Dolar
32.58
Euro
34.97
Altın
2,344.67
ETH/USDT
3,137.00
BTC/USDT
64,316.00
BIST 100
9,790.22
Gündem

Yer fıstığı üreticisi yeni sezondan umutlu

Türkiye'de yer fıstığı üretimi, işleme ve pazarlamasında önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de, ekimine başlanan üründen 48 bin tonu aşkın rekolte bekleniyor.

22.04.2017 - Güncelleme : 22.04.2017
Yer fıstığı üreticisi yeni sezondan umutlu

OSMANİYE - Muzaffer Çağlıyaner

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin yüzde 35'inin, işleme ve pazarlamasının ise yüzde 90'ının gerçekleştirildiği Osmaniye'de, 48 bin tonu aşkın rekolte hedefiyle ürünün ekimine başlandı.

Çukurova'nın bereketli topraklarına sahip Osmaniye'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan yer fıstığı ekimine başlayan üreticiler, 10 Mayıs'a kadar tohumları toprakla buluşturmayı sürdürecek.

Ekilmesinden yetiştirilmesine, hasadından pazarlanmasına kadar yoğun emek isteyen yer fıstığının üreticileri, verimli bir sezon geçirmeyi bekliyor.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Osmaniye ve çevresinde birinci üründe 57 bin, ikinci üründe ise 68 bin olmak üzere toplam 125 bin dekar alana yer fıstığı ekimi yapıldığını söyledi.

"8-10 bin aile geçimini yer fıstığından sağlıyor"

Dekar başına 350 ile 400 kilogram arasında bir verim alındığını dile getiren Sağlam, "Geçen sene birinci ve ikinci üründe toplam 48 bin tonluk bir üretim gerçekleştirdik. Bu yıl da aynı miktarda araziye ekim yapılacağını bekliyoruz. Üreticilerimiz fıstık ekimine başladı, ekim 10 Mayıs'a kadar sürecek. Yağışlar bizleri sevindirdi. Herhangi bir kuraklıktan bahsedemeyiz. Bu yıl güzel bir sezon geçireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Sağlam, ürün kalitesini artırmak için bütün müdürlüğe bağlı bütün personelin çalıştığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Sayın Bakanımızın talimatıyla enstitüler kendi konusuna özgün çalışmalar yapmaya başlayacak. Örneğin Osmaniye'deki Yağlı Bitkiler Enstitüsü, artık sadece yer fıstığıyla ilgili çalışmalar yapacak. Bunun ürün kalitesini artıracağına inanıyorum. Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarda rekoltede yüzde 20, kalitede ise yüzde 80-90'lara varan kalite artışı sağladık. Kentte fıstık ekimi yapan 3 bin çiftçimiz var. Fıstık işleme fabrikalarında ise yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor. Yani 8-10 bin aile yer fıstığı sayesinde geçimini sağlıyor. İşleme ve pazarlamanın yüzde 90'ını ilimizde yapıyoruz."

Üreticiler de umutlu

Yer fıstığı üreticisi Emrah Fındık, dualarla tohumları toprakla buluşturmaya başladıklarını ifade ederek, "Bu yılda her zaman olduğu gibi ürünümüzü sorunsuz hasat edeceğimizi umuyorum. Yağışlar güzel geçti. Bu yıl bereketli bir yıl olacağına inanıyorum." dedi.

Süleyman Koca da 2017 yılı fıstık ekimine dualarla başladıklarını, bu yıl iyi bir sezon geçireceklerine inandıklarını dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.