil programına katılan vatandaşlar, namaz kılıp dua etti. Vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahiler ile kandilin manevi atmosferini yaşadı. 

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm ise verdiği vaazda, ibadetin ve namazın önemini anlattı.

Bursalılar camilere akın etti

Bursa'da, Miraç Kandili dolayısıyla vatandaşlar camilere akın etti.

Tarihi Ulu Cami ve Emir Sultan Camisi'nde Miraç Kandili dolayısıyla programlar düzenlendi. 

Tarihi camilerdeki kandil programlarına yoğun ilgi gösteren vatandaşlar namaz kıldı ve dua etti. 

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, mevlit ve duaların okunmasının ardından kılınan yatsı namazıyla sona erdi.

"Peygamberler Şehri"nde kandil coşkusu

"Peygamberler şehri" olarak da adlandırılan Şanlıurfa'da, kandil nedeniyle vatandaşlar Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camilere akın etti. 

Akşam ezanından itibaren yerleşkeye gelenler camilerde namaz kıldı, Kur'an-ı Kerim okudu.

Yatsı namazının ardından Şanlıurfa Müftülüğünce Dergah Camisi'nde mevlit okutuldu. 

Ayrıca, çevre illerden gelen çok sayıda vatandaş, kandil dolayısıyla Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makam ile Hazreti Eyüp'ün hastalığında çile çektiği belirtilen makamı ziyaret etti.

Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Kilis, Adana, Hatay ve Osmaniye'deki camiler de Miraç Kandili dolayısıyla düzenlenen programlarda dolup taştı. 

Batı Balkanlarda Miraç Kandili kutlandı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde kandil dolayısıyla Kur'an-ı Kerim gecesi düzenlendi, dualar edildi ve ilahiler okundu. Miraç Kandili dolayısıyla ülke genelindeki camilerde çeşitli programlar gerçekleştirildi. 

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yaşayan Müslümanlar ise tarihi Mustafa Paşa Camisi'nde Kur'an-ı Kerim tilaveti, mevlit, Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça ilahiler dinledi. 

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun olduğu Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar'dakiler başta olmak üzere birçok camide Kur'an-ı Kerim okundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.