Dolar
32.33
Euro
34.93
Altın
2,214.12
ETH/USDT
3,576.00
BTC/USDT
71,220.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Tüketicinin ve fabrikaların gözdesi 'Afyon vişnesi'

Lezzeti, kalitesi ve su oranının yüksekliği ile ün yapan Afyonkarahisar vişnesinde hasat başladı.

18.07.2017 - Güncelleme : 18.07.2017
Tüketicinin ve fabrikaların gözdesi 'Afyon vişnesi'

AFYONKARAHİSAR - Canan Tükelay

Türkiye'nin en önemli vişne üretim bölgelerinden Afyonkarahisar'da, bu yılki rekoltenin düşüklüğü ve talebin yüksekliği fiyatları artırdı.

Bölgede kaliteli vişne üretimiyle öne çıkan ilçelerden Sultandağı'nda hasat başladı. Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraz hasadının neredeyse sonuna gelindiğini, çiftçilerin yavaş yavaş vişne bahçelerine girmeye başladığını ifade etti.

Bu yıl kiraz ve vişnede fiyatların bekledikleri seviyede olduğuna işaret eden Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah bundan sonra da böyle devam eder. Sıra vişneye geldi. Biliyorsunuz 'Afyon vişnesi' denildiği zaman aslında Sultandağı bölgesinde yetişen üründen bahsediliyor. Bölgemiz, hem ihracatlık kirazda hem de vişnede yüksek kalitesiyle biliniyor. Yüzde 70 sululuk oranı, kalitesi ve lezzetiyle Türkiye'nin en iyi vişnesi burada yetişiyor. Kışa hazırlık yapan kadınlarımız da bu ürünü işleyen fabrikalarımız da vişnemizi iyi bilir. Birçok fabrika buradan vişne almak için birbiriyle yarışıyor."

Vişnenin, gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığına dikkati çeken Acar, "Bu yıl yüzde 60 rekolte kaybımız var. Yaklaşık 20 bin ton vişne bekliyoruz. Hasat başladı ve iyi gidiyor." dedi.

"Konsantresi tüm Avrupa ülkelerine gidiyor"

Acar, fiyatların üreticinin yüzünü güldürdüğünü belirterek "Kilosu 2,5 ile 3 lira arasında alınıyor. Alım fiyatlarının biraz daha yükselmesini bekliyoruz çünkü ürünümüz çok ilgi görüyor ve bu yıl rekolte az." diye konuştu.

Vişnenin ülkenin değişik noktalarındaki fabrikalarda işlendikten sonra ihraç edildiğini anlatan Acar, şunları kaydetti:

"Aslında bakarsanız Amerika'ya, Çin'e kadar lokantalardaki, pastanelerdeki tatlıların üzerindeki vişne bizim ürünümüz. Konsantre ve meyve suyu olarak da gönderilebiliyor. Vişnenin kiraz gibi çok sıkıntısı da yok, bekleyebiliyor, meyve suyu olabiliyor, şoklanabiliyor. Türkiye genelinde her yere gönderiyoruz. Özellikle konsantresi tüm Avrupa ülkelerine gidiyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.