Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,539.90
BTC/USDT
69,910.00
BIST 100
9,097.03
Gündem

Muğla'da Dynamic Monarch-17 tatbikatı

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Dynamic Monarch-17" tatbikatında, senaryo gereği kaybolan bir denizaltı bulunarak, personeli kurtarma çanı ile tahliye edildi.

Sabri Kesen, Ali Ballı  | 20.09.2017 - Güncelleme : 20.09.2017
Muğla'da Dynamic Monarch-17 tatbikatı

Muğla

MUĞLA

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Müttefik Denizaltı Komutanlığının (COMSUBNATO) sevk ve idaresinde gerçekleştirilen "Dynamic Monarch-17" tatbikatı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam ediyor.

Türkiye ile 8 ülkenin katıldığı tatbikatın basına açık bölümünde, senaryo gereği kaybolan bir denizaltıya, denizaltı kurtarma çanı ile inilerek ulaşıldı. Hava ve teknik desteğin verildiği kurtarma tatbikatında, denizaltında bulunan personel başarıyla kurtarıldı.

Denizaltı kurtarma çanının yaklaşık 100 metre derinlikteki denizaltıya ulaşmasını, Türk ve yabancı gazeteciler de çanın içerisinden takip etti.

Aksaz açıklarında yapılan tatbikatta ilk olarak, kayıp denizaltı Türkiye'nin ilk yerli kurtarma gemisi "TCG Alemdar" tarafından bulundu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığından C-130 tip uçaktan, 8 Su Altı Taarruz (SAT) ve 6 sağlık personelinden oluşan Paraşütlü Arama Kurtarma (PAK) Timi, 2 lastik bot ve 25'er kişilik 4 adet can salı ve tıbbi malzeme sandıklarıyla paraşüt atlayışı gerçekleştirdi.

PAK timi deniz yüzeyindeki kazazedelerin toplanması, tıbbi triyaj ve tıbbi müdahalelerinin yapılması için "can salı köyü" oluşturdu. Kazazedelerin denizaltıdan serbest çıkışta ve denizde uzun süreli kalmaya bağlı görülebilecek tıbbi durumlara yönelik ilk müdahaleleri yapılarak, gıda ve su desteği sağlandı.

Daha sonra kazazedeler bölgeye intikal eden botlarla "Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi" TCG Alemdar'a taşındı.

Denizaltı Tahliye ve Kurtarma Yardım Timi (DTKYT) tarafından ileri tıbbi triyaj yapılarak tıbbi durumlarına bağlı tedavi alanlarına ayrılan kazazedelerin, basınç odalarında tedavileri sağlandı.

Tatbikat senaryosu gereği 22 kazazede kurtarılarak tedavi edildi.

Tatbikatta ayrıca, Atmosferik Dalış Sistemi (ADS) ile denizaltıya inecek kurtarma çanı kılavuz teli sabitlendi. Ardından ABD Deniz Kuvvetlerinden bir kurtarma çanı denizaltına inerek personeli tahliye etti.

"Türkiye'nin en geniş ölçekli tatbikatını icra edildi"

Dynamic Monarch 2017 Tatbikat Kontrol Karargahı'nın kıdemli tabip subayı Albay Ali İhsan Günerigök, gazetecilere yaptığı açıklamada, eğitimler sırasında DTKYT'den 11 tabip subay, 12 sağlık astsubayı, 5 Sağlık Bakanlığı personeli olmak üzere, 28 sağlık personelinin görev aldığını söyledi.

Tatbikatta kurtarma gemisinde bulunan sağlık sistemleri ve DTKYT stoklarını kullanıldığını belirten Günerigök, "Kitlesel yaralanmalara yönelik Türkiye'nin en geniş ölçekli tatbikatı icra edildi. Personelimiz gelecek dönemlerde olası senaryolar için güven verdi ve tatbikata katılan diğer ülke sağlık personelinin takdirlerini kazandı." dedi.

Günerigök, DTKYT ve PAK timinin teşkilat yapıları, görev, fonksiyonları, tıbbi imkan ve kabiliyetleriyle denizaltı tahliye ve kurtarma sahasında, dünyadaki en donanımlı birimleri olma özelliğine sahip olduklarını kaydetti.

Muhabir: Sabri Kesen, Ali Ballı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın